Μορφή σκανδάλου έχει λάβει το θέμα των επιστολών (e mails), που έστειλε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου σε ομογενείς εκλογείς με αποτέλεσμα ένα στέλεχος της κυβέρνησης και ένα στέλεχος της ΝΔ να απομακρύνονται με απόφαση του πρωθυπουργού, ενώ η ευρωβουλευτής να παραιτείται από την διεκδίκηση νέας εκλογής.

Παράλληλα με την έρευνα που έκαναν η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και το Υπουργείο Εσωτερικών, δική του έρευνα διεξήγαγε και το Μέγαρο Μαξίμου, με τον Κ. Μητσοτάκη να θέλει να μάθει ακριβώς τι έχει γίνει.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, πρόκειται για μια λίστα με e-mails κάποιων εκλογέων, η οποία διέρρευσε έναν χρόνο πριν, στα τέλη Μαΐου 2023, κατά τη θητεία της υπηρεσιακής κυβέρνησης, και δεν έχει καμία σχέση με την πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.

Μάλιστα, η έρευνα του Μαξίμου έφθασε και στα πρόσωπα από τα οποία έγινε η σχετική διαρροή προς την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Η ευρωβουλευτής της ΝΔ απέκτησε τη λίστα μέσω του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ Νίκου Θεοδωρόπουλου, στα χέρια του οποίου έφθασε μέσω συνεργάτη του γ.γ. του ΥΠΕΣ Μιχάλη Σταυριανουδάκη.

Οι παραιτήσεις με εντολή Μαξίμου

Υπό αυτά τα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα του Μεγάρου Μαξίμου, η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου διευκόλυνε την κυβέρνηση με το να αποσύρει την υποψηφιότητά της, ενώ την παραίτησή του έχει υποβάλει και έχει γίνει ήδη αποδεκτή και ο γ.γ. του ΥΠΕΣ Μιχάλης Σταυριανουδάκης, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη της διαρροής προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένη θεωρείται και η παραίτηση του γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ, Νίκου Θεοδωρόπουλου.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη αδικεί την εν γένει παρουσία της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου στο Ευρωκοινοβούλιο και το έργο του Μιχάλη Σταυριανουδάκη, αλλά «είναι κάποια πράγματα που δύσκολα μπορούν να ξεπεραστούν. Σε εμάς δεν λειτουργούν παραϋπουργεία Δικαιοσύνης, δεν είμαστε όλοι ίδιοι».

Την ίδια ώρα, άφηναν αιχμές, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για ενέργειες σε αντίθετη τροχιά «με αυτούς που έχουν δίπλα τους, με πρωταγωνιστικό ρόλο, μάλιστα, αμετάκλητα καταδικασμένους 13-0 από τη Δικαιοσύνη».

Π. Μαρινάκης: Ανέλαβαν την πολιτική ευθύνη

«H έρευνα κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα. Το ένα συμπέρασμα είναι ότι κάποια mails έφυγαν, ενώ δεν έπρεπε να φύγουν μετά την εκλογική διαδικασία του Μαΐου του 2023 από συνεργάτη του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουεγείου Εσωτερικών  κ. Σταυριανουδάκη γι’ αυτό κι εκείνος ανέλαβε την πολιτική ευθύνη και παραιτήθηκε αν και δεν έχει πλέον αυτά τα καθήκοντα, έχει άλλα καθήκοντα που δεν σχετίζονται με τους εκλογείς, ή οτιδήποτε σχετικό με τις εκλογές.

Και μέσω του Γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ του κ. Θεοδωρόπουλου φαίνεται ότι πήγαν σύμφωνα με αυτά που προέκυψαν από αυτή την έρευνα στην ευρωβουλευτή της ΝΔ, χωρίς να μπορώ να γνωρίζω προφανώς, αν η ίδια γνώριζε» ανέφερε σε συνέντευξή του στον REAL FM και τους δημοσιογράφους Κάτια Μακρή και Μάνο Νιφλή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

«Όλο αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τις εκλογές, ούτε με την επιστολική ψήφο. Γιατί μιλάμε για στοιχεία που προέκυψαν μετά την ψηφοφορία, αλλά είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων» υπογράμμισε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι τα στοιχεία δόθηκαν κάποιο χρονικό διάστημα, εβδομάδες, μήνες, μέσω του δεύτερου προσώπου, πριν από την αποστολή του mail που έκανε. «Όμως, το πρόσωπο αυτό τα είχε πολλούς μήνες πριν, από ό,τι έχουμε καταλάβει, που το προσδιορίζουμε κάπου μεταξύ των εκλογικών διαδικασιών του 2023. Είναι στοιχεία τα οποία προέκυψαν μετά την εκλογική διαδικασία» ανέφερε.

«Έχει πολύ μεγάλη σημασία για να μην γίνει απόπειρα εργαλειοποίησης. Ένα πράγμα είναι οι εκλογές, ένα πράγμα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν μετά τις εκλογές. Άρα είναι ζήτημα προστασίας προσωπικών δεδομένων. Δεν είναι ζήτημα ασφάλειας εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με την επιστολική ψήφο γιατί μιλάμε για μια χρονική περίοδο που προηγείται μήνες, πολύ πριν δηλαδή όχι απλώς την ψήφιση του νόμου για την επιστολική ψήφο αλλά τον ορισμό της νέας κυβέρνησης, της κυβέρνησης του Ιουνίου» πρόσθεσε.

«Δεν είναι ότι κάποιος γράφτηκε στην επιστολική ψήφο και στη συνέχεια κάποιος τα στοιχεία του, το mail του δηλαδή, το έχει δώσει κάπου. Αυτό θέλω να γίνει σαφές. Προκύπτει κι απ’ την έρευνα και φαντάζομαι θα διαπιστωθεί και από την αρμόδια Αρχή, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις, όπως αντιλαμβάνεστε δεν χρειάζεται να συμπίπτουν» τόνισε.