Παρά το συνεχόμενο μπέρδεμα και τα όσα ανυπόστατα ακούγονται, το εργαλείο των 120 δόσεων μπορεί να ξαναδώσει ζωή στη μικρομεσαία τάξη της χώρας
Γράφει η
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ
algrigoriou@yahoo.com
Ο μεγάλος βραχνάς των οφειλών που έχει προκύψει για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρομεσαίων επαγγελματιών, όσο νοικοκύρηδες κι αν είναι, όσο κι αν έχουν στερήσει απ’ τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις τους το ρευστό ώστε να καλύψουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, έχει φτάσει να γίνει ρόγχος για πολλές χιλιάδες ελεύθερων επαγγελματιών.
Η καταγραφή των δεδομένων φέρνει μόνο απογοήτευση και κατάθλιψη. Το χειρότερο όλων είναι πως ανάμεσα σ εκείνους που δεν άντεξαν την πίεση των υποχρεώσεων, περιλαμβάνονται πάρα πολλοί νομοταγείς και διατεθειμένοι να είναι συνεπείς στις οφειλές τους αλλά απλώς δεν άντεξαν τις επανειλημμένα επιβαρυντικές προβλέψεις που μόνο να τους χρεώνουν ακόμη περισσότερο κατάφερναν.
Εξωδικαστικός η λύση
Τόσο οι τράπεζες όσο και το δημόσιο σε όλες τις ‘μορφές του’ (ΔΟΥ, Ασφαλιστικά Ταμεία κτλ) καταγράφεται σαφώς ότι έπαψαν να εισπράττουν λόγο αδυναμίας πλέον όσον απέμειναν να το παλεύουν κι όχι λόγω διάθεσης φοροδιαφυγής ή εκμετάλλευσης ευεργετικών μέτρων και προτάσεων. Αποτέλεσμα; Η ανάγκη μιας γενικής και ρηξικέλευθης πρόβλεψης που θα διασφαλίσει την είσπραξη απ’ τη μια αλλά και τον αποκλεισμό ασφυξίας απ’ την άλλη.
Αυτή η πρόβλεψη ακούει στο όνομα ‘Εξωδικαστικό Μηχανισμός Ρύθμισης Οφειλών’ με την προέκτασή του τις ‘120 δόσεις προς Δημόσιο και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης’.
Πρόκειται για εξαιρετικά ‘εργαλεία’ που θα μπορέσουν να εξυγιάνουν την οικονομία και να φέρουν ανάσα σε όσους ‘πνίγονται’ σε υποχρεώσεις και παλιές ‘αμαρτίες’ που προέκυψαν απ’ την επιβάρυνση με τόκους και προσαυξήσεις, υποχρεώσεων που έστω και για έναν ή δυο μήνες στάθηκε αδύνατον να καλυφθούν κι έγιναν μπάλα που πλέον συσσωρεύει χρέη.
Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση, η ανάθεση σε επαγγελματίες που γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει, πότε και με ποια σειρά αφού πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα (3-4 μήνες μέχρι την κατάθεση της αίτησης), με πολλούς κινδύνους να ‘πεταχτεί’ εκτός πλατφόρμας ο ενδιαφερόμενος ανά πάσα στιγμή και φυσικά με δεδομένη την πληροφορία ότι ΜΙΑ είναι η δυνατότητα προσπάθειας ένταξης στον Εξωδικαστικό. Στην περίπτωση που ‘καεί’ το ΑΦΜ που γίνεται προσπάθεια ένταξης, δεν υπάρχει δυνατότητα επανάληψης της διαδικασίας.
120 δόσεις, το ‘εργαλείο’ των ελεύθερων επαγγελματιών
Για οφειλές μέχρι 125.000€ με συγκεκριμένα κριτήρια, περιλαμβανομένης και μια λίστας επαγγελμάτων που έχει εκδώσει το ΥΠΟΙΚ, δίνεται η δυνατότητα ένταξης οφειλών σε 120 δόσεις.
