Εντάσεις και αποχωρήσεις, που σηματοδοτούν την διάσπαση σημειώθηκαν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εσωκομματικοί αντίπαλοι φάνηκαν αποφασισμένοι για την τελική σύγκρουση.

Η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη στη συνεδρίαση της ΚΕ ήταν προγραμματισμένη για τις 12, αλλά έγινε λίγο πριν από τις 14:00.

Περίπου στις 16:00 αποχώρησαν από την αίθουσα της Κεντρικής Επιτροπής οι Αχτσιόγλου, Τεμπονέρας και τα μέλη της «Ομπρέλας», επειδή απορρίφθηκε από το προεδρείο η πρότασή τους να γίνει «ψηφοφορία τώρα» για το δημοψήφισμα Κασσελάκη.

Μετά τις αποχωρήσεις υπολογίζεται ότι στην αίθουσα έμειναν λιγότεροι από τους μισούς συνέδρους, αφού λέγεται ότι έφυγαν 160, ενώ σε μια αντίθετη ανάρτηση γράφτηκε ότι αποχώρησαν 110 μέλη.

Ζητήθηκε μομφή κατά του προεδρείου

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε μομφή κατά του προεδρείου, αίτημα το οποίο επίσης απορρίφθηκε και δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία. Μετά από αυτό οι τρεις ομάδες αποχώρησαν και η συνεδρίαση συνεχίζεται με όσα μέλη της ΚΕ έμειναν στην αίθουσα.

Σύμφωνα με το περιβάλλον της Έφης Αχτσιόγλου, η βουλευτής ζήτησε να υπάρξει ξεκαθάρισμα σε σχέση με το δημοψήφισμα πριν προχωρήσει η συνεδρίαση παρακάτω, σε οποιοδήποτε θέμα της ημερήσιας διάταξης. Η ίδια σημείωσε ότι το δημοψήφισμα είναι πρόταση αντικαταστατική, αντιδημοκρατική και βαθιά διχαστική, ως εκ τούτου ζήτησε ή να αποσυρθεί ή να τεθεί σε ψηφοφορία προκειμένου να καταψηφιστεί. «Αποχωρήσαμε επειδή αρνήθηκαν την ψηφοφορία παρότι έχουμε πλειοψηφία», ανέφερε.

Από την άλλη πλευρά ακούστηκαν απόψεις υπέρ του να γίνει ψηφοφορία για το δημοψήφισμα στο τέλος του διημέρου, συγκεκριμένα από στελέχη όπως η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νίκος Παππάς.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος από την πλευρά του είχε ζητήσει να γίνει «άμεση ψηφοφορία», αν «δεν αποσύρει ο Στέφανος Κασσελάκης την πρόταση για δημοψήφισμα».

Προέκυψε με σαφήνεια ότι υπήρξε μεθόδευση ώστε να μην μπει σε ψηφοφορία στην Κ.Ε η πρόταση που κατέθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης για την διενέργεια δημοψηφίσματος για έγκριση των 4 διαγραφών που έχει εξαγγείλει. Μια ψηφοφορία που οι συσχετισμοί της Κ.Ε και οι ομιλίες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην συνεδρίαση κατέδειξαν ότι θα απέρριπτε το αίτημα του προέδρου του κόμματος.

Έτσι λοιπόν προκειμένου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να αποφύγει μια πολιτική ήττα στην Κεντρική Επιτροπή απέφυγε την όλη διαδικασία. Όπως καταγγέλθηκε όλες οι προτάσεις για την διενέργεια ψηφοφορίας  προσέκρουσαν στην άρνηση του προέδρου της συνεδρίασης Παναγιώτη Ρήγα και την πλειοψηφία (4-3) του προεδρείου. Μάλιστα το προεδρείο απέρριψε ακόμη και την πρόταση μομφής απέναντι στο …ίδιο το προεδρείο την οποία κατέθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Έφυγαν 160 στελέχη – μέλη της Κ.Ε.

Μετά τις αποχωρήσεις που έγιναν (οι οποίες σύμφωνα με τον Δ.Τεμπονέρα αριθμούν 160 στελέχη) συνεχίστηκε η συνεδρίαση της 300μελούς Κεντρικής Επιτροπής η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο αργά το μεσημέρι πάλι με ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το αν στο σχέδιο απόφασης της Κ.Ε θα περιλαμβάνεται το αίτημα του Στέφανου Κασσελάκη για την διενέργεια δημοψηφίσματος ή εάν θα υπάρξει κάποια διαφορετική διατύπωση.

