Προσπαθώντας να διαστρέψει τα γεγονότα και να βρεθεί από κατηγορούμενος – κατήγορος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας μετέβη σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να ζητήσει από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά να σταματήσει η αντιπαράθεση για την Θράκη, την οποία θεωρεί εξαιρετικά επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα.

Ενώ την φωτιά άναψαν δικά του στελέχη και εκλεγμένοι βουλευτές με δηλώσεις για “τουρκική μειονότητα” και συνακόλουθες καταγγελίες ο ΑΛ. Τσίπρας προσπάθησε να ρίξει την ευθύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δήθεν κάνει ζημιά στα εθνικά θέματα, διότι κατήγγειλε τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα σήμερα είδε το φως της δημοσιότητας και το συγκεκριμένο SMS, το μήνυμα, που καλούσε τους ψηφοφόρους της Ροδόπης και της Ξάνθης να ψηφίσουν “Τούρκο υποψήφιο”.

Βέβαια ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς δεν υιοθέτησε τα όσα του ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, αλλά αντίθετα δήλωσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν επεμβαίνει στον προεκλογικό αγώνα.

Δηλώσεις Τσίπρα για αντιστροφή των γεγονότων

Παρόλα αυτά ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου μετά τη συνάντηση με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά προέβη σε δηλώσεις, αλλά απέφυγε να αναφερθεί στις καταγγελίες του Μητσοτάκη:

Είπε συγκεκριμένα:

“Το θέμα στη Ροδόπη μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς εθνικούς κινδύνους. Υπάρχει ανησυχία, προβληματισμός για τον τρόπο που εργαλειοποιείται η ΕΥΠ με στοχευμένες πληροφορίες που διαρρέονται σε μέσα ενημέρωσης φιλικά προς τη ΝΔ για να δημιουργούνται εντυπώσεις. Ήδη η Τουρκία τρίβει τα χέρια της.

Τα 4 χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη η ΕΥΠ χρησιμοποιήθηκε για τα συμφέροντα Μητσοτάκη με παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων, υπουργών ακόμα και των αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και τώρα την εργαλειοποιεί στην προεκλογική αντιπαράθεση. Είναι απαράδεκτο, άθλιο και εθνικά επιζήμιο.

Οι δηλώσεις της κυρίας Μπακογιάννη, είναι ένας ωμός εκβιασμός. Δηλαδή είπε αν δεν μας ψηφίσετε, θα περάσετε δύσκολα τα επόμενα χρόνια. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν εσκεμμένα για να περάσει σε κάθε σπίτι και Έλληνα πολίτη για το τι θα ακολουθήσει. Οτι οποίος είναι αντίθετος στην κομματική και οικογενειακή εξουσία θα περάσει δύσκολα.

Εγώ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθούμε απέναντι σε αυτό το το μήνυμα κατά της Δημοκρατίας, θα σταθούμε απέναντι για να μην περάσει ο φόβος σε κάθε κοινωνική ομάδα, σε κάθε πολίτη Η Ελλάδα έχει ισχυρή δημοκρατία”.

Ι. Σαρμάς: Δεν επεμβαίνουμε στον προεκλογικό αγώνα

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, αφού προήδρευσε σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, προέβη σε δηλώσεις και για τα θέματα της προεκλογικής περιόδου, τονίζοντας:

“Τα όρια της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης και τα όρια του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού καθορίζονται από το άρθρο 37 παράγραφος 3 του Συντάγματος και όπως έχω εξηγήσει είναι όρια που επιβάλλονται από την αυστηρή πολιτική ουδετερότητα της Κυβέρνησής μας.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να κάνω μια δήλωση η οποία έχει τρία σκέλη, τα οποία μπορεί να διαβαστούν και αυτόνομα. Το πρώτο σκέλος είναι ότι η Κυβέρνηση οφείλει να εγγυάται και εγγυάται τον σεβασμό της ελευθερίας έκφρασης, της ελευθερίας διάδοσης ιδεών και πληροφοριών, την ελευθερία της εκτίμησης των γεγονότων και της συναγωγής από αυτά συμπερασμάτων.

Σε αυτό δεν μπορεί να επέμβει η Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, ακόμα και στον προεκλογικό αγώνα. Κι εδώ να θυμίσω ότι σύμφωνα με την νομολογία του Δικαστηρίου δικαιωμάτων του ανθρώπου, η ελευθερία εκφράσεως, ειδικά στις περιόδους τις προεκλογικές καλύπτει και εκφράσεις, καλύπτει και ιδέες, καλύπτει και πληροφορίες, οι οποίες μπορεί να δημιουργούν ανησυχία, ακόμα και να σοκάρουν. Αυτό είναι αναγκαίο στο νομικό μας πολιτισμό και αυτό οφείλουμε να το δεχτούμε.

Η ελληνική Πολιτεία αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες

Το δεύτερο σκέλος της δήλωσής μου είναι το ακόλουθο: ότι η ελληνική Πολιτεία και κάθε Κυβέρνησή της, αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες, χωρίς διάκριση ανάλογα με το θρήσκευμα ή άλλο ανάλογο κριτήριο. Όλοι οι Έλληνες ως μέλη της δημοκρατικής μας πατρίδας, κατανοώντας, όμως, τις απαιτήσεις που μας επιβάλλονται από την ουσία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, που εξέθεσα στο πρώτο σκέλος της δήλωσής μας, πρέπει απερίσπαστοι να ασκούν όλα τους τα πολιτικά δικαιώματα.

Και το τρίτο σκέλος της δήλωσής μου είναι το εξής: Επιθυμώ να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς την κυβέρνηση της Τουρκικής Δημοκρατίας. Και τούτο γιατί, όπως διαπιστώνουμε στην πράξη, η κυβέρνηση της Τουρκίας συνεργάζεται με την ελληνική για την αντιμετώπιση της μάστιγας των δημοκρατικών κοινωνιών που στοιχειοθετεί η εκμετάλλευση ευάλωτων ατόμων από αδίστακτους διακινητές. Παραλάβαμε τις σχέσεις μας με την Τουρκία σε μια δυναμική βελτίωσης. Κινούμεθα σε αυτή τη δυναμική χάριν στις συνεχείς προσπάθειες των Υπουργών Εξωτερικών και της Ελλάδος και της Τουρκίας και ευελπιστούμε, χωρίς ατυχήματα στην πορεία, να τις παραδώσουμε στην πολιτική κυβέρνηση της χώρας στο ίδιο πλαίσιο.”.