* Θα παραμείνουν τα πρόστιμα στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα.-

* Ο πρωθυπουργός δεν επιβεβαίωσε την αγορά εμβολίων από Γερμανία σε βάρος άλλων χωρών της Ε.Ε.

 * “Δεν έχουμε ανοικτά όλα τα εμβολιαστικά κέντρα γιατί δεν έχουμε όλα τα εμβόλια”.-

Το άνοιγμα της αγοράς σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε κατά την τριτολογία του στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ παράλληλα, έκανε γνωστό ότι παγώνει για δέκα μέρες η απόφαση για αύξηση του προστίμου μη χρήσης μάσκας άσκοπης μετακίνησης από τα 300 στα 500 ευρώ: Στο διάστημα αυτό θα καταγραφεί η συμπεριφορά συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα και θα ληφθούν αποφάσεις.

Πέραν αυτού ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο κλιμακωτής απαλλαγής των επιχειρήσεων από την επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που λαμβάνουν. Το ποσοστό της μη επιστροφής θα εξαρτάται από την πτώση του τζίρου τους.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός είπε:

Ο σκοπός μας είναι να αποφύγουμε 3ο κύμα. Η απόφαση, που λήφθηκε από τους ειδικούς, μας επιτρέπει να ανοίξουμε λιανεμπόριο εκτός από τις κόκκινες περιοχές και κάνουμε μια έκκληση για πρόσθετη προσοχή από όλους και όλες. Αν θέλουμε να στηρίξουμε την οικονομία σας λέω ότι καμία διαγραφή προστίμων και ρύθμιση οφειλών και επιστρεπτέα δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον τζίρο λειτουργίας.

Είναι σημαντικό το λιανεμπόριο να λειτουργήσει αλλά με κανόνες που θα παρουσιαστούν σε μισή ώρα από τώρα. Να ανοίξει η αγορά αλλά με κανόνες ώστε να περιορίσουμε στο βαθμό του εφικτού μια νέα άνοδο κρουσμάτων

Στα οικονομικά μέτρα

Επιστρεπτέα προκαταβολή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει όλη η επιστρεπτέα να είναι μη επιστρεπτέα. Η κα Γενηματά προτείνει διαβαθμίσεις ανάλογα με την ζημία των επιχειρήσεων. Αυτό είναι ορθό σκεπτικό και σε αυτή την λογική κινείται η κυβέρνηση αλλά αυτή την στιγμή δεν είμαι σε θέση να σας πω τι ακριβώς θα επιλέξουμε.

Επαναλαμβάνω ότι όσο κρατήσει η περιπέτεια αυτή και ελπίζω να ,μην κρατήσει πολύ και έχω λόγους να πιστεύω ότι από τον Απρίλιο θα φανεί ότι πηγαίνουμε πολύ καλύτερα. Όμως οι επόμενοι 3 μήνες θα είναι δύσκολοι και θα σταθούμε δίπλα στους μικρομεσαίους και τις επιχειρήσεις τους εργαζόμενους και τους ανέργους.

Προφανώς είναι ευχή και επιθυμία και θα εργαστούμε το σταδιακό άνοιγμα να μην οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων.

Για να γίνει αυτό απαιτείται προσοχή από όλους. Δεν έχω αμφιβολία ότι οι επιχειρηματίες στο λιανεμπόριο θα τηρήσουν τους κανόνες. Δεν είναι ανάγκη να πάμε όλοι την Δευτέρα και γι αυτό θα διευρύνουμε το ωράριο με λειτουργία και Κυριακές.

Παραμένει το πρόστιμο στα 300 ευρώ

Όμως κ. Τσίπρα αναφερθήκατε και στα πρόστιμα ώστε να μην είναι τιμωρητικό. Το πρόστιμο υπάρχει γιατί κάποιος εν γνώση του παραβιάζει κανόνα και η πράξη του έχει επιπτώσεις και στους διπλανούς του.

Ως μια ένδειξη καλής θέλησης είμαι διατεθειμένος να κρατήσω τα πρόστιμα στα 300 ευρώ για μια εβδομάδα ώστε να δούμε πως θα ανταποκριθούν οι πολίτες. Αναγνωρίζουμε όμως απόλυτα ότι υπάρχουν συμπολίτες που επέδειξαν προκλητικότατες συμπεριφορές. Όμως εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η παραβατική συμπεριφορά δεν θα έχει μόνο τραγικά αποτελέσματα στον ίδιο αλλά και στον γύρο τους. Αλλά σε μια ένδειξη ότι θέλουμε την συλλογική ευθύνη και όχι τον φόβο του προστίμου θα κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ.

«Η αλήθεια είναι ότι καθυστέρησε η Ε.Ε τη διαδικασία έγκρισης εμβολίων. Όμως, αν υπάρχουν χώρες και αποδειχθεί ότι παραβίασαν την ευρωπαϊκή συμφωνία, αγοράζοντας πρόσθετα εμβόλια εις βάρος άλλων κρατών – μελών, είναι απολύτως κατακριταίο και κάτι τέτοιο πρέπει να καταδικαστεί», τόνισε κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν έχει αποδειχθεί ότι η Γερμανία αγόρασε πρόσθετες δόσεις. Το ερευνά η Ευρωπαίκή Επιτροπή. Έχω κάνει σαφή ερώτηση και δεν έχω λάβει ξεκάθαρη απάντηση. Αν αποδειχθεί θα είναι σίγουρα χτύπημα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη από μια μεγάλη χώρα όπως είναι η Γερμανία και θα είναι πράξη καταδικαστέα», επεσήμανε ακόμη ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας για την πανδημία.

«Δεν έχουμε ανοικτά όλα τα εμβολιαστικά κέντρα γιατί δεν έχουμε όλα τα εμβόλια. Δεν θα στείλουμε εμβόλια σε σημεία που δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν και θα υπάρχει κίνδυνος να χαθούν δόσεις. Το αντικείμενο μελλοντικής κριτικής θα είναι η ταχύτητα εμβολιασμού. Όσο πιο γρήγορα εμβολιάσουμε τον πληθυσμό τόσο πιο γρήγορα θα έχουμε τείχος κατά πανδημίας».

Τσίπρας: Είστε υπεύθυνος για όσα έγιναν και όσα έρχονται

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τον αριθμό των θανάτων στην χώρα μας και για σειρά παραλείψεων, όπως η καθυστέρηση λήψης μέτρων τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για τις εξελίξεις στο ζήτημα της πανδημίας μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια «εξαιρετικά δύσκολη» κατάσταση, που απαιτεί από όλους, «μια νέα συνείδηση συλλογικότητας, μια νέα συνείδηση αλληλεγγύης».

«Είναι κατώτερος των περιστάσεων όποιος μέσα σε μια τέτοια κατάσταση, συμπεριφέρεται και πολιτεύεται με όρους ιδιοτέλειας κάθε είδους. Πολιτικής, ή και οικονομικής», είπε, τονίζοντας ότι «η ειλικρίνεια, και η αφοσίωση, χωρίς κομματικούς και μικροκομματικούς λογαριασμούς, στην προσπάθεια να σωθούν όσο γίνεται περισσότερες ανθρώπινες ζωές, πρέπει να είναι η προτεραιότητά όλων μας».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο που συνομολογούν οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ότι «έρχεται τρίτο, ίσως χειρότερο κύμα, πανδημίας». «Δεν το λέμε για να φοβηθούμε, ή να φοβίσουμε. Το λέμε για να προετοιμαστούμε, και να προετοιμάσουμε. Τη χώρα, την κοινωνία, το ΕΣΥ, τον εαυτό μας», υπογράμμισε.