Όπως εύλογα γίνεται αντιληπτό η εξέλιξη αυτή δρομολογεί πολιτικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν όλες οι πλευρές που αποχώρησαν από την διαδικασία για να καθορίσουν την περεταίρω στάση τους. Ιδίως απέναντι στην σαφέστατα διχαστική λογική που εκφράστηκε στην ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη.

Επεισοδιακή η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη

Η εισήγηση Κασσελάκη στην συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προγραμματισμένη για τις 12 αλλά ξεκίνησε με δύο ώρες καθυστέρηση και μάλιστα σε κλίμα έντασης. Μάλιστα πολλοί ήταν εκείνοι που θέλησαν να μπουν στην αίθουσα για να ακούσουν τον Στέφανο Κασσελάκη, χωρίς να είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, με αποτέλεσμα άλλα μέλη να αντιδράσουν εξ ου σε ένα βαθμό και η καθυστέρηση.

Κάποια στιγμή τα φώτα αναβόσβηναν. με τον Κασσελάκη να σχολιάζει «τα φώτα είναι για μένα, για την τηλεόραση». Όταν επανήλθαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφώνησε: «Ήρθε το φως το αληθινό».

Ο Στ. Κασσελάκης ξεκίνησε επιθετικά διερωτώμενος «Πώς να δώσουμε προοπτική στον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ τοπικών νομισμάτων και δηλώσεων Κατρούγκαλου;» για να προσθέσει: «Άλλο η κουλτούρα της δημοκρατίας και άλλο της αυτοκτονίας» Στο σημείο αυτό υπήρξαν αποδοκιμασίες με αποτέλεσμα ο προεδρεύων Παναγιώτης Ρήγας να παρέμβει δύο φορές ζητώντας σεβασμό στον ομιλητή.

«Να πας στο Μαϊάμι» και οργισμένη αντίδραση Κασσελάκη

«Στο Μαΐαμι να πας» του φώναξε κάποιος από το ακροατήριο. «Ναι, έχουμε ομογένεια στο Μαϊάμι και με χαρά θα πάω για να τους κερδίσουμε. Να σέβεστε όλους τους απόδημους και τους ομογενείς, εκτός αν προτιμάτε να χάνουμε» είπε απαντώντας ο Στέφανος Κασσελάκης.

Υψώνοντας τους τόνους στους επικριτές του είπε «τέλος η καμαρίλα και η κομματίλα. Θέλετε να ακούσετε τι λέει η κοινωνία; Πηγαίνετε να την ακούσετε απροειδοποίητα». Σε κάποια αποστροφή του σημείωσε πως «κανείς μας δεν θα πήγαινε στα κανάλια για να γίνει 5η φάλαγγα της ΝΔ». (Στο σημείο αυτό κάποιοι φώναξαν « αίσχος»).

Ο Στ. Κασσελάκης, πολλές φορές άνοιξε διάλογο με την αίθουσα απαντώντας στις επικρίσεις. «Πάλι στο μυαλό μου είστε; Με τόσο μυαλό στο μυαλό μου θα έπρεπε να είστε 50% στις εκλογές. Νομίζετε ότι ο λαός είναι ηλίθιος;» είπε με στόμφο.

Ο Κασσελάκης χαρακτήρισε… σάλτσα Pummaro την Ομπρέλα – «Δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες»

Οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις δεν πτόησαν τον Κασσελάκη ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του δεν δίστασε να σαρκάσει τα κείμενα εσωκομματικών τάσεων όπως της Ομπρέλας λέγοντας:

«Γιατί όσο εκείνοι θα κάνουν δήθεν αριστερή πολιτική με τεράστια κείμενα γεμάτα αόριστες σάλτσες -πολιτική του Pummaro-, η δική μας Αριστερά θα επαναφέρει το κράτος δικαίου και τα εργασιακά δικαιώματα στην Ελλαδα, θα παρεμβαίνει στη Στέγη, στο Κλίμα, στη Φτώχεια, στα Δικαιώματα».

Απάντηση Τσακαλώτου στον Κασσελάκη

tsakalotos
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, οποίος πήρε το λόγο λίγη ώρα μετά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι αρμόδιο όργανο είναι η Κεντρική Επιτροπή.

Παράλληλα είπε ότι «έχω υποστηρίξει το κόμμα του 32%, του 17%, και θέλω να σε διαβεβαιώσω ότι θα υποστηρίξω και το 3% και το 0,3%.

Όπως τόνισε «το λιντσάρισμα που προτείνετε για δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει πολιτική συζήτηση».

Όσον αφορά τέλος την έκφραση του Κασσελάκη για “Πέμπτη φάλαγγα” ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι «αυτό από αριστερό άνθρωπο δεν το έχω ακούσει».