Αύξηση κατά 0,1% σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο, κατανάλωση 1,1% και απασχόληση 1,8% έναντι 1,7% το 2018. Ανοδικές οι τάσεις σε εξαγωγές και εισαγωγές.- Ουδέν για το θέμα μείωσης των συντάξεων.-

 

Ποσοστό ανάπτυξης 2,5% για το 2019 (έναντι 2,4% στο Μεσοπρόθεσμο) προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατέθηκε το απόγευμα στη Βουλή. Για το τρέχον έτος, στο προσχέδιο εκτιμάται άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,1% (από 2% στο Μεσοπρόθεσμο) ενώ το 2019 η ανεργία θα μειωθεί στο 16,7% (από 18,3% εφέτος) και οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) θα αυξηθούν κατά 11,9% (από άνοδο 0,8% εφέτος).

Τα συγκεκριμένα μεγέθη αποτυπώνονται στην έκφραση γνώμης του Ελληνικού Δημοσιονομικού Συμβουλίου σχετικά με τις μακροοικονομικές προβλέψεις του προσχεδίου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα.

Σύμφωνα επίσης με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 1,1% (από αύξηση 1% εφέτος) και η απασχόληση θα κινηθεί ανοδικά κατά 1,8% (από αύξηση 1,7% το 2018).

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αναμένεται να αυξηθούν κατά 5,8% (από άνοδο 7,5% εφέτος), ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 5,2% (από αύξηση 3,4% εφέτος).

Τέλος, το διαρθρωτικό ισοζύγιο εκτιμάται σε 1,6% (από 3,3% εφέτος), ευθυγραμμισμένο με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα εισαχθεί στη Βουλή στο δεύτερο 10ήμερο του Νοεμβρίου, αφού πρώτα διεξαχθεί το Eurogroup, το οποίο και θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις για τη μείωση των συντάξεων.  Στο προσχέδιο πάντως δεν συμπεριλαμβάνονται οι ψηφισμένες διατάξεις για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, η οποία συνεπάγεται σημαντικές μειώσεις σε χιλιάδες συνταξιούχους.

Το τελευταίο διάστημα, επίσημη κυβερνητικά χείλη αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και μονομερούς ενέργειας, από τη στιγμή που η Αθήνα δεσμεύεται για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.