– “Ανακοινώνω ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά στο κοινοβούλιο”, ανέφερε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης.-

– Δεν είναι ζητήματα Δημοκρατίας, είναι ζητήματα αυτοπροστασίας”, απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής.-

«Η Βουλή θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους υγειονομικούς κανόνες γιατί αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μας χρέος» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που έθεσε θέμα αντιδημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

«Δεν είναι εύκολη η διαχείριση των Κοινοβουλίων σε περίοδο πανδημίας. Κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια διαχείριση με πρώτο εμένα, ενώ όμως ομολογουμένως δεν ήμουν προετοιμασμένος η επιδίωξή μου ήταν να μην αποδειχθώ και απροσάρμοστος» σημείωσε ο κ. Τασούλας.

«Δεν φιλοδοξούσα να διοικήσω τη Βουλή, μετά την τιμητική σας ψήφο, συνεργαζόμενος καθημερινώς με τους γιατρούς της Βουλής, να χειρίζομαι θέματα επιπολασμού, tests, το να μην σας βλέπω την ώρα που σας μιλάω, να βλέπω μια μασκοφορεμένη Βουλή. Και είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν φιλοδοξούσε κάτι τέτοιο αλλά όλα αυτά με σεβασμό σε όλους σας -και ιδιαιτέρως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, δεν είναι ζητήματα Δημοκρατίας, είναι ζητήματα αυτοπροστασίας, είναι ζητήματα παραδείγματος, είναι ζητήματα αγωνιώδους προσπάθειας να περάσουμε μέσα από αυτή τη δαιμονική κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο αλώβητοι μέχρι την οριστική έξοδο από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

«Θα συνεχίσω να προασπίζω την υγείας σας και την ζωής σας η οποία είναι ένα από τα πρώτα αγαθά της Δημοκρατίας» τόνισε και λέγοντας πως «εγώ είμαι ο υπεύθυνος λειτουργίας της Βουλής και όχι ο κ. Μητσοτάκης» σημείωσε «διαχειριζόμαστε την λειτουργία της Βουλής κάθε εβδομάδα , βήμα- βήμα, με αγωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων».

«Η Βουλή ήδη έχει ανοίξει, ανοίγει σιγά- σιγά, αλλά ανοίγει προσεκτικά με βάση την υγειονομική κατάσταση και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι διαφορετικό» προσέθεσε.

Υγειονομική υπηρεσία της Βουλής: Να παραμείνει ο ίδιος αριθμός

Ο πρόεδρος της Βουλής διάβασε χθεσινή εισήγηση της υγειονομικής υπηρεσίας της Βουλής όπου συστήνει να παραμείνει ο ίδιος ο αριθμός των παρόντων βουλευτών στην Ολομέλεια για μια ή δύο ακόμα εβδομάδες, οπότε θα γίνει νέα εκτίμηση.

Υπογράμμισε όμως ότι αυτός ο περιορισμός δεν περιστέλλει τον κοινοβουλευτικό διάλογο, λέγοντας ότι το παρόν νομοσχέδιο συζητείται επί 2 ημέρες καθώς ζήτησαν να μιλήσουν 70 βουλευτές. Εάν είχαν εγγραφεί και οι 300 η συζήτηση θα ήταν πενθήμερη, είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Απαντώντας στην επίκριση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί «εάν το πρόβλημα είναι οι μη εμβολιασμένοι βουλευτές, δεν έγινε ένα εμβολιαστικό κέντρο ώστε να λυθεί το πρόβλημα», ο πρόεδρος της Βουλής είπε:

«Σε καμία χώρα στην Ευρώπη ή στον κόσμο οι βουλευτές δεν μπήκαν σε καμία ειδική λίστα προτεραιότητας έναντι άλλων κατηγοριών πολιτών» και συμπλήρωσε: «Έχουμε φτάσει σε υψηλό βαθμό εμβολιασμένων βουλευτών, χωρίς καμία προτεραιότητα. Οι βουλευτές εμβολιάστηκαν ως πολίτες και μέσα στο Ιούνιο το ποσοστό θα είναι ακόμα υψηλότερο»​.

Ανέφερε ότι εντός του Κοινοβουλίου από τις αρχές της πανδημίας νόσησαν ή ήταν θετική στον ιό 107 άτομα. Ο Μάρτιος παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων καθώς υπήρξαν 26 κρούσματα, 22 υπήρξαν τον Απρίλιο και 14 το πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου, οπότε και έχει σημειωθεί αύξηση του ποσοστού της φυσικής παρουσίας των υπαλλήλων στην Βουλή.