Ωστόσο, λόγω των διευκρινίσεων που συνεχώς δημοσιεύονται απ’ την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Εσόδων του ΥΠΟΙΚ, κρίνεται επιβεβλημένη η συνεχής ενημέρωση και προσοχή απ’ όσους διαχειρίζονται την πλατφόρμα, λόγω του γεγονότων ότι τα κριτήρια αυστηροποιούνται συνεχώς, αφήνοντας εκτός ολόκληρες κατηγορίες που μέχρι πρότινος εντασσόταν. Φυσικά, αν υπάρξει σωστή αξιολόγηση απ’ την αρχή, μπορούν αυτές οι περιπτώσεις να οδηγηθούν στον Εξωδικαστικό ώστε να μη χαθεί η δυνατότητα ρύθμισης.
Όπως αναφέρουν εξειδικευμένοι οικονομολόγοι, η μεγάλη ευκαιρία που δίνεται με τις 120 δόσεις, αφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες, βάσει της λίστας επαγγελμάτων του ΥΠΟΙΚ, ειδικά μετά τις τελευταίες διευκρινίσεις της περασμένης εβδομάδας.
Απευθυνθείτε στους ειδικούς
Το στοίχημα είναι μεγάλο και σημαντικό για το σύνολο της οικονομίας αλλά και ειδικότερα για τον κάθε πολίτη που έχει οφειλές σε τράπεζες, Δημόσιο κ Ασφαλιστικά ταμεία, είτε συνολικά είτε μεμονωμένα ενώ η διορία υποβολής της αίτησης ένταξης, πλησιάζει στο τέλος της (31-12-2018).
Λύσεις υπάρχουν για όλες τις περιπτώσεις αρκεί να υπάρχει η απαραίτητη γνώση κι εξειδίκευση που διαθέτουν γραφεία επαγγελματιών Συμβούλων που συνεργάζονται με λογιστές και δικηγόρους. Το σημαντικότερο που πρέπει να γίνει γνωστό είναι ότι σε κάθε περίπτωση ένταξης, άνω των 50.000€, απαραίτητη είναι μια μελέτη βιωσιμότητας ή και business plan τα οποία μπορούν να συνταχθούν από ειδικούς που αναλαμβάνουν και την παρακολούθησή τους μετά την έγκριση της αίτησης.
Αυτό, σε συνδυασμό με το είδος των δικαιολογητικών και πιστοποιητικών που χρειάζονται, καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία των τριών μερών (Σύμβουλοι, λογιστές, δικηγόροι) για κάθε περίπτωση ένταξης.
Προς αποφυγήν απώλειας της δυνατότητας άρσης όλων των κατασχετικών ενεργειών με την ένταξη στις 120 δόσεις και στον Εξωδικαστικό, που αποτελεί ένα απ’ τα σημαντικότερα κίνητρα που δίνει το κράτος ώστε να ενταχθούν όλοι οι οφειλέτες σε ρυθμίσεις, είναι απαραίτητη η ενημέρωση από υπεύθυνους επαγγελματίες που γνωρίζουν και κυρίως ενημερώνονται σε καθημερινή βάση για τις αλλαγές, τροποποιήσεις, προσθήκες, προβλέψεις που προχωρά το ΥΠΟΙΚ για τη ρύθμιση των οφειλών εξωδικαστικά. Η ελλιπής ή ακόμη χειρότερα, ενημέρωση από τηλεοπτικούς και άλλους αστέρες που επιφανειακά προσεγγίζουν το θέμα, πουλώντας εξειδίκευση που περιορίζεται στην απλή ανάγνωση των προβλεπόμενων, μόνο ζημιά μπορεί να επιφέρει. Ζημιά που φυσικά τελικά θα πληρώσουν οι ενδιαφερόμενοι να ενταχθούν και ουδόλως οι ΄φωστήρες’…