Με μεταπτυχιακά και διδακτορικό η επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της Ν.Δ.

Μόλις 33 ετών ο Π. Δουδωνής καθηγητής του συνταγματικού δικαίου .-

Ο Δρ. Ηλιόπουλος είναι γιατρός ερευνητής – κλινικός ογκολόγος στο Harvard Medical School.-

Νέα και άφθαρτα πρόσωπα με επιστημονική κατάρτιση και διεθνή απήχηση έχουν επιλέξει οι πολιτικοί αρχηγοί για τα ψηφοδέλτια επικρατείας των κομμάτων τους, ανατρέποντας τις μέχρι τώρα αντιλήψεις για άτομα από το λεγόμενο σταρ σύστεμ. 

Μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη με την Ειρήνη Αγαπηδάκη, στην ίδια γραμμή προσχώρησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιλέγοντας για την κορυφή του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ τον 33χρονο διδάκτορα συνταγματικού δικαίου Παναγιώτη Δουδωνή, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τον αναπληρωτή καθηγητή του Harvard, Όθωνα Ηλιόπουλο ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αγαπηδάκη και Χατζηιωαννίδου

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ,  είναι Ψυχολόγος, με Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc) στην Προαγωγή και Αγωγή Υγείας από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στο γνωστικό αντικείμενο της Ψυχολογίας της Υγείας, από την ίδια Σχολή.

Έχει μετεκπαιδευτεί σε θέματα πρόληψης των ψυχικών διαταραχών και προαγωγής ψυχικής υγείας και έχει πολυετή διδακτική και ερευνητική εμπειρία στα πεδία της χάραξης πολιτικών δημόσιας υγείας, τη μεθοδολογία έρευνας στη Δημόσια Υγεία και στην προαγωγή ψυχικής υγείας, στο πλαίσιο εθνικών, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. Εργάστηκε ως ερευνητική συνεργάτης επί σειρά ετών στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν, εξελέγη και υπηρετούσε ως Λέκτορας Δημόσιας Υγείας στην Ιατρική Σχολή του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου

Επίσης  σε εκλόγιμη θέση βρίσκεται η Θεσσαλονικιά Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου η οποία το 2013 ίδρυσε την πρώτη της κοινωνική επιχείρηση «Code it Like a Girl», που στόχο είχε την εκπροσώπηση των γυναικών σε τεχνολογικούς κλάδους. Το 2019 ίδρυσε την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάδρασης γυναικών «Υπέροχες Γυναίκες», όπου σήμερα είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με στόχο να ενδυναμώσει τις γυναίκες δημιουργώντας δράσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Η περίπτωση του Π. Δουδωνή

O Παναγιώτης Δουδωνής Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος τέθηκε και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος, γεννήθηκε το 1990 και είναι συνταγματολόγος, διδάκτωρ της Νομικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων MPhil και MJur από το ίδιο Πανεπιστήμιο και Πτυχίου Νομικής από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κ. Δουδωνής διδάσκει μάλιστα από το 2018 Ευρωπαϊκό και Συνταγματικό Δίκαιο ως Λέκτορας στο Κολλέγιο Oriel του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, καθώς και Συνταγματικό, Κοινοβουλευτικό Δίκαιο και Δίκαιο Πολιτικών Κομμάτων στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Οι άλλοι επιστήμονες στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Η καταξιωμένη γιατρός Ρόζα Βρεττού υπογραμμίζει τη σημασία που έχει  για το κόμμα, η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

-Η Μαριζέτα Αντωνοπούλου: διδάσκουσα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ έχει διδάξει τόσο στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όσο και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Κοινωνικά ενεργή από τα μαθητικά της χρόνια στην ευρύτερη οικογένεια της Αριστεράς. Το Νοέμβρη του 2022 ορίστηκε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναπληρώτρια γραμματέας στον Τομέα Εργασίας.

-Η Γεωργία Καζά είναι δικηγόρος. Έχει σπουδάσει νομικά και πολιτικές επιστήμες στο ΕΚΠΑ. Είναι Αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Μ. και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Η Ιωάννα Τζουλάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έχει πλούσιο επιστημονικό και ερευνητικό έργο σε Ελλάδα και εξωτερικό και το 2019 τιμήθηκε με το βραβείο L’Oréal Unesco για τις γυναίκες στις επιστήμες.

Η Ελεάννα Δημητρακούδη θεωρείται ειδική για τα θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει συμμετάσχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις και την υιοθέτηση της νομοθεσίας σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Ο Σίμος Γερασιμίδης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικός Μηχανικός στο πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, στο Άμχερστ,

Ποιος είναι ο Όθων Ηλιόπουλος  του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Όθων Ηλιόπουλος επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Εκπαιδεύτηκε στην Παθολογία στο University of Wisconsin Medical School και στην Ογκολογία στο Dana-Farber Cancer Institute and Harvard Medical School. Κατέχει τις ειδικότητες Παθολογίας και Ιατρικής Ογκολογίας.

Είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής και Κλινικός Ογκολόγος στο Harvard Medical School και στο Massachusetts General Hospital Cancer Center.

Ο Δρ. Ηλιόπουλος είναι γιατρός ερευνητής και το επιστημονικό ενδιαφέρον του Εργαστηρίου του εστιάζεται στην ανακάλυψη μοριακών στόχων για την πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Είναι μέλος επιτροπών στρατηγικού σχεδιασμού στο Dana-Farber/Harvard Cancer Center και έχει μακρόχρονη εμπειρία στο σχεδιασμό, τη μελέτη και την εκτέλεση στρατηγικών στην Ιατρική εκπαίδευση και τη βασική βιοϊατρική έρευνα.