Αλ. Τσιπρας: «Τέρμα στο lockdown της Βουλής»

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για «κακοποίηση της Δημοκρατίας» εξαπέλυσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, με αφορμή τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την συνεπιμέλεια των παιδιών.
Ο Αλ.Τσίπρας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής εν μέσω πανδημίας και για τη «χρήση ενός Κοινοβουλίου σε καταστολή για να περάσουν με διαδικασίες “ψεκάστε- σκουπίστε- τελειώσαμε” νομοθετήματα κρίσιμα για τη χώρα», όπως και για την «καταιγίδα των απευθείας αναθέσεων», και ζήτησε να μπει «τέρμα στο lockdown της Βουλής».


«Αλήθεια έτσι όπως διαχειριστήκατε το δημόσιο χρήμα με πρόσχημα την πανδημία, έτσι σχεδιάζετε να διαχειριστείτε και τα δισεκατομμύρια του Ταμείου ανάκαμψης; Με τη μέθοδο της κυρίας Νικολάου; Ή με τη μέθοδο του κ. Πέτσα; Να μοιράζετε χρήμα σε ημέτερους χωρίς κριτήρια, χωρίς λογοδοσία; Πολύ φοβάμαι ότι σχεδιάζετε ένα συνδυασμό των δυο μεθόδων. Και αυτό δεν είναι μόνο κακοποίηση της δημοκρατίας αλλά και μια θλιβερή, ολισθηρή επιστροφή στο πελατειακό κράτος της Δεξιάς που μας οδήγησε στη χρεοκοπία το 2009», υπογράμμισε, ενώ επέκρινε την απουσία του πρωθυπουργού από τη Βουλή, κατηγορώντας τον για «κακοποίηση της Δημοκρατίας» αφού «περιφρονεί τη Βουλή και τα κόμματα» και «βολεύεται με τη μονοφωνία των μονολόγων και των διαγγελμάτων αντί της πολυφωνίας και του πλουραλισμού».

Απευθυνόμενος, δε, και στον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα τον χαρακτήρισε ως “αλεξικέραυνο” του πρωθυπουργού που αρνείται να διεξάγει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για αυτά ακριβώς τα θέματα, που έχει ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση από τον Δεκέμβριο.
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο για “κουκούλωμα” και από τους αρμόδιους υπουργούς που δεν απαντάνε σε επίκαιρες ερωτήσεις, όπως «για το Κέντρο εκπαίδευσης της ΠΑ στη Καλαμάτα» ή για τον αποκλεισμό του ενός τρίτου των εισακτέων φέτος από την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.
«Η μιντιακή μονοφωνία και η κοινοβουλευτική αφωνία, δεν είναι χαρακτηριστικά δημοκρατίας. Αυτά γίνονται σε άλλα καθεστώτα», τόνισε, χαρακτηρίζοντας “κοροϊδία” να μπορεί ο βουλευτής να μιλά διαδικτυακά στην Ολομέλεια της Βουλής αλλά να μην μπορεί να ψηφίζει διαδικτυακά στις ονομαστικές ψηφοφορίες στην ολομέλεια. «Και είναι ντροπή. Την εσωκομματική σας αδυναμία να στοιχίσετε τους βουλευτές σας πίσω από τη κομματική γραμμή στις ψηφοφορίες να τη μετατρέπετε σε αδυναμία της κοινοβουλευτικής λειτουργίας. Το εσωκομματικό σας πρόβλημα να το μετατρέπετε σε πρόβλημα της Δημοκρατίας», τόνισε.

“Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά…”

«Με όλη την ευθύνη τής θέσης μου είμαι υποχρεωμένος να δηλώσω ότι ως κόμμα της αντιπολίτευσης δεν θα ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Δεν θα ανεχτούμε άλλο να συμμετέχουμε με κανόνες σιωπής, σε μια Βουλή των σκιών, σε μια σκιώδη Βουλή», είπε, και κάλεσε τον πρωθυπουργό να βάλει «εδώ και τώρα τέρμα στην καραντίνα τη δημοκρατίας και στο lockdown της Βουλής».

«Είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο να έχουν ανοίξει τα καταστήματα, η εστίαση, τα σχολεία, ο τουρισμός, τα νηπιαγωγεία και να παραμένει σε καθεστώς εγκλεισμού το Κοινοβούλιο», υπογράμμισε.

Κατήγγειλε, δε, ότι πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να περάσει εν μέσω καραντίνας «κρίσιμα νομοσχέδια» με τα οποία «ξέρει πως η κοινοβουλευτική του ομάδα διαφωνεί», φέρνοντας ως παράδειγμα το τρέχον νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας, το νομοσχέδιο για τη φαρμακευτική κάνναβη και τα μνημόνια συνεργασίας με την Β. Μακεδονία, για τα οποία, μάλιστα είπε χαρακτηριστικά πως δεν έχει τα “κότσια” να τα φέρει και επισήμανε πως οι βουλευτές της ΝΔ «αρνούνται να δεχθούν ότι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη για την κωλοτούμπα».

