Με καθυστέρηση κι ενώ πλανώνται πολλά ερωτηματικά για την υπόθεση των παρακολουθήσεων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να τοποθετηθεί τη Δευτέρα με δήλωσή του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός θα επιμείνει ότι δεν γνώριζε για τις υποκλοπές, θα επαναλάβει τη συγγνώμη προς τον Ν. Ανδρουλάκη και θα προβεί σε ανακοινώσεις για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, που αφορά την ΕΥΠ.

Δεν αποκλείεται επίσης ο κ. Μητσοτάκης να ζητήσει συγγνώμη και από τους Έλληνες πολίτες και να παραδεχτεί λάθη σε ότι αφορά στην επιλογή των στενών συνεργατών του.

Ωστόσο, παρά τις πιέσεις, ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να προκαλέσει μεγάλο πολιτικό θέμα με προκήρυξη εκλογών ή με κάποια άλλη κίνηση, που θα έφερνε “τα πάνω – κάτω” στο πολιτικό σκηνικό.

Στη φάση αυτή θα προσπαθήσει να περάσει το θέμα με χαμηλές επιπτώσεις, ώστε σιγά – σιγά να ξεχαστεί, αλλά δεν θα είναι εύκολο, καθώς χάνεται το λεγόμενο “ηθικό πλεονέκτημα”, που είχε έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μετά την αποκάλυψη των τηλεφωνικών πρακολουθήσεων.

Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας 

«Η θέση της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε ήδη από χθες, είναι ξεκάθαρα υπέρ της πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης, στο πλαίσιο που θέτει ο νόμος και η φύση των ζητημάτων. Οι απαντήσεις θα δοθούν με το δέοντα τρόπο και ήδη έχει δρομολογηθεί η αποκατάσταση των συνεπειών του λανθασμένου χειρισμού που επιδείχθηκε», αναφέρεται σε ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

Επισημαίνεται επίσης ότι: «Η κυβέρνηση χειρίζεται όλα τα θέματα, πόσο μάλλον τέτοια, με θεσμικό σεβασμό και με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, τηρώντας αυστηρά όσα ορίζει ο νόμος. Όσο και αν επιδιώκουν ορισμένοι δημιουργώντας σύγχυση να προκαλέσουν εντελώς ανυπόστατους συνειρμούς, οι πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης θα φανούν. Κι επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για Προανακριτική Επιτροπή, οι πολίτες διαθέτουν θεσμική μνήμη και θυμούνται ότι ακόμη και σήμερα εξακολουθεί να στηρίζει υπουργούς της κυβέρνησής του οι οποίοι έχουν παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος».

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντά θετικά τόσο στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών όσο και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.