Χωρίς να προκύψει κάτι ουσιαστικό, αλλά με την γνωστή ακραία λεκτική αντιπαράθεση άρχισε και συνεχίστηκε  η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ουδέν προέκυψε ως προς τους λόγους της παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη, ούτε κατατέθηκαν νέα στοιχεία για την παρακολούθηση άλλων πολιτικών ή δημοσιογράφων.

Ο Αλ. Τσίπρρας σφυροκόπησε μεν τον κ. Μητσοτάκη, μιλώντας για εκτροπή, αλλά επί της ουσίας δεν προσέφερε αποδεικτικό υλικό, ώστε να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός τι ακριβώς έχει συμβεί με τις παρακολουθήσεις.

Έμεινε γενικώς η εντύπωση ότι επρόκειτο για εθνικούς λόγους, κάτι όμως το αόριστο και αναιτιολόγητο.

Απαντώντας στον κ. Τσίπρα στην τριτολογία του ο  Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επιγραμματικά:

Ο κ.Τσίπρας επί ημερών του μας είπε ότι δεν γινόταν καμία παρακολούθηση.
Μετά είπατε πως εσείς δεν δώσατε εντολή. Μέτρησα τις επισυνδέσεις επί των ημερών σας, έγιναν 54.000. Τις ελέγξατε μία μία;
– Κάνατε κάποιες αναφορές σε ενδεχόμενα οικονομικά σκάνδαλα.
– Στην περίπτωση Κουκάκη, δεν τον ξέρω, δεν τον έχω γνωρίσει ποτέ στη ζωή
για την έρευνα που έκανε για σκάνδαλα που έγιναν όχι όταν κυβερνούσαμε εμείς
– Γιατί κρατήσατε τη Βουλή ανοιχτή, για μία εβδομάδα μετά το δημοψήφισμα, ενώ πηγαίνατε σε εκλογές. Την κρατήσατε για να ψηφίσετε τον Ποινικό Κώδικα
Να σας θυμίσω τι είπε, όχι κάποιος τυχαίος, αλλά πρώην υπουργός σας, ο κ. Κοντονής
Ψηφίστηκαν 1.000 άρθρα σε μία συνεδρίαση να μετατραπεί η δωροδοκία από κακούργημα σε πλημμέλημα για να πάνε κάποιες δίκες στο αρχείο προεκλογικά
Και μιλάτε εσείς για εξυπηρέτηση συμφερόντων;

Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, αν πιστεύει πως αυτή δεν έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Δεν πρέπει να υπονομευθεί το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί η ΕΥΠ

Κατά την έναρξη της ομιλίας του στο βήμα της Βουλής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε:

«Ανταποκριθήκαμε ταχύτατα στο αίτημα να ανοίξει η Βουλή νωρίτερα, με την ελπίδα να υπάρξουν λύσεις στη λειτουργία των κρατικών δομών. Ελπίζω η συζήτηση να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης και να αναζητήσουμε συγκλίσεις. Συλλογικά λάθη όλων των κυβερνήσεων πρέπει να βρουν την ώριμη συλλογική τους υπέρβαση», συνέχισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει πως «όταν πληροφορήθηκα τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη δεν δίστασα να παραδεχθώ πως ήταν λάθος. Ακολούθησαν οι αλλαγές προσώπων στην ΕΥΠ και τη Γενική Γραμματεία του πρωθυπουργού. Και στη συνέχεια η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τη βελτίωση της λειτουργίας της ΕΥΠ, ενώ ανταποκρίθηκα στο αίτημα να έρθει η υπόθεση στην Ολομέλεια, στην Επιτροπή Διαφάνειας και για σύσταση εξεταστικής επιτροπής».

«Καμία πρωτοβουλία μας δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί η ΕΥΠ», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα πρέπει «να βελτιώσει και όχι να βαλτώσει τη δράση της. Γιατί είναι αυτή που συνέβαλε ώστε να μας βρει έτοιμους η μαζική εισβολή μεταναστών στον Έβρο το 2020».

Αλ. Τσίπρας: Την δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, επέμεινε στα ερωτήματα που είχε θέσει στην αρχική του ομιλία και παράλληλα επανέλαβε την πολιτική επίθεση κατά του πρωθυπουργού, ενώ κατέθεσε και τις προτάσεις του για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της δράσης της ΕΥΠ.

Απαντώντας στην πρόκληση του πρωθυπουργού «να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης» είπε: «Κύριε Μητσοτάκη την δυσπιστία του ελληνικού λαού την έχετε δεδομένη και σύντομα θα εκφραστεί με ψήφο αλλαγής και απαλλαγής της κυβέρνησης».