Αφού αναφέρθηκε επίσης στα τελευταία νομοσχέδια που ψηφίστηκαν από τη Βουλή σε καθεστώς μη κανονικής λειτουργίας, όπως το εκπαιδευτικό, το εργασιακό, τον πτωχευτικό κώδικα κ.ά., ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι «από σήμερα και στο εξής οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα προσέρχονται κανονικά, τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, στις συνεδριάσεις της Βουλής».

«Όταν ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίος, ο νέος, ο πολίτης χρειάζεται τη συνδρομή του βουλευτή, εμείς δεν πρόκειται να σας αφήσουμε να νομοθετείτε εις βάρος της κοινωνίας χωρίς τον ανάλογο αντίλογο», εξήγησε. «Και όταν επιχειρείτε να μετατρέψετε τη Δημοκρατία σε θεραπαινίδα σας, και τη Βουλή σε θέατρο σκιών, εμείς δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς», προειδοποίησε. 

Κ. Τσιάρας: Αντιπερισπασμός για τις αποκαλύψεις Καλογρίτσα

Είναι κρίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για εσάς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετείτε μια τέτοια διχαστική τακτική σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας ενώνει», ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας για τα όσα είπε νωρίτερα σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.

Ο Κώστας Τσιάρας σχολίασε και το «δριμύ κατηγορώ» του Αλέξη Τσίπρα για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής, τονίζοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε δύσκολη θέση λόγω των αποκαλύψεων Καλογρίτσα στην αρμόδια επιτροπή, οπότε δημιουργεί νέο θέμα για αντιπερισπαασμό.


«Είναι γνωστό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την ομιλία του φεύγει. Δεν θέλει να ακούσει τις απαντήσεις. Ο κ. Τσίπρας έρχεται εδώ ανεβάζοντας τα θέματα της υγειονομικής κρίσης, αν και γνωρίζει ότι είναι θέματα που χρειάζονται ειδική διαχείριση. Η στάση του αυτή δείχνει τη δυσκολία στην οποία βρίσκεται η παράταξή του, με όσα ακούγονται αυτές τις ημέρες στην προανακριτική επιτροπή. Όταν ακούτε τι έγινε την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνομαι ότι σας δημιουργεί δυσκολία», σχολίασε ο Κώστας Τσιάρας σχετικά με την κριτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα μέτρα προστασίας από την Covid-19, στη Βουλή. 


«Τα θέματα της λειτουργίας της Βουλής έχουν απαντηθεί συγκεκριμένα από τον πρόεδρο της Βουλής. Οι κανόνες μπήκαν γιατί έπρεπε να ληφθούν. Άνθρωποι που έχουν επίγνωση τι σημαίνει διασφάλιση της υγείας, δεν ανεβαίνουν στο βήμα της Βουλής να μιλάνε με τέτοιο λαϊκισμό», είπε επίσης ο κ. Τσιάρας.

“Οι αριθμοί και η πραγματικότητα διαψεύδουν τον κ. Τσίπρα”

«Οι αριθμοί και η πραγματικότητα διαψεύδουν τον κ. Τσίπρα» αναφέρουν κύκλοι της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ απαντώντας στις καταγγελίες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα για έλλειψη σεβασμού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης στο διάστημα δύο ετών έχει τοποθετηθεί στην Βουλή δώδεκα φορές στο πλαίσιο ερωτήσεων και προ ημερησίας διατάξεως συζητήσεις, χωρίς σε αυτές να συνυπολογίζονται οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού για κρίσιμα νομοσχέδια. Αντίστοιχα ο κ. Τσίπρας την τετραετία της δικής του διακυβέρνησης είχε τοποθετηθεί μόλις 10 φορές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης έχει απαντήσει στο πλαίσιο της “Ώρας του Πρωθυπουργού” σε 7 επίκαιρες ερωτήσεις (3 του ΣΥΡΙΖΑ, 3 του ΚΙΝΑΛ και 1 του ΜέΡΑ25) ενώ κατόπιν αιτήματός του διεξήχθησαν 5 φορές ενημερώσεις με την ειδική διαδικασία του άρθρου 142Α, δηλαδή ενημερώσεις της Βουλής (και των πολιτικών αρχηγών) από τον πρωθυπουργό σε σχέση με θέματα επικαιρότητας: