Έντονη ενόχληση σε δικαστικούς κύκλους προκαλεί η απόφαση του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιου Κανελλόπουλου, θα ηγηθεί του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Τόσο εν ενεργεία δικαστές, όσο και επίτιμοι εκφράζουν δυσφορία για την απόφαση του κ. Κανελλόπουλου, ενώ και άλλοι παράγοντες απορούν για το τι πρόσωπα υπηρέτησαν ίσως και υπηρετούν ακόμη στο χώρο της δικαιοσύνης. Είναι δυνατόν, τονίζουν, να φτάνει μέχρι τον βαθμό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ένας δικαστικός λειτουργός, που εμφορείται από τέτοιες εμμονικές ιδέες;

Και πως γίνεται τέτοιοι λειτουργοί της δικαιοσύνης να δικάζουν απλούς πολίτες, όταν ασπάζονται ιδεολογήματα τύπου Χρυσής Αυγής και Κασιδιάρη με πρότυπα βίας και φασιστικής νοοτροπίας;

Σοκ για τον συνταγματολόγο Ν. Αλιβιζάτο

alivizatos

Τεράστιο σοκ χαρακτήρισε ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος την σχετική είδηση, αλλά διευκρίνισε ότι για τον ίδιο αποτελεί ανακούφιση, ο διαχωρισμός της θέσης των αδελφών του κ. Κανελλόπουλου , δύο εκ των τριών είναι ανώτατοι δικαστικοί και ο τρίτος δικηγόρος.

«Το Σύνταγμα δεν προβλέπει απαγόρευση σε φασίστες να πολιτεύονται και μπορεί να βγει κάποιος να πει είμαι οπαδός του Μουσολίνι ή του Χίτλερ και να πολιτευθεί στο μέτρο που δεν χρησιμοποιεί βία ή τάγματα εφόδου όπως έκανε η Χρυσή Αυγή» ανέφερε ο κ. Αλιβιζάτος.

Αναφορικά με την απόφαση του Αρείου Πάγου που αναμένεται να αποφανθεί για το θέμα στις αρχές Μαΐου, ο συνταγματολόγος υπογράμμισε:

«Ο κ. Κανελλόπουλος βρίσκεται προ του διλήμματος ή να τεστάρει το νόμο υποβάλλοντας υποψηφιότητα και του ίδιου του Ηλία Κασιδιάρη, κάτι το οποίο αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση του νόμου και θα κληθεί ο Άρειος Πάγος να πει ότι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος κάποιος που έχει καταδικαστεί ή να πει ‘δεν κατεβάζω υποψηφιότητα Κασιδιάρη και τοποθετώ κάποιο άλλο πρόσωπο».