Μακριά από τις αριστερές εμμονές του παρελθόντος με στροφή προς μια νέα ιδεολογική πλατφόρμα, που παραπέμπει στη σοσιαλδημοκρατία, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη τύπου.-
…………………………………………
Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο έλεγχος των τραπεζών από το δημόσιο και ο πιο ισχυρός ρόλος του κράτους στο οικονομικό μοντέλο και στους κρίσιμους τομείς της υγείας και της κοινωνικής συνοχής, αποτελούν τα βασικά στοιχεία της ιδεολογικής διαφοράς μεταξύ της κυβέρνησης της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τα παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπου στο συνεδριακό κέντρο “Ι. Βελλίδης” της ΔΕΘ.
Το γενικό συμπέρασμα από την συνέντευξη του κ. Τσίπρα είναι, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, ότι βρίσκεται πιο κοντά στον ρεαλισμό και παρουσίασε μια εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ με καλύτερες δυνατότητες διαχείρισης της εξουσίας και όχι τόσο με ιδεολογικά χαρακτηριστικά, αφού ελάχιστες φορές μίλησε για αριστερά, μένοντας περισσότερο στις έννοιες του σοσιαλισμού και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Είναι σαν να έλεγε ότι “εμείς μπορούμε καλύτερα”, αφού επί τέσσερις ώρες προσπάθησε να αποδομήσει τα όσα έχει επιτύχει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, “χτυπώντας” απευθείας τον Κυριάκο Μητσοτάκη στα αδύνατα σημεία, όπως είναι η συμφωνία των Πρεσπών.
Αναμφίβολα ο κ. Τσίπρας, με την άνεση του λόγου και την ευχέρεια στην παρουσίαση μιας εξιδανικευμένης εικόνας για τον εαυτό του και το κόμμα του, άφησε θετικές εντυπώσεις, ανεξάρτητα από το αν όσα υποστηρίζει έχουν βάση υλοποίησης και αν μπορούν να δικαιώσουν τις προσδοκίες του λαού.
Οπωσδήποτε όμως τα όσα είπε δείχνουν μια στροφή από τις αριστερές εμμονές του παρελθόντος και παραπέμπουν σε μια νέα ιδεολογική πλατφόρμα προς την σοσιαλδημοκρατία, μέσα στα πλαίσια της διεθνούς πραγματικότητας, που υπακούει στην οικονομία της αγοράς.
Τα κύρια σημεία της συνέντευξης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την διαχείριση των προβλημάτων:
- «Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Οι ίδιοι στην Ευρώπη που πίεζαν για υψηλά πλεονάσματα, σήμερα λένε ξοδέψτε για να σώσετε οικονομία» είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στο ερώτημα γιατί το σχέδιο των 11 σημείων με έκτακτα μέτρα όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, φόρου επιτηδεύματος κλπ δεν εφαρμόστηκε επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
- «Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε τη χώρα έχοντας πιο δύσκολες συνθήκες από την κυβέρνηση σήμερα. Βρήκαμε τη χώρα με άδεια ταμεία» είπε ο κ. Τσίπρα και αναφέρθηκε στην υποχρέωση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%, «χωρίς πρόσβαση στις αγορές και χωρίς ευρωπαϊκούς πόρους. Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια και να αποκαταστήσουμε αξιοπιστία».
- «Μετά την έξοδο από τα μνημόνια ακολουθήθηκε μια νέα οικονομική πολιτική. Μέσα σε λίγους μήνες φέραμε σειρά από αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που αναιρούσαν ακραίες μεταρρυθμίσεις που είχε επιβάλει η τρόικα και το ΔΝΤ» συνέχισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε:
- «Σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι αναγκασμένη να τηρεί κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ισχύει η ρήτρα διαφυγής. Οι ίδιοι που πίεζαν για υψηλά πλεονάσματα λένε ξοδέψτε για να σώσετε οικονομία.
- Δεν δικαιολογείται η κυβέρνηση. Δεν προτείνουμε πράγματα που βρίσκονται έξω από τη σφαίρα της λογικής. Τα μέτρα είναι απολύτως κοστολογημένα και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν» είπε και πρόσθεσε ότι είναι «επιβεβλημένα και ρεαλιστικά».Τα 5 έκτακτα μέτρα είναι κόστους 8 δις ευρώ ως το τέλος του έτους είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε ότι είναι επιβεβλημένα για να μην οδηγηθούμε σε κατάσταση κοινωνικής λεηλασίας.
- «Αν δεν τα υλοποιήσει είναι γιατί δεν θέλει» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υπογράμμισε ότι αυτός είναι ο λόγος που καταθέσαμε χτες συγκροτημένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, δηλώνοντας έτοιμος να τα υλοποιήσει από «αύριο το πρωί».
- Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι έχει στρατηγικό σχέδιο την εξαφάνιση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα λεγόμενα «ζόμπι» της αγοράς για να καταλάβουν τη θέση τους στην αγορά τα «μεγάλα οικονομικά τραστ».
- «Με ξαφνιάζει που ξαφνικά πολλοί από τους δημοσιολογούντες μιλάνε για ζόμπι. Πριν από τις εκλογές μιλούσαν για ραχοκοκαλιά της οικονομίας που δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ τους αφαίμαξε. Είναι στρατηγικό σχέδιο του κ. Μητσοτάη η μεγάλη αναδιάρθρωση στην αγορά. Στρατηγικό σχέδιο που βρίσκεται στον πυρήνα των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων και είναι στρατηγικό σχέδιο που στο τέλος της ημέρας χιλιάδες επιχειρήσεις θα βάλουν λουκέτο, η ανεργία θα εκτοξευτεί ξανά και πρέπει να το αποτρέψουμε. Μεγάλα οικονομικά τραστ θα καταλάβουν τη θέση στην αγορά αυτών που σήμερα τους λένε ζόμπι» είπε ο κ. Τσίπρας και στην κατεύθυνση αυτή άσκησε κριτική και στην έκθεση Πισσαρίδη.
- «Πρέπει να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της μικρής και μεσαίας επιχείρησης» συνέχισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος σε κίνητρα, δανειοδότηση και χρηματοδότηση των ΜμΕ προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας.
Δημόσιος έλεγχος των τραπεζών
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του για το ρόλο του δημοσίου στον έλεγχο των τραπεζών προκειμένου οι τελευταίες να παίξουν το ρόλο τους για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για πίεση στις τράπεζες να δανειοδοτούν με «πελατειακά κριτήρια». Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσίπρας μίλησε ενιαία κριτήρια για όλους με διαφάνεια και λογοδοσία, και υπογράμμισε για τον ισχυρό ρόλο του δημοσίου στο τραπεζικό σύστημα μέσω της ανατυξιακής και μιας συστημικής τράπεζας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε παράλληλα ότι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να γίνει με τον κανιβαλισμό των εργαζομένων και των δικαιωμάτων της εργασίας. Τόνισε ότι δεν είναι θέμα ταμπού αλλά είναι θέμα άποψης και θέσης.
Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις προτάσεις του σωσίβια λέμβο για τις επιχειρήσεις λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να στηρίξουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση αλλά όχι να τη στηρίξουμε κανιβαλίζοντας τους εργαζόμενους».
Σημείωσε ότι αυτή είναι η βασική διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τους νεοφιλελεύθερους, των δυνάμεων δεξιάς και αριστεράς, συντήρησης και προόδου.
«Δεν μπορούμε να συζητάμε σαν να μην έχει υπάρξει πανδημία. Μας υποχρεώνει να επαναπροσδιοριστούμε. Όλοι στο δημόσιο νοσοκομείο πήγαμε για να σωθούμε. Όλοι προστρέξαμε στη στήριξη του κράτους με ισχυρές παρεμβάσεις. Σε όλο τον κόσμο συνέβη αυτό. Αυτές οι αντιλήψεις που καθιερώθηκαν ως θέσφατο ότι τα πάντα τα καθορίζουν οι αγορές κλπ όλα αυτά αμφισβητούνται από την πραγματικότητα. Είναι ιδεολογική η διαφορά μας. Έχουμε ριζικό διαφορετικό σχέδιο. Ειδοποιός η διαφοράς μας ότι τώρα η ζωή ακυρώνει τις θέσεις του κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
“Σήμερα έχουμε σχέδιο”
Στο ερώτημα τι διαφορετικό θα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ αν κυβερνούσε ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι «η βασική απάντηση είναι ότι θα αντιμετωπίζαμε την πανδημία ως ευκαιρία και θα αξιοποιούσαμε τα εργαλεία της ΕΕ για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής, τους αδύναμους και μικρομεσαίους, την εργασία. Σήμερα δεν έχουμε τους περιορισμούς, που μας είχαν βάλει και έχουμε σχέδιο».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ιστορική τομή» την πανδημία καθώς όπως είπε αυτή διαψεύδει τα θέσφατα ότι οι αγορές κανονίζουν τα πάντα.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το ισχυρό ρόλο του κράτους που απαντάει στις ανάγκες του πολίτη και τόνισε ότι προτεραιότητα είναι η δημόσια υγεία και η επαναφορά στην ανάπτυξη. «Δεν μπορεί να γίνει με νεοφιλελεύθερες συνταγές. Εμείς έχουμε το know how γιατί αυτές είναι οι απόψεις μας».
Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε στο σχέδιο των 11 μέτρων για την πανδημία, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει νομοθετικές ρυθμίσεις που αφορούσαν στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτων, δημοκρατικών δικαιωμάτων όπως ο νόμος για τις διαδηλώσεις. «Θα προχωράγαμε σε προσλήψεις άμεσα με νοσηλευτικό και εκπαιδευτικό προσωπικό» είπε και πρόσθεσε:
«Αυτά θα κάναμε αν είμαστε κυβέρνηση. Εύχομαι όταν θα αναλάβουμε να μην είναι πάλι αργά και να πρέπει να διαχειριστούμε μια κοινωνία σε κατάσταση λεηλασίας όπως έγινε το 2015».