Φιλοκυβερνητικά μέσα γράφουν ότι επήλθε συμφωνία, αλλά από την ανακοίνωση των εκπροσώπων της Τρόϊκας δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Θα συνεχιστούν εντατικά οι έλεγχοι για τις μεταρρυθμίσεις.-

 

“Η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, ενώ η Ευρωπαϊκή  Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος”, αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση εκπροσώπων των θεσμών, μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων στην Αθήνα.

Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται αν συμφώνησαν ή όχι οι θεσμοί ως προς την έγκριση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην 83η ΔΕΘ, αλλά φιλοκυβερνητικά μέσα, επικαλούμενα δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων γράφουν ότι υπήρξε συμφωνία για το κόστος των μέτρων.

Ενδεικτικό είναι το ρεπορτάζ της “Εφημερίδας των Συντακτών”:

Οι εκπρόσωποι των δανειστών ολοκλήρωσαν τον πρώτο μεταμνημονιακό έλεγχο στη χώρα μας καταλήγοντας σε συμφωνία με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, σύμφωνα με δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων. Κοινή δήλωση εξέδωσαν οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών με αναφορές στα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της παραμονής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα καθώς και τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.

Ο πρώτος κύκλος των συζητήσεων του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Γιώργου Χουλιαράκη με τους δανειστές ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής, με συμφωνία για το κόστος των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη συμφωνία και ανέφερε πως ο χρόνος εφαρμογής των μέτρων που ανακοίνωσε ο Αλ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη εξαρτάται από τον δημοσιονομικό χώρο, η συζήτηση για τον οποίο, τόσο για το 2018 όσο και το 2019 δεν έχει ολοκληρωθεί.

Ο Έλληνας αξιωματούχος που είναι γνώστης των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ρωτήθηκε για το «ποια μέτρα θα γίνουν και πότε», απαντώντας πως υπάρχει περιθώριο αλλαγών εξηγώντας πως «μπορεί κάποιο μέτρο να είναι πιο αναπτυξιακό και να πρέπει να έρθει πιο μπροστά».

Σημειώνεται ότι στις επαφές αντηλλάγησαν επίσης απόψεις μεταξύ των δύο πλευρών για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και συζητήθηκε η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Σχετικά με το εάν υπάρχει το χρονικό περιθώριο να περιληφθεί στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατίθεται την 1η Οκτωβρίου στη Βουλή) η ακύρωση του μέτρου για τη μείωση των συντάξεων, ο κυβερνητικός αξιωματούχος, δήλωσε με νόημα πως «όλα τα πράγματα που είναι καλά είναι καλύτερα να γίνουν πριν και όχι μετά».

Οι συζητήσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Η πρώτη έκθεση θα εκδοθεί τον Νοέμβριο

Στο μεταξύ, κοινή δήλωση που αναφέρεται στα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης μεταμνημονιακής αποστολής των θεσμών στην Αθήνα καθώς και τα επόμενα βήματα, εξέδωσαν οι επικεφαλής των Ευρωπαϊκών θεσμών.

Ολόκληρη η δήλωση των θεσμών:

Στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε συνεργασία με στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισκέφθηκαν την Αθήνα από τις 10 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για την πρώτη αποστολή στην Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. Στις συσκέψεις συμμετείχαν στελέχη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης.

Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ, η Ελλάδα επανεντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Εξάμηνο για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Η Επιτροπή έχει επίσης ενεργοποιήσει το πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας βάσει του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 472/2013 για την Ελλάδα, που τέθηκε σε ισχύ με τη λήξη του προγράμματος.

Η αποστολή διεξήγαγε συζητήσεις σχετικά με την κατάσταση και τις κυριότερες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία κατά την μετά το πρόγραμμα περίοδο, καθώς και σχετικά με την πορεία των εργασιών και τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση της δέσμευσης της Ελλάδας να συνεχίσει και να ολοκληρώσει τις βασικές μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν συζητήσεις όσον αφορά την οικονομική κατάσταση και τις προοπτικές, οι οποίες θα τροφοδοτήσουν την προετοιμασία του σχεδίου δημοσιονομικού προγράμματος της Ελλάδας για το 2019, που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου, καθώς και σχετικά με την εφαρμογή της στρατηγικής για την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η αποστολή ήταν επίσης μια ευκαιρία συναντήσεων με εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων, κοινωνικών εταίρων και τραπεζών, με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τον τρόπο συμμετοχής τους στην μετά το πρόγραμμα περίοδο και την ανταλλαγή απόψεων πάνω σε βασικά ζητήματα πολιτικής.

Ο εκ του σύνεγγυς διάλογος για τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής θα συνεχιστεί και στο μέλλον. Η πρώτη τριμηνιαία έκθεση ενισχυμένης εποπτείας θα εκδοθεί τον Νοέμβριο, μαζί με τη φθινοπωρινή δέσμη του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Επιτροπής.