Πενήντα πανεπιστημιακοί, μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσαν σήμερα την αποχώρησή τους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέσω κειμένου αναφέρουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης «εκδηλώνει μια αρχηγοκεντρική πολιτική συμπεριφορά και αναπτύσσει διχαστικό και αντιφατικό λόγο, ο οποίος καθόλου δεν συνάδει με τις αρχές και τη δημοκρατική λειτουργία της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς».

Στο κείμενο της αποχώρησής τους τονίζουν πως σε δύο προηγούμενες επιστολές, που απευθυνόταν προς τον πρόεδρο και τους δύο γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης είχε εκθέσει έντονες ανησυχίες ως προς την πορεία του κόμματος, το οποίο εγκαταλείπει με ραγδαίο ρυθμό τη ριζοσπαστική Αριστερά και την εσωκομματική δημοκρατία.

Οι 50 πανεπιστημιακοί που υπογράφουν το κείμενο αναφέρουν ακόμη: «Αποχωρούμε από την Οργάνωση Μελών Πανεπιστημιακών ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης και από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διότι δεν μας εκφράζει πλέον ιδεολογικά και πολιτικά. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε θέση και δεν θέλουμε να συμμετάσχουμε σε μια πορεία απομάκρυνσης από τις αξίες και τις αρχές της ριζοσπαστικής ανανεωτικής και οικολογικής Αριστεράς καθώς και της δημοκρατίας».

Αποχώρησε και η νεολαία Ηρακλείου και Ρεθύμνου

Νέα αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοινώθηκε το Σάββατο,αυτή την φορά της νεολαίας Ηρακλείου Κρήτης και Ρεθύμνου, με ένα κείμενο που αφήνει αιχμές κατά του προέδρου του κόμματος.

«Με απόφαση της πλειοψηφίας των μελών μας αποχωρούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», γράφουν τα μέλη της νεολαίας Ηρακλείου Κρήτης και Ρεθύμνου στο κείμενο όπου αναλύουν τους λόγους της απόφασής τους να φύγουν από το κόμμα.
Ολόκληρο το κείμενο της αποχώρησης της νεολαίας Ηρακλείου Κρήτης και Ρεθύμνου από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά την διπλή εκλογική ήττα του Μαΐου και του Ιουνίου, τόσο η χώρα όσο και ο χώρος μας βρίσκονται σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Αφενός, το μεγάλο ποσοστό της ΝΔ έχει ερμηνευτεί από την κυβέρνηση ως λευκή επιταγή η οποία συνεχίζει ακάθεκτη το αντιλαϊκό της έργο, αφετέρου, οι εξελίξεις στο κόμμα μας κάθε άλλο από αισιόδοξες είναι προς την ανατροπή της υφιστάμενης κατάστασης.

“Διεύρυνση» από τα πάνω χωρίς κάποιο πολιτικό πλαίσιο αναφοράς”

Μετά την ήττα του 2019, ευελπιστούσαμε πως θα μπαίναμε συγκροτημένα σε μια συζήτηση
απολογισμού της κυβερνητικής θητείας: των επιτυχιών και τον αποτυχιών μας, τα σωστά και τα λάθη μας, ώστε να μπορέσουμε επί της ουσίας να ανασυγκροτήσουμε το κόμμα μας, το οποίο την περίοδο 2015-19 έχασε τα κινηματικά και τα αγωνιστικά αντανακλαστικά του, αλλά και την επί της ουσίας εμπλοκή και γείωση μέσα στην κοινωνία.

Αντί των παραπάνω οδηγηθήκαμε σε μια «διεύρυνση» από τα πάνω χωρίς κάποιο πολιτικό πλαίσιο αναφοράς και σε ένα γενικόλογο «προοδευτισμό» εις βάρος των παραδοσιακά αριστερών αξιών, των εργασιακών δικαιωμάτων και της υπεράσπισης των ευάλωτων στρωμάτων.

Παράλληλα, η αναζήτηση και διεκδίκηση του μεσαίου χώρου χωρίς να προσδιορίζονται τα χαρακτηριστικά αυτού, οδήγησαν το κόμμα σε πολιτικές αποφάσεις πολλές φορές αντιφατικές μεταξύ τους. Η ψήφιση του επιδόματος για τους αστυνομικούς, την εποχή που η κοινή γνώμη σοκαριζόταν από τις δολοφονίες Ρομά συμπολιτών μας από δυνάμεις της αστυνομίας.

Η θέση για το φράχτη του Έβρου, η αποσιώπηση της αποστρατικοποίησης των νησιών μας είναι μόνο μερικά από τα παραδείγματα που αναδεικνύουν την ασάφεια σε δύο από τα κυριότερα εθνικά θέματα, αυτά της άμυνας και της μετανάστευσης.

Τα παραπάνω αποτελούν δείγματα γραφής της θολής κατεύθυνσης στην οποία βάδιζε το κόμμα μας για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Παράλληλα η απονέκρωση του κομματικού μηχανισμού με τις οργανώσεις επί της ουσίας διαλυμένες, τα όργανα να μην συνεδριάζουν και να μην παράγουν πολιτική, όλο το βάρος της συζήτησης μετατέθηκε σε άτυπα όργανα όπως ο «πρωινός καφές», τα κοινωνικά δίκτυα, κτλ.”