Αναβολή για τις 22 Δεκεμβρίου έλαβε η λήψη της απόφασης του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες για το αν η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή θα παραμείνει προφυλακισμένη ή θα αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής της.

Αν και ορισμένα διεθνή ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ενώπιον του προδικαστικού συμβουλίου στις Βρυξέλλες είχαν μεταφερθεί και οι 4 που είχαν τεθεί υπό κράτηση για το Qatargate από την Κυριακή, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως δεν παρέστη τελικά η Εύα Καϊλή.

Η είδηση προήλθε αρχικά από τον ανταποκριτή στις Βρυξέλλες Jack Parrock, ο οποίος, επικαλούμενος δικηγόρο που ασχολείται με την υπόθεση, ανέφερε ότι η Εύα Καϊλή δεν παρέστη σήμερα στο δικαστήριο και ότι ζήτησε αναβολή για τις 22 του μήνα.

Την είδηση επιβεβαιώνει και η βελγική Le Soir. «Τρεις από τους τέσσερις υπόπτους που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για την υποψία διαφθοράς από το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εμφανίστηκαν την Τετάρτη ενώπιον της αίθουσας συνεδριάσεων του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Η υπόθεση της Ελληνίδας αντιπροέδρου, Εύας Καϊλή, αναβλήθηκε για τις 22 Δεκεμβρίου», γράφει.

Να σημειωθεί ότι και ο δικηγόρος της οικογένειας Καϊλή στην Ελλάδα, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, είχε υποστηρίξει το πρωί πως η ευρωβουλευτής θα πάρει αναβολή για την επόμενη εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ μετέδωσε ότι ήταν άγνωστο αν τελικά βρέθηκε στη δικαστική αίθουσα η Εύα Καϊλή, καθώς απεργία υπαλλήλων στις φυλακές του Χάρεν μπορεί να μην επέτρεψε τη μεταγωγή της.

Η Εύα Καϊλή, ο σύζυγός της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Αντόνιο Παντζέρι και άλλο ένα τέταρτο άτομο το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει κατονομαστεί, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά.

Σημειώνεται, δε, ότι η Εύα Καιλή και ο συζύγός της εκπροσωπούνται από διαφορετικούς δικηγόρους.

Φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα

Στο δικαστήριο, πάντως, βρέθηκαν σήμερα οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι για το Qatargate. Η ακρόασή τους ολοκληρώθηκε και φυγαδεύτηκαν από την πίσω πόρτα για να μην έρθουν σε επαφή με τον Τύπο. Η απόφαση για το αν θα προφυλακιστούν ή όχι δεν έχει γίνει γνωστή και αναμένεται τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο δικηγόρος της Καϊλή στην Ελλάδα Μιχάλης Δημητρακόπουλος, η ίδια δηλώνει αθώα και «δείχνει» τον σύζυγό της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος, η Εύα Καϊλή υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη αυτών των χρημάτων και ότι μόλις τα βρήκε ζήτησε από τον Τζόρτζι να τα επιστρέψει στον ιδιοκτήτη τους. Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε ο Τζόρτζι τη βοήθεια του πατέρα της για να επιστραφούν τα χρήματα.

Σε ό,τι αφορά το Κατάρ, αναφέρει πως όλα τα ταξίδια και όλες οι ομιλίες τους για τη χώρα του Κόλπου ήταν στη γραμμή του προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου και κατόπιν συνεννόησης με τη Ρομπέρτα Μετσόλα, κάτι που η πρόεδρος του ΕΚ αμφισβητεί, με συνεργάτη της σήμερα να «αδειάζει» την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

Εν τω μεταξύ, τα ιταλικά ΜΜΕ μεταδίδουν σταδιακά στοιχεία από τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης και τα όσα φέρεται να ισχυρίστηκε ο Φραντσέσκο Τζόρτζι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της La Repubblica, o Τζόρτζι φαίνεται να «δείχνει» τις ΜΚΟ και να υποστηρίζει πως μέσω αυτών κινούνταν το χρήμα.

Νέες φωτογραφίες με βαλίτσες και τα κουτιά

Εντωμεταξύ λίγη ώρα πριν την συνεδρίαση του προδικαστικού συμβουλίου από τις βελγικές αρχές δόθηκαν στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες από τις βαλίτσες και τα κουτιά στα οποία είχαν βάλει η Εύα Καϊλή και ο πατέρας της τα περίπου 750.000 ευρώ που βρέθηκαν στην κατοχή τους.

Αυτή είναι η δεύτερη φωτογραφία από τις έρευνες των βελγικών Αρχών που δίνεται στη δημοσιότητα, με την πρώτη να παρουσιάζεται το απόγευμα της Τρίτης.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με στοιχεία και φωτογραφικό υλικό που δημοσίευσε η βελγική Le soir συνολικά, περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά ανακαλύφθηκαν στο σπίτι του πρώην Ιταλού ευρωβουλευτή Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι και της Ελληνίδας ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή.

Κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντζέρι στις Βρυξέλλες, οι ερευνητές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας είχαν ανακαλύψει περίπου 600.000 ευρώ. Προσθέτοντας τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή του πατέρα της Καϊλή και στο σπίτι της τελευταίας και του συντρόφου της, Φραντσέσκο Τζιόρτζι στις Βρυξέλλες, η τεράστια έρευνα αποκάλυψε περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ.