Προβάδισμα 11,1% στην πρόθεση ψήφου (που στην εκτίμηση ψήφου ανεβαίνει στο 14,8%) καταγράφει η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώνεται στη νέα δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

Στην πανελλαδική δημοσκόπηση σε δείγμα 1.200 ατόμων, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, φαίνεται ότι η ΝΔ παραμένει σταθερή επιλογή διακυβέρνησης, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αδιαφιλονίκητα πρώτος στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός, με προβάδισμα 22 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Όπως φαίνεται οι περισσότεροι πολίτες εκτιμούν τα βασικά χαρακτηριστικά του πρωθυπουργού, όπως έντονη δραστηριότητα, εργατικότητα, αντιμετώπιση προβλημάτων με ψυχραιμία, σύναψη διεθνών συμμαχιών έναντι της Τουρκίας, ενίσχυση του εξοπλισμού της χώρας, σταθερότητα στην οικονομία, αύξηση δεικτών στις επενδύσεις και οργανωμένη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Επίσης αρκετοί πολίτες εκτιμούν την διεθνή εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη με άριστη χρήση ξένων γλωσσών, ευγένεια και αποφασιστικότητα, όπου χρειάζεται.

Αναλυτικότερα, η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 41,0% έναντι 26,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά μειώνεται στο 11,1%, καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει 30,8% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ «πληρώνει» χειρισμούς, όπως οι πυρκαγιές του καλοκαιριού, χάνοντας 3,1 ποσοστιαίες μονάδες από τη μέτρηση του Ιουλίου. Ωστόσο, ταυτόχρονα, στην έρευνα αποτυπώνεται η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να εκμεταλλευθεί τη διετή κυβερνητική φθορά, καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει 0,3% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση.
Εκτίμηση ψήφου

Η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου συγκεντρώνει ποσοστό 41,0% έναντι 26,2% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 8% (8,7%), το ΚΚΕ με 6,8%, η Ελληνική Λύση με 5,3% (6,9%) και το ΜέΡΑ 25 με 5,5% (4,1%).
Πρόθεση ψήφου

Η πρόθεση ψήφου

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά μειώνεται στο 11,1%, καθώς η ΝΔ συγκεντρώνει 30,8% έναντι 19,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν ΚΙΝΑΛ με 6% (6,7%), το ΚΚΕ που ανεβαίνει στο 5,1% (4,5%), η Ελληνική Λύση με πτώση στο 4% (έναντι 5,3%) και το ΜέΡΑ 25 με άνοδο στο 4,1% (3,2% τον Ιούλιο).

Η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 12,0%, ενώ για πρώτη φορά ανιχνεύονται πάνω από τη μονάδα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι Ελληνες για την Ελλάδα και οι Οικολόγοι Πράσινοι.
Πώς αξιολογούν οι πολίτες την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση

Οι πολίτες αξιολογούν θετικά με 39% την κυβέρνηση έναντι 14% του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αρνητικά αξιολογούν τη ΝΔ το 54% έναντι 73% που είναι το αντίστοιχο ποσοστό για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός

Καταλληλότερος για πρωθυπουργός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με διαφορά 22% από τον Αλέξη Τσίπρα. Συγκεντρώνει 38% έναντι 16% του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι ερωτηθέντες κρίνουν θετικά τον πρωθυπουργό με 43% έναντι 19% του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο μέσο της κυβερνητικής του θητείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται αρνητικά από το 50% έναντι 71% που αξιολογούν επίσης αρνητικά τον Αλέξη Τσίπρα.

Για τον ανασχηματισμό

Ουδέτερο εμφανίζεται το 50% των ερωτηθέντων σε σχέση με τον ανασχηματισμό Μητσοτάκη. Οι αρνητικές γνώμες είναι στο 35%, ενώ οι θετικές μόλις στο 10%.
Πώς εκτιμάται η πορεία της χώρας

Το 51% εκτιμά ότι η χώρα κινείται στη λάθος κατεύθυνση, έναντι 38% που θεωρεί ότι βαδίζει προς τη σωστή.

Η πρόθεση για τον μαζικό εμβολιασμό

Ενδιαφέρον έχει το ερώτημα για το εμβόλιο. Το 75% απάντησε ότι έχει ήδη εμβολιαστεί. Το 6% αναφέρει ότι θα το κάνει, το 11% ότι δεν θα εμβολιαστεί, το 3% απαντά ότι έχει νοσήσει και το 4% δηλώνει ακόμη αναποφάσιστο.