Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να αποκρυσταλλωθούν οι πρώτες κινήσεις στην πορεία προς την ανάδειξη νέας ηγεσίας, αλλά και να σταλεί ένα σήμα ενότητας του χώρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Πολιτική Γραμματεία του Σαββατοκύριακου αναμένεται να συζητηθεί ο οδικός χάρτης του Συνεδρίου και η φυσιογνωμία του, το αν δηλαδή θα είναι Διαρκές (με τους ίδιους συνέδρους) ή έκτακτο, πότε θα διεξαχθεί και με ποιους όρους.

Κοινή συνισταμένη του προβληματισμού όλων των τάσεων, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές στην Αθήνα, είναι ο χρόνος διεξαγωγής του συνεδρίου, καθώς εικάζεται ότι θα οδηγηθεί προς το φθινόπωρο, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Παρά το φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα, τα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ θα κληθούν ακόμη να χαράξουν με πρωτόγνωρα ταχείς ρυθμούς την πολιτική τους στρατηγική για την μετά Τσίπρα εποχή, με δεδομένο ότι η διπλή, βαριά ήττα έχει απογοητεύσει μεγάλο μέρος της λεγόμενης προοδευτικής βάσης.

Στο πλαίσιο αυτό, σειρά στελεχών προτίθενται να ζητήσουν, κατά πληροφορίες, ένα είδος εσωκομματικού μορατόριουμ, αλλά και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα, με ζητούμενο την εκ νέου συσπείρωση του κόμματος.

Πάντως υπάρχουν και εκείνοι, που ανησυχούν για τυχόν διασπαστικές τάσεις, καθώς το κλίμα δεν είναι και τόσο ήρεμο, αν ληφθεί υπόψη και το έντονο επεισόδιο με την επίθεση του Δ. Τζανακόπουλου στον πρώην γραμματέα της Κ.Ε. Π. Ρήγα.

Βέβαια ο Αλ. Τσίπρας έδειξε ότι επιθυμεί την ομαλή μετάβαση με την δική του παρουσία, αλλά αυτό δεν είναι εξασφαλισμένο, δοθέντος ότι υπάρχουν τάσεις και κινήσεις, που δύσκολα θα συγκλίνουν.

Ακόμη και πρόσωπα που εκτιμάται ότι θα διαδραματίσουν έναν πιο αναβαθμισμένο ρόλο στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ», δεν κρύβουν την αγωνία τους στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους για την πορεία του κόμματος στο εξής, αλλά και τα πραγματικά περιθώρια ανταπόκρισης της κοινωνίας στα πολιτικά προτάγματά του.

Υπό αυτήν την έννοια, θεωρείται πιθανό οι δυνάμει διεκδικητές της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να μην ανοίξουν σε αυτή τη φάση τα χαρτιά τους, αλλά να ζυγίσουν τις επόμενες κινήσεις τους με την επάνοδο από τα «μπάνια του λαού».

Ποιοι προαλείφονται για την ηγεσία

Στην μεγάλη εικόνα βρίσκονται οι πρώην Υπουργοί Ευκλείδης Τσακαλώτος, Έφη Αχτσιόγλου, Αλέξης Χαρίτσης και η Ρένα Δούρου με δυναμική στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και ο Διονύσης Τεμπονέρας που δεν είναι βουλευτής.
Μένει να αποδειχθεί αν θα ενεργοποιηθεί στα εσωκομματικά δρώμενα και ο πρώην Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης.
Πέρα, όμως, από τις όποιες προσωπικές επιδιώξεις, στην αριθμητική της Κουμουνδούρου η επόμενη ημέρα του ΣΥΡΙΖΑ περνά σχεδόν υποχρεωτικά μέσα από την «ευλογία» του Αλέξη Τσίπρα σε επίπεδο εσωκομματικών συσχετισμών, ιδίως όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σχεδόν σιβυλλικά χθες: «Φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος. Θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές».

Παράλληλα, στα χέρια των «προεδρικών» έχει περάσει η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, το οποίο ισχύει και για όλα τα εκλεγμένα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτήν την προοπτική, οι επίγονοι του Αλέξη Τσίπρα, ακόμη και όσοι φαντάζουν ως φαβορί, θα υποχρεωθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη από περισσότερες της μίας εσωκομματικής τάσης, αλλά και να αναπτύξουν ερείσματα στα περίπου 170.000 εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος, που αποτελούν το εκλογικό τους ακροατήριο, όταν η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι ακραιφνώς «πασοκογενής».