Σήμερα αναμένονται αναλυτικά στοιχεία για τη νέα Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση με δυσκολίες ιδίως στο λεκανοπέδιο της Αττικής, όπου πλέον εκλέγονται τα 150 από τα 300 μέλη της, δηλαδή το 50% της σύνθεσής της.

Ωστόσο, κατά πληροφορίες, την πρώτη θέση στην Αττική φαίνεται πως καταλαμβάνει η Τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ δεύτερος φαίνεται να εκλέγεται ο Αχαιός δικηγόρος Διονύσης Τεμπονέρας.

Επίσης στην πρώτη δεκάδα κατατάσσονται τρία από τα ηγετικά στελέχη της “Κίνησης Μελών” οι Ν. Παππάς, Χρ. Σπίρτζης και Κ. Ζαχαριάδης, καθώς και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Εντυπωσιακή καταγραφή έχει ο Διονύσης Τεμπονέρας, στέλεχος της ΡΕΝΕ πρώην γενικός γραμματέας στο Υπ. Ναυτιλίας, που φαίνεται πως καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Στην δεκάδα με βάση τα υπάρχοντα αποτελέσματα κατατάσσονται και δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο 37χρονος δικηγόρος-εργατολόγος, Διονύσης Τεμπονέρας, ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας, μετά την παραίτηση του Διονύση-Χαράλαμπου Καλαματιανού, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2018.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας είναι γιος του καθηγητή Μαθηματικών Νίκου Τεμπονέρα, που δολοφονήθηκε το 1991 στην Πάτρα από τον Γιάννη Καλαμπόκα.

Αχτσιόγλου, Παππάς, Τζανακόπουλος

Με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία πρώτη στην Κεντρική Επιτροπή εκλέγεται η Έφη Αχτσιόγλου επιβεβαιώνοντας τη δημοφιλία της στο σώμα των μελών. Επίσης στην πρώτη δεκάδα κατατάσσονται τρία από τα ηγετικά στελέχη της “Κίνησης Μελών” οι Ν. Παππάς, Χρ. Σπίρτζης και Κ. Ζαχαριάδης, καθώς και η πρώην περιφερειάρχης Ρένα Δούρου που καταλαμβάνει την τρίτη θέση.

Στην δεκάδα με βάση τα υπάρχοντα αποτελέσματα κατατάσσονται και δύο από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα, ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος και ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος.

Αυτό το στοιχείο ενισχύεται αν στα δύο στελέχη προστεθεί και ο επίσης πασοκογενής Χρήστος Σπίρτζης και επιπλέον ο από πασοκικές καταβολές Διονύσης Τεμπονέρας. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η παρουσία τριών γυναικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην πρώτη πεντάδα στην σειρά κατάταξης (Αχτσιόγλου, Δούρου, Ξενογιαννακοπούλου).

Στην δεύτερη δεκάδα κατατάσσονταν με βάση τα τελευταία στοιχεία κατά σειρά οι Νίκος Φίλης, Νίκος Βούτσης και Ευκλείδης Τσακαλώτος (17η θέση) με τον τελευταίο εμφανώς αποδυναμωμένο σε σχέση με το συνέδριο του 2016 όταν είχε καταλάβει την πρωτιά σε σταυρούς (από την Κεντρική Επιτροπή). Επίσης, ο Πάνος Σκουρλέτης εκλέγεται με σειρά κατάταξης στην τρίτη δεκάδα κάπου γύρω στην 25η θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Αττική και λόγω ορίου 15% στην εκλογή βουλευτών φαίνεται ότι δεν εκλέγονται οι Χριστόφορος Βερναρδάκης, Πάνος Κουρουμπλής, Νίνα Κασιμάτη και Π. Σκουρολιάκος.

Ομοίως στην περιφέρεια Ηπείρου δεν εκλέγεται ο Μάριος Κάτσης και εκλέγονται οι Όλγα Γεροβασίλη και Μερόπη Τζούφη.

Κυριαρχία των «προεδρικών», πτώση της ‘Ομπρέλας”

Η εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί ως τώρα δείχνει κυριαρχία των «προεδρικών» της Κουμουνδούρου- αν κρίνει κανείς από την πρώτη δεκάδα των στελεχών που φέρονται να εκλέγονται για την Κεντρική Επιτροπή στην Αττική.

Πάντως, από τα αποτελέσματα γίνεται σαφής η πτώση της δυναμικής των στελεχών της «Ομπρέλας», της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, καθώς κορυφαία στελέχη της που στο Συνέδριο του 2016 είχαν καταλάβει τις πρώτες θέσεις, υποχώρησαν στη δεύτερη δεκάδα με αρκετούς σταυρούς διαφορά από τους πρώτους.

Μέχρι αργά το βράδυ συνεχιζόταν η διαδικασία της καταμέτρησης και συλλογής των στοιχείων της ψηφοφορίας (λίγο πάνω από το 60%) και τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να δοθούν σήμερα ενδεχομένως προς το βράδυ. Η μεγαλύτερη δυσκολία εντοπιζόταν στην μεγαλύτερη περιφέρεια της Αττικής στην οποία εκλέγονται συνολικά 150 μέλη, 75 άνδρες και 75 γυναίκες καθώς με βάση την απόφαση του Συνεδρίου ισχύει η ισόποση εκπροσώπηση των φύλων αλλά πρέπει να εφαρμοστούν και οι ποσοστώσεις για τις συμμετέχουσες συλλογικότητες.

Από την στιγμή που τα αποτελέσματα δεν έχουν ολοκληρωθεί στην παρούσα φάση δεν μπορεί κανείς να μιλήσει επακριβώς για τους συσχετισμούς των δυνάμεων της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας καθώς αυτοί θα προκύψουν όταν με τις επίσημες ανακοινώσεις διαπιστωθεί πόσα μέλη εκλέγει η κάθε τάση.