«Η στήριξη της κοινωνίας, η διασφάλιση του επιπέδου της ποιότητας ζωής των πολιτών είναι για μας πρώτιστος στόχος» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών στη Θεσσαλονίκη, αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί και αυτά που συνεχίζουν να λαμβάνονται από την κυβέρνηση για την ανάσχεση της ακρίβειας, εξαιτίας της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, ότι «κανένας ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν μπορεί να καλύψει από μόνος του το βάρος που συνεπάγονται οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις», όπως και καμία κυβέρνηση στην Ευρώπη από μόνη της, να επιλύσει ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο πρόβλημα.

«Για αυτό ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης ανέπτυξε πρωτοβουλίες για μια ευρωπαϊκή λύση και συνεχίζει προς την κατεύθυνση αυτή την προσπάθεια με στόχο να υπάρξει απτό αποτέλεσμα στη σύνοδο κορυφής του Μαΐου» είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Παράλληλα, φυσικά, με τις πρωτοβουλίες που η κυβέρνηση αναπτύσσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο επεξεργαζόμαστε και το δικό μας εθνικό σχέδιο. Ένα εθνικό σχέδιο, ακόμη μιας αποφασιστικής παρέμβασης, με στόχο τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στις μεγάλες ανατιμήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και όχι μόνο».

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι από το Σεπτέμβριο η κυβέρνηση πήρε μέτρα που ξεπερνούν τα τέσσερα δισ. ευρώ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε για όσο κρατάει η κρίση αυτή. Αυτό το μήνα τα μέτρα ξεπερνούν το 1.2 δις. ευρώ. Περιλαμβάνουν πέρα από την αυξημένη επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου, την επιδότηση στα καύσιμα, στα μέτρα στήριξης στους αγρότες μας, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση διακοσίων ευρώ λίγο πριν από το Πάσχα στους ευάλωτους συμπολίτες μας» ανέφερε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

Τα τελευταία 70 χρόνια καμιά κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, τόσο πολλές εξωγενείς προκλήσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι «καμιά ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία εβδομήντα χρόνια δεν αντιμετώπισε σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα, τόσο πολλές εξωγενείς προκλήσεις» και ότι «κατάφερε να τις διαχειριστεί με τρόπο τέτοιο, ώστε να μη διασαλευτεί η κοινωνική σταθερότητα, να μην κινδυνεύσει η εθνική ασφάλεια, ούτε και η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας». Σημείωσε, ενδεικτικά, τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, στην πανδημία και στα μέτρα που λήφθηκαν από την αρχή της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης για τη στήριξη της κοινωνίας.

«Αυτό συνιστά επιτυχία, αναμφισβήτητη, μέγα μερίδιο της οποίας πιστώνονται οι έλληνες πολίτες, η ελληνική κοινωνία» τόνισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε:

«Οι πολίτες, μετά την κρίση των μνημονίων και την εμπειρία του 2015 έχουν κατανοήσει ότι οι άφρονες και βιαστικές επιλογές είναι εύκολο να οδηγήσουν σε τραγωδίες, τις οποίες όλοι μας θέλουμε να ξεχάσουμε. Για αυτό, η ελληνική κοινωνία κλείνει τα «αυτιά» της στις σειρήνες του λαϊκισμού και του αυταρχισμού, που προσπαθούν να επωφεληθούν από την κρίση, μετατρέποντας την οικονομική κρίση σε βαθιά πολιτική».

Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε, ακόμη, ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο «κάποιοι αφελείς, ή και ύποπτοι πολιτικοί κύκλοι» προσπαθούν να επωφεληθούν – όπως και στη δεκαετία του ’30 που οι λαοί πλήρωσαν ακριβά στην Ευρώπη, την αμφισβήτηση των βασικών πολιτικών και ηθικών αξιών της – για να μετατρέψουν την οικονομική κρίση σε δομική, πολιτική και πολιτειακή κρίση.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τέτοιους κύκλους διεθνώς, στην ήπειρό μας, την Ευρώπη, να επανέλθουν στο προσκήνιο με το προσωπείο δήθεν του φιλολαϊκού πολιτικού που αγωνιά για την καθημερινότητα» είπε ο κ. Οικονόμου και συνέχισε: «Γιατί πολύ απλά εκείνο που θέλουν είναι να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών στην Ευρώπη για να πλήξουν τη δημοκρατία, να αμφισβητήσουν τις αξίες την ελευθερία τα ανθρώπινα δικαιώματα, τον ανθρωπισμό που χαρακτηρίζουν τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Και να προκαλέσουν ακόμη μεγαλύτερο χάος. Προσπαθούν, δηλαδή, να εξισώσουν το δίκαιο και τον πολιτισμό με την αδυναμία για να προάγουν τον ολοκληρωτισμό και τον δεσποτισμό. Και δε λένε, ότι τις πολλαπλές και επαχθείς κρίσεις, τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Ευρώπη, κρίσεις που πληρώνουμε βαριά όλοι μας πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δεν πρέπει να δοθεί χώρος στις δυνάμεις αυτές που απεργάζονται την κατάρρευση της Ευρώπης να πετύχουν το στόχο τους, γιατί τότε τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όλους μας».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ: Εμφανίζεται με τα ίδια ακριβώς συνθήματα καιι με τις ίδιες πολιτικές θέσεις

