«Η πανεπιστημιακή αστυνομία το λέω ρητώς δεν καταργείται, και δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρόθεση και δεν υπήρξε καμία τέτοια διατύπωση”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Για το συναφές θέμα της έφιππης αστυνομίας ο κ. Μαρινάκης δήλωσε:

«Δεν υπάρχει κανέναν άδειασμα κανενός υπουργού από τον πρωθυπουργό. Υπήρξε μια πρόταση η οποία δεν έγινε αποδεκτή, σχετικά με την έφιππη αστυνομία» είπε

«Στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της ασφάλειας στα πανεπιστήμια. Ένα κλίμα το οποίο θα ευνοεί τους φοιτητές και τους καθηγητές, θα τους προστατεύει και θα απομονώνει παραβατικές συμπεριφορές. Και σε αυτή της πολιτική έχουν γίνει πολλές κινήσεις» είπε αναφερόμενος στην επαναφορά του ασύλου καθώς και στη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

«Η πανεπιστημιακή αστυνομία το λέω ρητώς δεν καταργείται, και δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρόθεση και δεν υπήρξε καμία τέτοια διατύπωση. Αντιθέτως επανεξετάζουμε συνεχώς πώς θα έχει τον καλύτερο δυνατό ρόλο και τον καλύτερο δυνατό τρόπο λειτουργίας, σε συνεργασία με όλη την υπόλοιπη ελληνική αστυνομία» τόνισε.

«Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, επανεξετάζουμε συνεχώς το καλύτερο δυνατό τρόπο λειτουργίας της για την αποτελεσματικότητα και αυτού του σώματος της αστυνομίας, σε συνεργασία με το σύνολο της ελληνικής αστυνομίας» είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Η κυβέρνηση λειτουργεί απολύτως συνεκτικά, εφαρμόζει άμεσα το πρόγραμμά της, και δεν τίθεται θέμα αδειάσματος υπουργών και αυτό φάνηκε και από τις προγραμματικές δηλώσεις που οι πολίτες άκουσαν τους υπουργούς να λένε αυτά για τα οποία στήριξαν την ΝΔ και άκουσαν τους υπουργούς να περιγράφουν ένα συνολικό σχέδιο που θα κάνει πιο παραγωγική και ισχυρή την Ελλάδα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για την πολυφωνία στην κυβέρνηση.

Τι είχε ανακοινώσει ο Μηταράκης

Την ενσωμάτωση των 1.060 αστυνομικών της πανεπιστημιακής αστυνομίας από την ΕΛΑΣ και την ενίσχυση των περιπολιών, ανακοίνωσε ο Ν. Μηταράκης

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κέντρο μελετών (ΚΕΜΕΑ), η πανεπιστημιακή αστυνομία επί της ουσίας καταργείται αφού οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.

«Απο 1ης Σεπτεμβρίου θέλουμε να είναι εμφανέστερη η παρουσία αστυνομικών και τροχονόμων στους δρόμους», ανέφερε χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο αύξησης και των πεζών περιπολιών.

Ήδη από χθες, ο Νότης Μηταράκης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό είχε κρατήσει αποστάσεις από τον τρόπο που λειτουργεί η πανεπιστημιακή αστυνομία.

Ο κ. Μηταράκης είπε χαρακτηριστικά ότι «το πλαίσιο της «Πανεπιστημιακής Αστυνομίας» επανεξετάζεται και πως θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της Αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».

Επί της ουσίας ο υπουργός ρίχνει την «καυτή πατάτα» ξανά στους πρυτάνεις σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των πανεπιστημίων.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στον Σκάι ο υπουργός είπε για τη φύλαξη στα Πανεπιστήμια ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος σε σχέση με τη μορφή που αρχικώς είχε σχεδιαστεί. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της Αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», τόνισε χαρακτηριστικά.