Ο Γιάννης Δραγασάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για μειώσεις στον προϋπολογισμό, αλλά δεν εξηγεί πως θα ξεπεραστεί ένα νομοθετημένο μέτρο με εφαρμογή από την 1η-1-19. Προσπάθειες και στο Γιούρογκρουπ για να μεταπεισθεί το Δ.Ν.Τ.-

 

Οαντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων.»

Αναφερόμενος στα οικονομικά δεδομένα ο κ. Δραγασάκης πρόσθεσε: «Εμείς έχουμε επιχειρήματα τεκμηριωμένα με αριθμούς, τα οποία δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων δεν θα κάνει καλό, θα κάνει κακό. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με αυτά τα επιχειρήματα θα διασφαλίσουμε τελικά ότι δεν θα υπάρξει άλλη περικοπή των συντάξεων. Έχουμε περάσει από τους προϋπολογισμούς των περικοπών, σε προϋπολογισμούς οι οποίοι, παρά το ότι έχουμε αυτούς τους στόχους να υλοποιήσουμε, θα έχουμε περιθώριο και φορολογικές ελαφρύνσεις στοχευμένες να κάνουμε και βελτιώσεις στο κοινωνικό κράτος να κάνουμε και ενισχύσεις των εισοδημάτων».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως το πιθανότερο είναι ό,τι είναι να δοθεί, θα δοθεί με μόνιμα μέτρα και επισήμανε: «Ο προϋπολογισμός του 2019, εάν δεν πάρουμε κανένα μέτρο, θα έχει στο τέλος ένα περίσσευμα 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντί να τα αφήσουμε να βγουν περίσσευμα στο τέλος θα τα κάνουμε από τώρα πολιτικές. Με αυτά τα χρήματα θα μειώσουμε φορολογίες, θα ενισχύσουμε μία κοινωνική κατηγορία. Μιλάμε για ένα ενιαίο πακέτο, θα είναι μόνιμα μέτρα».

Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογράμμισε: «Έδειξε πως η κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει τη βούληση και την ικανότητα να συνομιλεί με δυνάμεις ευρύτερες και από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Με τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός κατάφερε δύο πράγματα, να διασφαλίσει τη συνέχεια της κυβέρνησης και δεύτερον την ανανέωση και τη διεύρυνσή της».

Αναβολή περικοπής ή σταδιακό κόψιμο

Φόρμουλα για να αναβληθεί η εφάπαξ περικοπή των συντάξεων συζητείται στο Euroworking Group, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup της 7ης Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση έχει προετοιμάσει δύο κυρίως εκδοχές, την αναβολή του μέτρου ή τη σταδιακή περικοπή.
Μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στο σενάριο για περικοπή των συντάξεων σε δόσεις αντί για μια δόση από 1/1/2019. Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η μείωση των συντάξεων θα αναβληθεί σε συμφωνία με τους δανειστές.

Από την άλλη πλευρά από τον περασμένο Ιούνιο, ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής της μνημονιακής αποστολής του ΔΝΤ είχε δώσει το στίγμα του Ταμείου για την τύχη των συντάξεων προτάσσοντας τη μεταρρυθμιστική διάσταση των προνομοθετημένων περικοπών.

Επίσης ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν, έχει λάβει εντολές να τηρήσει «ευέλικτη» στάση στο θέμα των συντάξεων, χωρίς ωστόσο να αλλάζει ο στόχος για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2019.