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεκαπέντε χρόνια μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος του εμφανίζεται «με τα ίδια ακριβώς συνθήματα, με τις ίδιες πολιτικές θέσεις» και συνέχισε:

«Ο κ. Τσίπρας απέδειξε και χθες ότι είναι μακριά από τις ανάγκες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Το απέδειξε με την ομιλία του, το απέδειξε με βασικά χαρακτηριστικά της παρουσίας του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τι είδαμε χθες; Αντί για μια ουσιαστική αυτοκριτική επέλεξε να δηλώσει περήφανος για τα τραγικά για την πατρίδα αποτελέσματα της διακυβέρνησης του. Σε ένα κόσμο που έχει αλλάξει ολοκληρωτικά και συνεχίζει να αλλάζει, ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να βρει απαντήσεις μέσα από ιδεολογήματα που έχουν ιστορικά χρεοκοπήσει».

«Μια φιγούρα του χθες και ο ίδιος και οι πρωταγωνιστές της πρώτης γραμμής οι ίδιοι και απαράλλαχτοι αφού δεν κατάφεραν να βρουν και να προσελκύσουν ούτε ένα καινούργιο πρόσωπο, ο ίδιος και το κόμμα του, προσδοκούν να επαναφέρουν αυτά που η κοινωνία αυτά που η χώρα πασχίζουν να αφήσουν πίσω τους… Αποδεικνύονται ανεπαρκείς και ανεπίκαιροι για την Ελλάδα του 2022» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε «αφελείς» και «επιδερμικές» τις διαπιστώσεις του κ. Τσίπρα για τα προβλήματα της κοινωνίας και το λόγο του «βαθιά διχαστικό» και «μανιχαϊστικό» και «με ύβρεις» για τον πρωθυπουργό, για τον οποίο ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι «τον επέλεξε μια μεγάλη, ευρεία κοινωνική πλειοψηφία».

«Έταξε φυσικά και πάλι τα πάντα στους πάντες, χωρίς μέτρο και χωρίς μέτρημα» είπε ο κ. Οικονόμου για τον κ. Τσίπρα και πρόσθεσε:

«Η ΝΔ εκφράζει τη μέση οδό ανάμεσα στις ακρότητες, το δρόμο της ασφάλειας, της σταθερότητας, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Τρένο σε 3,5 ώρες από Θεσσαλονίκη σε Αθήνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης την υπογραφή σύμβασης χθες μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τις άγονες σιδηροδρομικές γραμμές, ύψους πεντακοσίων εκατομμυρίων σε ορίζοντα δεκαετίας, εκ των οποίων «τα 453 εκ. θα επιστρέψουν στο ελληνικό δημόσιο σε επενδύσεις». Σημείωσε, ότι μέσα στο Μάιο θα ξεκινήσουν τα νέα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στη γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης με το “Λευκό Τόξο”, που υπολογίζεται ότι θα κάνει την διαδρομή σε 3,5 ώρες και θα αναπτύσσει ταχύτητα 160 χιλιομέτρων την ώρα. Καινοτόμο στοιχείο όπως είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας αποζημίωσης επιστρέφει σε σιδηροδρομικούς οργανισμούς του δημοσίου, με παράρτημα επενδύσεων από την υλοποίηση του οποίου εξαρτάται η διάρκεια της νέας σύμβασης.

Ιδιαίτερα, ο κ. Οικονόμου στάθηκε και στη συνάντηση του με τη διοίκηση της ΔΕΘ και στο σχέδιο ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης της Θεσσαλονίκης, χαρακτηρίζοντας το «εμβληματικό έργο», που θα συμβάλει στην ανάδειξη της πόλης σε επιχειρηματικό κόμβο και τόνισε ότι «τα οφέλη είναι προφανή», αρχής γενομένης από το τέλος του 2022 που τρέξουν οι μελέτες και θα εκδοθούν οι σχετικές οικοδομικές άδειες, μέχρι και την ολοκλήρωση του, που προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του 2026.

Σημείωσε, ότι μόνο στην πρώτη φάση της κατασκευής του η οικονομική δραστηριότητα θα ανέλθει σε εβδομήντα με ογδόντα εκ. ευρώ ετησίως, με χίλιες, έως χίλιες πεντακόσιες θέσεις εργασίας, με ανοιχτούς χώρους που θα αποδοθούν στη Θεσσαλονίκη και με μια κατασκευή φιλική προς το περιβάλλον.

«Θα γίνουμε, γινόμαστε, μάρτυρες της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης στο κέντρο μεγάλης πόλης της Ευρώπης» πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όσο διαρκεί η κρίση, η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει

“Όσο διαρκεί η κρίση και κυρίως η ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει, θα στηρίζει, θα βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία, δεν θα αφήσει κανέναν μόνο του. Πιστεύουμε ότι απαιτείται ευρωπαϊκή παρέμβαση, ευρωπαϊκή απόφαση, που δεν μπορεί να αργήσει, η κοινωνία δεν αντέχει, και ταυτόχρονα επεξεργαζόμαστε και δικές μας αποφασιστικές παρεμβάσεις που θα έρθουν να προστεθούν στα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα”, υπογράμμισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις, στο μπρίφινγκ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την ενίσχυση της αγοράς καυσίμων ο κ. Οικονόμου απάντησε τις επόμενες μέρες. (Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ)