Μια μέρα μετά το κλείσιμο της κάλπης των εκλογών θα συνεδριάσει στις Βρυξέλλες το Γιούρογκρουπ, με το «μενού» να περιλαμβάνει και την Ελλάδα, προκειμένου, όπως χαρακτηριστικά τονίζεται από υψηλόβαθμες πηγές της Ευρωζώνης, να δοθεί το «σωστό μήνυμα», ανεξάρτητα από την κυβέρνηση που θα προκύψει.
Στην ατζέντα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, και χωρίς καλά – καλά να έχει συγκροτηθεί η διάδοχη ελληνική κυβέρνηση, θα τεθούν οι περίπου 15 «εκκρεμότητες» του 3ου κύκλου της «μεταμνημονιακής αξιολόγησης», ενώ βέβαια στο επίκεντρο βρίσκονται και τα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά» που ήδη έχει υποδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία αναμένεται να προχωρήσει σε επαναξιολόγηση των στοιχείων το φθινόπωρο φέτος, με φόντο την κατάθεση του ελληνικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2020 καθώς και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023, όπου βέβαια θα ενσωματωθούν και οι στόχοι της αντιλαϊκής συμφωνίας αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα της ερχόμενης 4ετίας, που φέρει φαρδιά – πλατιά την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στην οποία δεσμεύεται και η ΝΔ.
— Στις 9 Ιουλίου, αναμένονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του εποπτικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να έχουν έναν νέο κύκλο συζητήσεων με τις διοικήσεις των εγχώριων τραπεζικών ομίλων. Στην ατζέντα βρίσκεται το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων και βέβαια η πορεία κλιμάκωσης των εκβιασμών και πλειστηριασμών απέναντι και στην πρώτη κατοικία της λαϊκής οικογένειας, με «υπόβαθρο» πάντα το αντιδραστικό πλαίσιο που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
— Στις 16 Ιουλίου, με αφορμή το συνέδριο του «Economist», επανέρχονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» καθώς και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι «το Γιούρογκρουπ και οι θεσμοί θα συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση, όποια και να είναι αυτή, για τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα». Το «παρών» αναμένεται να δώσουν οι επικεφαλής των κλιμακίων γα την ελληνική οικονομία της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Κομισιόν: Φόβοι για τρύπα 1,9 δισ στον προϋπολογισμό
Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημοσιονομική «βόμβα» στον προϋπολογισμό από τις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που έδωσε προ ημερών στη δημοσιότητα.
Από τα βασικά σημεία της έκθεσης προκύπτει ότι υπήρξε αρκετά μεγάλη χαλάρωση της κυβέρνησης στην τήρηση των προαπαιτούμενων, ενώ οι παροχές που ακολούθησαν φαίνεται ότι προκάλεσαν τη δυσφορία ορισμένων αξιωματούχων.
Σύμφωνα με την έκθεση, το κόστος των παροχών Τσίπρα είναι πάνω από 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περί το 1,9 δισ. ευρώ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κόστος των παροχών για φέτος ξεπερνά το 1,9 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά στις πρόσθετες παροχές που εξήγγειλε η κυβέρνηση για το 2020, οι θεσμοί σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει δώσει μια μερική εκτίμηση για δημοσιονομικό αντίκτυπο ύψους 1,2 δισ. ευρώ ή 0,6% του ΑΕΠ, αλλά δεν έχει γίνει οριστική αποτίμηση των μέτρων αυτών, καθώς δεν έχουν νομοθετηθεί.
Χαρακτηριστικά τονίζεται ότι τα μέτρα περιλαμβάνουν νέα συστήματα δόσεων για τα χρέη προς εφορία και ταμεία κοινωνικής ασφάλισης και τους δήμους, μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, εισαγωγή 13ης σύνταξης και αναστροφή προηγούμενων μεταρρυθμίσεων στις συντάξεις.
«Στις 15 Μαΐου, μετά την υποβολή του Προγράμματος Σταθερότητας, οι αρχές υιοθέτησαν ένα πακέτο μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων τα οποία εκτιμάται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ότι θα έχουν δημοσιονομικό κόστος άνω του 1% του ΑΕΠ το 2019 και εξής. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν νέες ρυθμίσεις για χρέη προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δήμους, μειώσεις σε επιλεγμένους συντελεστές ΦΠΑ, την εισαγωγή 13ης σύνταξης και την ακύρωση της προηγούμενης μεταρρύθμισης στις συντάξεις χηρείας», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Επίσης, οι θεσμοί διατυπώνουν την ένστασή τους για την «ποιότητα» των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι ακυρώνουν μνημονιακές μεταρρυθμίσεις.Οι συντάξεις
Αναφορικά με τις συντάξεις, η έκθεση αναφέρει ότι η 13η σύνταξη και οι αλλαγές στα κριτήρια χορήγησης των συντάξεων χηρείας αλλάζουν εν μέρει μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2012 και το 2016 αντιστοίχως, θα αυξήσουν τη συνταξιοδοτική δαπάνη, που είναι ήδη η υψηλότερη στην Ε.Ε. ως ποσοστό του ΑΕΠ, και έρχονται σε αντίθεση με μέτρα που υιοθετήθηκαν στον προϋπολογισμό του 2019 ώστε να διατεθεί υψηλότερο μερίδιο δαπανών για κοινωνικά επιδόματα προς τους νέους και τους εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας.
Για τις 120 δόσεις η έκθεση υποστηρίζει ΄πως η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη. Συγκεκριμένα αναφέρουν «για παράδειγμα, η διάρκεια των νέων ρυθμίσεων οφειλών είναι πολύ μεγάλη (120 μηνιαίες δόσεις) και οι ρυθμίσεις περιλαμβάνουν περιορισμένες μόνο προβλέψεις για να αξιολογηθεί η δυνατότητα πληρωμής των οφειλετών».