Στροφή του ΣΥΡΙΖΑ προς την πατριωτική αριστερά, που σημαίνει ότι το κόμμα θα “ξεχάσει” τον διεθνισμό, τα ανοιχτά σύνορα και άλλες  αριστερές ιδεοληψίες, αλλά θα νοιάζεται για την πατρίδα και για τα εθνικά συμφέροντα, κήρυξε στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξή του ο Στέφανος Κασσελάκης.

Η πολιτική κατεύθυνση, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι η πατριωτική σύγχρονη αριστερά.Όταν ερωτήθηκε αν είναι αριστερός, ο κ. Κασσελάκης απάντησε:

“Το να είσαι αριστερός είναι στάση ζωής, αξιακός κώδικας. Για μένα και πολιτική. Πρέπει να έχουμε πολιτικές με ανθρωποκεντρικό πρόσημο, όχι την πολιτική που έχει η κυβέρνηση και είναι ο καθένας στη μοίρα του. Πρέπει να έχουμε ένα κοινωνικό κράτος. Βεβαίως και είμαι αριστερός και όταν πήγα στη Μακρόνησο αναρωτήθηκα για ποιον λόγο τόσα παιδιά της ηλικίας μου και μικρότερα δεν έχουν δει αυτό το νησί.

Τα βιώματα του καθενός ανήκουν στον καθένα, δεν είμαστε η συλλογή των βιωμάτων μας, είπε, και πρόσθεσε: «Εγώ επιλέγω να ζω τη ζωή μου με προσφορά για τον τόπο μου, για τους συνανθρώπους μου».

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποδείξει γείωση στην κοινωνία. Ένα από τα πρώτα πράγματα που θέλω να κάνω είναι ο νέος κόσμος, τα μυαλά που έχουμε, να γίνουν μέλη που θα συμμετέχουν στην παραγωγή πολιτικής”.

Η πολιτική κατεύθυνση, είπε ο Στέφανος Κασσελάκης, είναι η πατριωτική σύγχρονη αριστερά.

Για το ότι δεν έχει πολιτικές θέσεις απάντησε: «Η υποψηφιότητά μου άρχισε από τις θέσεις μου. Ήμουν ο μόνος από τους υποψηφίους που έβαλε ξεκάθαρες θέσεις για τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, για το στράτευμα, για τη δικαιοσύνη, για τα πανεπιστήμια. Οι θέσεις μου αποτελούν σχέδιο για μία πατριωτική σύγχρονη αριστερά. Ήταν η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτές τις θέσεις που με ώθησε να θέσω υποψηφιότητα, ο κόσμος άρχισε να με παροτρύνει να κατέβω για πρόεδρος»

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το μέγεθος των καταστροφών

Ευθύνες στην κυβέρνηση για το μέγεθος των καταστροφών από την κακοκαιρία επέρριψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης.

Μιλώντας στον τ/σ Star Chanell, ο κ. Κασσελάκης είπε ότι «πρόκειται για μεγάλη διοικητική ανεπάρκεια του κράτους, που έχει κομματικό πρόσημο», και προσέθεσε:

«Ο μηχανισμός αδυνατεί να σώσει ζωές. Δεν είναι άτυχος ο Βόλος, είναι το κράτος που δεν έχει προστατεύσει τον πολίτη του, δεν έχουμε επενδύσει στην πρόληψη. Το γεγονός ότι υπάρχει κλιματική κρίση κάνει ακόμη πιο σημαντικό την προστασία του πολίτη».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει ανασυγκρότηση στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Υπάρχει μπέρδεμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφορετικών υπηρεσιών. Χρειάζεται συντονισμός, καλύτερο οργανόγραμμα και καλύτερη απορρόφηση των πόρων, ώστε να γίνουν και τα απαραίτητα έργα. Χρειάζεται μεγάλη αρωγή από το κράτος» είπε ο κ. Κασσελάκης και προσέθεσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί ξανά τον Βόλο.
Κασσελάκης: Ο πρωθυπουργός καλύτερα να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους, παρά με εμένα

Απαντώντας στην κριτική του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Καλύτερα ο πρωθυπουργός να ασχολείται με τον εκσυγχρονισμό του κράτους και να μην ασχολείται με εμένα. Υπάρχει στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος, που απαντά στον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει ζωές στα χέρια του που βασίζονται στον εκσυγχρονισμό του κράτους».

Ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ακόμη ότι «δεν είναι πρόβλημα η απουσία μου από τη Βουλή» και προσέθεσε ότι «τα μέλη με επέλεξαν για να τους εκφράσω. Είναι μία ανακούφιση για μένα ότι υπάρχει ο κ. Φάμελλος, γιατί είναι τεράστιο το νομοθετικό και αντιπολιτευτικό έργο που πρέπει να γίνει».

Κασσελάκης: Δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων

«Δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων» είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν θέλω πρωτοβάθμια παιδεία δύο ταχυτήτων, θέλω να έχουμε συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια», πρόσθεσε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης είπε, επίσης, ότι θα επισκεφθεί τον Βόλο την επόμενη εβδομάδα. «Δεν φτάνει μόνο μια αποζημίωση», είπε, «αλλά χρειάζεται μεγάλη αρωγή από το κράτος, όχι μόνο για να ξελασπώσουν τα σπίτια τους, αλλά για να στηρίξουν την οικογένειά τους».

Μίλησε ακόμη για ψυχολογικά θέματα που προκύπτουν σε τέτοιες καταστάσεις και είπε ότι το κράτος θα πρέπει να σταθεί δίπλα στους ανθρώπους. Ο κ. Κασσελάκης είπε ότι, πριν βγει ο στρατός για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων, η πολιτεία η ίδια πρέπει να έχει μια οργάνωση που να μπορεί να αντιμετωπίζει τα θέματα αυτά.

Για ακρίβεια και το ενδεχόμενο διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν είναι δυνατόν οποιοσδήποτε να έχει ένα κόμμα ιδιοκτησία του, ούτε εγώ θεωρώ σήμερα ότι είμαι ιδιοκτήτης του κόμματος, είμαι υπηρέτης του, έχω τεράστια ευθύνη πάνω μου», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Στ. Κασσελάκης.

Για τον κίνδυνο διάσπασης, είπε ότι δεν υπάρχει το σενάριο στη δική του σκέψη.

Σχετικά με την ακρίβεια, είπε ότι υπάρχουν ολιγοπώλια στη χώρα. Υπάρχουν λύσεις, μία από αυτές είναι και η μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας και του ειδικού φόρου στα καύσιμα. Ας το κάνει πιλοτικά η κυβέρνηση στον Έβρο, στον Βόλο, στη Ρόδο και ας δούμε αν θα πετύχει, είπε. Πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Κασσελάκη, να δοκιμαστεί το μέτρο, ειδικά στα τρόφιμα και τα καύσιμα.

Σε ερώτηση για το αν θα κάνει αλλαγές και αν θα φέρει νέα πρόσωπα στον ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Θα φέρω νέα πρόσωπα. Οι νοοτροπίες μπορεί να είναι νέες και παλιές, δεν είναι θέμα ηλικιών. Χρειαζόμαστε ανθρώπους με νέες νοοτροπίες, ανεξαρτήτως ηλικίας. Έχουμε εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στη χώρα μας και πρέπει να το αξιοποιήσουμε».

Για τη γενική οπτική του, επανέλαβε ότι θα δώσει έμφαση στο κοινωνικό κράτος και πρόσθεσε ότι «πρέπει να έχουμε μία ισορροπημένη οικονομία με κοινωνική δικαιοσύνη».

Για τις εσωκομματικές διαδικασίες είπε: «Σέβομαι τα όργανα και τις καταστατικές διαδικασίες 100%, όμως θα πρέπει στη διαμόρφωση της πολιτικής να συμμετέχουν οι ομάδες μελών. Τα όργανα έχουν τεράστιο ρόλο να παίξουν, αλλά θα πρέπει να διευκολύνουν την παραγωγή πολιτικής από τη βάση. Δεν πρέπει να παριστάνουμε ότι ξέρουμε τις λύσεις επειδή είμαστε ένα όργανο σε κλειστό χώρο».

Για τις εσωκομματικές έριδες μετά την εκλογή του, ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε:

«Το κόμμα πρέπει να έχει ενιαίο πολιτικό λόγο. Προφανώς σε μία εκλογική διαδικασία μπορεί να υπάρχει και θέση για οργή, από εκεί και πέρα πρέπει να είμαστε νηφάλιοι και να υπηρετούμε τους λόγους που είμαστε στην πολιτική και είμαστε στην πολιτική για τους πολίτες».

Είπε ακόμη ότι έχει ζητήσει να δει τα στελέχη του κόμματος, ακόμη και τον Νίκο Φίλη που εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του:

«Έχω ζητήσει να δω τον κ. Φίλη από κοντά και είπε ότι θα έλθει. Είπα ότι ξεσκονίζω το κόμμα και εδώ είμαι. Η αριστερά όμως είναι συντροφικότητα. Εγώ ασχολούμαι με τον κόσμο και απαντώ στον κόσμο. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να βλέπει το κόμμα σαν ιδιοκτησία. Ούτε εγώ θεωρώ ότι είμαι ιδιοκτήτης του κόμματος, είμαι υπηρέτης του κόμματος και νιώθω τεράστια ευθύνη. Δεν παριστάνω ότι είμαι κάτι ιδιαίτερο. Δεν υπάρχει στη σκέψη μου κίνδυνος διάσπασης».

Όσο για το πότε θα γίνει το Συνέδριο του κόμματος απάντησε: «Δεν ξέρω, θα συνεδριάσουν τα όργανα για το συνέδριο».

Για την ακρίβεια που πλήττει την κοινωνία ανέφερε: «Υπάρχουν ολιγοπώλια, φαίνεται από το ποσοστό κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Στο ρεύμα είναι γνωστό ότι υπάρχει ολιγοπώλιο. Μία από τις λύσεις είναι η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ στα καύσιμα. Ας αρχίσει πιλοτικά η κυβέρνηση από τις περιοχές που έχουν πληγεί και ας δούμε αν θα πετύχει. Στον Έβρο πηγαίνουν απέναντι στην Τουρκία για να ψωνίζουν».

Αναφορικά με την απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε:

Μιλάμε για την επενδυτική βαθμίδα όταν οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν να δουν αυξήσεις από το 2010. Βεβαίως είναι ευπρόσδεκτη, αλλά έχει γίνει στους ώμους του απλού πολίτη, με σύστημα υγείας που δεν δουλεύει, με πανεπιστήμια με σοβάδες να πέφτουν, με υποστελεχωμένη δικαιοσύνη. Αν ήμασταν στην επενδυτική βαθμίδα θα είχαμε ένα σύγχρονο κράτος. Τώρα αυτό που έχει γίνει είναι ότι έχουν φτωχοποιηθεί οι πολίτες. Εμείς διαφορετικά θα κάναμε το κοινωνικό κράτος, που αποδομήθηκε με δέκα χρόνια μνημονίων.

Για τις δηλώσεις του Χάρη Θεοχάρη απάντησε: «Όχι, δεν μπαίνουμε σε σκέψεις για αύξηση της φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Οσο και αν είναι προσιτός και φιλικός σε μένα, ο κ. Θεοχάρης δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει λάθος, όπως όταν αντιπαρατεθήκαμε για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της χώρας. Από τη θέση που έχει να προσέχει λίγο παραπάνω για το τι λέει και τι εξαγγέλλει».

«Ο κ. Μητσοτάκης, παρά τα εξαιρετικά δημοσιονομικά περιθώρια που είχε, πάει να ιδιωτικοποιήσει το κράτος, αντί να το φτιάξει. Χρηματοδοτούμε από το μέλλον των παιδιών μας. Τα έργα 500 εκατομμυρίων στη Θεσσαλία που δεν έγιναν θα μας κοστίσουν 2 δισεκατομμύρια. Η συνετή διαχείριση των πόρων μας και η ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη της οικονομίας. Η κοινωνία αλλάζει από κάτω προς τα επάνω και όχι με ένα pass που σε κάνει εξαρτημένο. Δεν είναι δυνατόν να είμαι 35 ετών και να βλέπω ανθρώπους της ηλικίας μου να ζουν με τους γονείς τους. Στέγη, αποκέντρωση, πράσινη μετάβαση και κοινωνικό κράτος είναι βασικά στοιχεία»», είπε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης απάντησε και στα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί τοξικότητας: «Ο πρωθυπουργός που είπε τον Αλέξη Τσίπρα και τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ εθνική εξαίρεση μιλάει για τοξικότητα; Συνήθως εκείνοι που μιλούν για τοξικότητα είναι οι ίδιοι τοξικοί».

Για τα εθνικά θέματα, για τη θητεία του, για τους λόγους που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο διάλογος, ειδικά μετά τους σεισμούς που έγιναν στην Τουρκία και την προσέγγιση που ακολούθησε, είναι ευπρόσδεκτος και είναι καλό που έχουν μειωθεί δραστικά οι παραβιάσεις. Η συζήτηση στη Χάγη πρέπει να είναι μόνο για το θέμα υφαλοκρηπίδας-ΑΟΖ, για κανένα άλλο ζήτημα. Υπάρχουν ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές: η εθνική κυριαρχία, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, επισήμανε ο Στ. Κασσελάκης.

Για τη στρατιωτική θητεία του είπε: Εννοείται πως θα πάω στρατό και είναι τιμή μου, τιμή μου να επιστρέφω στην πατρίδα και να την υπηρετώ. Θα πάω σύντομα, εφόσον συνεδριάσουν τα όργανα και μπουν τα πράγματα σε σειρά, έχω άψογη συνεργασία με τον κ. Φάμελλο, δεν θα επιλέξω εγώ τη μονάδα αλλά θα ήθελα σε ακριτικό νησί ή την παραμεθόριο, στην αρχή της χώρας μας. Όπου πάμε, για την Ελλάδα αγωνιζόμαστε. Είμαι ενθουσιασμένος για τη θητεία, είναι συγκινητικό να είμαι στη χώρα μου και να προσφέρω όπως μπορώ.

Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική

Για τους λόγους που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, είπε ότι είναι πολλοί, και «έδειξε» το «στοίχημα της απλής αναλογικής» ως βασικό, καθώς, όπως είπε, δεν πέτυχε.

«Είναι πολλοί οι λόγοι που ένα κόμμα έχασε τη μισή του δύναμη. Σίγουρα το στοίχημα της απλής αναλογικής δεν πέτυχε. Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική αλλά στην αυτοδύναμη σύγχρονη αριστερά και μόνο με ένα ισχυρό λαϊκό μήνυμα θα δει η χώρα αλλαγή απέναντι στους μηχανισμούς των συμφερόντων. Η παράταξη της αριστεράς πρέπει να μεγεθυνθεί. Η αριστερά δεν πρέπει να φοβάται την κανονικότητα, γιατί αυτό που ζούμε δεν είναι κανονικότητα, με την ακρίβεια, τις καταστροφές, την έλλειψη ασφάλειας, όπως έδειξε ακόμη και το περιστατικό με τους Κροάτες χούλιγκαν».

Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κωδικοποίησε τις θέσεις του, λέγοντας: «Κοινωνικό κράτος, δημόσια υγεία, πάταξη της διαπλοκής. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να έχει γείωση με την κοινωνία. Ο νέος κόσμος, τα μυαλά που έχουμε να γίνουν όχι μόνο μέλη αλλά να συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή πολιτικής».