Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχονται επίθεση, τόνισε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα μιλώντας πριν από λίγο στο Στρασβούργο.

«Και ο δρόμος μας για ανοιχτές, ελεύθερες, δημοκρατικές κοινωνίες δέχεται επίθεση», προσέθεσε.

«Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την αναφερόμενη Αντιπρόεδρο οποιοδήποτε καθήκον και ευθύνη που σχετίζεται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την έναρξη της διαδικασίας του άρθρου 21 για τη λήξη της θητείας της ως Αντιπροέδρου σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος» επισήμανε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Μπορέλ: Η έρευνα για διαφθορά είναι «πολύ ανησυχητική»

Την ανησυχία του εξέφρασε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τις εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο που πλήττει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ερωτηθείς για το τι σημαίνει για τη σχέση με το Κατάρ, αλλά και σχετικά με τις συνέπειες, ο κ. Μπορέλ σημείωσε ότι δεν είναι «δικαστής».

«Είναι σε εξέλιξη μία διαδικασία. Βεβαίως τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια γεγονότα, τα οποία με ανησυχούν ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», επισήμανε.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι δεν υπάρχει κάτι ή κάποια αναφορά σε βάρος οποιουδήποτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης ή τις αντιπροσωπείες.

«Γίνονται ενέργειες από την αστυνομία και τις δικαστικές αρχές. Πρέπει να ακολουθήσουμε αυτές τις ενέργειες» υπογράμμισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Ταγιάνι: Δεν ευθύνεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι αναφέρθηκε σήμερα στο σκάνδαλο χρηματισμού που ερευνάται από την εισαγγελία των Βρυξελλών. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι θύμα των συμπεριφορών των ανθρώπων αυτών, πρέπει πάντα να ξεχωρίζουμε τους θεσμούς από την ποινική ευθύνη, η οποία είναι ατομική», δήλωσε ο Ταγιάνι.

«Ελπίζω οι έρευνες να σταματήσουν στα άτομα που ήδη εμπλέκονται, τα οποία ζημίωσαν ήδη αρκετά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που είναι και ο μόνος δημοκρατικός θεσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης», πρόσθεσε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας και πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.