Σημαντικές αποφάσεις, τόσο σε οργανωτικά, όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο αναμένεται να ληφθούν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ το Σαββατοκύριακο, το πρώτο υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη. 

Το συνέδριο διεξάγεται 20-22 Μαΐου στο κλειστό γήπεδο Tae Kwon Do του Παλαιού Φαλήρου με τίτλο «Η κοινωνία στο προσκήνιο».

Τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξει με ομιλία του, η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή στις 18:00, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης.

Την ίδια ημέρα θα απευθύνει ομιλία στο συνέδριο και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης.

Το Σάββατο αναμένεται να μιλήσει στο Συνέδριο ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ την Κυριακή θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για να εκλεγούν την νέα Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος.

Ακολούθως, το επόμενο ή το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο (28-29/5 ή 4-5/6) αρχές Ιουνίου (3-5 του μηνός) η Κεντρική Επιτροπή θα συγκληθεί για πρώτη φορά υπό τη νέα της σύνθεση προκειμένου να εκλέξει το Πολιτικό Συμβούλιο και τον γραμματέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στη θέση του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος θα κατέλθει υποψήφιος βουλευτής στην Ανατολική Αττική.

Πως επιλέχθηκε για γραμματέας ο Ανδρέας Σπυρόπουλος

Για τη θέση αυτή, ο Νίκος Ανδρουλάκης προορίζει τον πλέον στενό του συνεργάτη, τον Ανδρέα Σπυρόπουλο.

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος (τρίτος από δεξιά) με τον Νίκο Ανδρουλάκη (πρώτος αριστερά). 

Πρόκειται για έναν από τους ανθρώπους που συνέβαλαν σημαντικά στην εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και έναν από εκείνους που γιόρτασαν μαζί εκείνο το βράδυ στη «γιάφκα» της οδού Μαντζάρου.

Ποιος είναι ο 36χρονος Μηχανολόγος-Μηχανικός Ανδρέας Σπυρόπουλος

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ανήκει στη γενιά των 40άρηδων. Για την ακρίβεια είναι 36 ετών. Έχει σπουδάσει Μηχανολόγος-Μηχανικός και έκανε το μεταπτυχιακό του στο Μετσόβιο στους Ηλεκτρολόγους-Μηχανικούς. Επαγγελματικά διατηρεί τεχνικό γραφείο μελετών μαζί με φίλο του.

Είχε «καταβολές» στον χώρο του ΠΑΣΟΚ καθώς ο πατέρας του, επί Ανδρέα Παπανδρέου, διετέλεσε γραμματέας της περιφερειακής οργάνωσης του κόμματος στην Ήπειρο.

Ο 36χρονος μηχανολόγος μηχανικός από την Παραμυθιά Θεσπρωτίας συναντήθηκε πρώτη φορά με τον Νίκο Ανδρουλάκη το 2004 στην Ξάνθη στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο.

Παρότι ο Ανδρουλάκης τότε αποφοιτούσε, διατήρησαν τη στενή τους φιλία που σφυρηλατήθηκε σε βραδινές συζητήσεις αλλά και εξορμήσεις στα διάσημα μαγαζιά της πόλης, όπως το περίφημο «Κυβερνείο». Ο Σπυρόπουλος ήταν τότε γραμματέας της ΠΑΣΠ ενώ το 2007-2008 εξελέγη πρώτος σε σταυρούς στο Κεντρικό Συμβούλιο της ΠΑΣΠ.

Πως εξελίχθηκε γρήγορα στο ΠΑΣΟΚ 

Το 2013, επί προεδρίας Ευάγγελου Βενιζέλου, ο Νίκος Ανδρουλάκης ήρθε πρώτος σε ψήφους στην Κεντρική Επιτροπή και δεύτερος, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ο οποίος διατήρησε την δεύτερη θέση και το 2015, οπότε και μπήκε για πρώτη φορά στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Το κοφτερό μυαλό και οι εξαιρετικές οργανωτικές ικανότητες που είδε στο πρόσωπο του Ανδρέα Σπυρόπουλου, οδήγησαν τον Νίκο Ανδρουλάκη να τον χρίσει επεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του το 2017 (όταν έχασε στο β’ γύρο από την Φώφη Γεννηματά) και φυσικά στην τελευταία εσωκομματική αναμέτρηση απέναντι σε Γ. Παπανδρέου, Α. Λοβέρδο, Π. Χρηστίδη, Χ. Καστανίδη, Π. Γερουλάνο, οπότε και ο Νίκος Ανδρουλάκης εξελέγη πανηγυρικά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με ποσοστό κοντά στο 68%.

Σήμερα, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος – εκτός από «δεξί χέρι» του Νίκου Ανδρουλάκη με γραφείο στη Χ. Τρικούπη – είναι μέλος του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, θέση την οποία θα εγκαταλείψει σε λίγες ημέρες για να εκλεγεί νέος γραμματέας του κόμματος.