Στην συνέχεια επανέλαβε τα ερωτήματα που είχε θέσει και όπως υποστήριξε δεν απάντησε ο πρωθυπουργός:

«Ποιος είναι ο λόγος που επέβαλε την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη;

Ποιος ήταν ο λόγος της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη;

Επίσης δεν δώσατε καμία απάντηση στο πόσους παρακολουθούσατε.

Πότε ενημερωθήκατε ότι ήταν σε επίσημη επισύνδεση ο κ. Ανδρουλάκης».

Η αντιπαράθεσή του με τον κ. Γεραπετρίτη

Επανήλθε στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Γεραπετρίτη λέγοντας: «Εκμεταλλεύεστε την κοινοβουλευτική μου ευπρέπεια για την απάντηση μου στον κ. Γεραπετρίτη. Ο κ. Γεραπετρίτης έκανε τον “ψόφιο κοριό” μέσα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ναι, τον “ψόφιο κοριό” και δεν ανασκευάζω. Όταν δώσατε την εντολή στον κ. Γεραπετρίτη και στον κ. Πιερρακάκη να συνοδεύσουν τον κ. Κοντολέοντα, ενοχοποιώντας τους, γνωρίζατε ή όχι ότι θα έλεγε αισχρά ψέματα ότι “δεν υπήρξε επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη”;».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι οι λόγοι που επιτρέπουν την νόμιμη επισύνδεση βουλευτή ή ευρωβουλευτή είναι οι περιπτώσεις υβριδικού πολέμου ή κατασκοπίας και ρώτησε: «Συμμετέχει ο κ. Ανδρουλάκης σε περιπτώσεις υβριδικού πολέμου ή κατασκοπίας»;

Απαντώντας στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη για το ποιοι μπορούν να είναι υπό παρακολούθηση, είπε: «Δεν είμαστε ασφαλείς, κανένας και καμία, όταν μας λέτε ότι “κανένας εκλεγμένος δεν εξαιρείται”».

Σημείωσε ότι ενόσω διεξάγεται η συζήτηση παρενέβη ο κ. Βενιζέλος καταθέτοντας την νομική του άποψη και απαντώντας σε προηγούμενο ερώτημα του πρωθυπουργού είπε: «Ναι με αυτή την νομική άποψη συμφωνώ, όπως θα έπρεπε να συμφωνήσει κάθε δημοκρατικός πολίτης. Ο κ. Βενιζέλος λέει ότι προφανώς και πρέπει να υπάρξει εξαίρεση στο ζήτημα της επισύνδεσης για λόγους εθνικής ασφάλειας γιατί τόσο το Σύνταγμα όσο και το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο απαγορεύουν να έχετε την δυνατότητα εσείς ή η υπηρεσία δίχως έγκριση εκτός από την υπογραφή ενός εισαγγελέα. ‘Άλλο οι λόγοι εθνικής ασφάλειας και άλλο το αν έχει διαπραχθεί κάποιο έγκλημα προκειμένου να υπάρξει διαλεύκανση». Απάντησε και στην αναφορά του πρωθυπουργού στην Χρυσή Αυγή λέγοντας ότι «στην δικογραφία της Χρυσής Αυγής δεν υπήρξε αναφορά για επισύνδεση στα τηλέφωνα των βουλευτών της».

Συνολικά, είπε με έμφαση προς τον πρωθυπουργό: «Επίσημη επισύνδεση σε εκλεγμένο βουλευτή ή ευρωβουλευτή κατά την μεταπολίτευση δεν υπήρξε, ο μόνος που το τολμήσατε είστε εσείς»

Οι προτάσεις του για τις θεσμικές εγγυήσεις

Κλείνοντας αναφέρθηκε στις προτάσεις του για τις θεσμικές εγγυήσεις για την λειτουργία της ΕΥΠ: «Κατάργηση του άρθου 87 του νόμου για την ΑΔΑΕ. Επίσης να ορίσουμε την έννοια της εθνικής ασφάλειας ώστε να μπορεί η ΕΥΠ να επικεντρωθεί στα καθήκοντά της. Τρίτον, να υπάρξει τεκμηριωμένη αιτιολογία των εισαγγελικών διατάξεων για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η έγκριση να γίνεται από ανώτατους δικαστικούς και να είναι απολύτως τεκμηριωμένη.

Η επιλογή του διοικητή της ΕΥΠ να γίνεται με διαδικασία που θα συμμετέχει η ΑΔΑΕ και η Επιτροπή της Βουλής. Η ΑΔΑΕ χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομή. Τέλος, η εποπτεία της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας στην ΕΥΠ να ενισχυθεί δίχως να μπορεί να της αντιταχθούν λόγοι δαπάνης ή συμβάσεων της υπηρεσίας».