“Μεγάλο φαγοπότι” επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά στην Κομισιόν, με αυξήσεις μισθού μέσα σε 6 μήνες για 50.000 εργαζόμενους, όπως περιγράφει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild».

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, οι μισθοί τους αυξήθηκαν από τα μέσα του περσινού έτους κατά 2,4% σε σχέση με τις αρχές Ιανουαρίου του 2022 ενώ η νέα αύξηση 7% θα ισχύσει αναδρομικά από τον περσινό Ιούλιο.

Έτσι, οι μισθοί διαμορφώνονται ως εξής:

  • Ο βασικός μισθός της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ουρσουλας φον ντερ Λάιεν, αυξάνεται κατά 2.044 ευρώ σε σχέση με το 2021 και θα φτάνει στα 31.250 ευρώ. Μάλιστα μαζί με το επίδομα για τα ταξίδια στο εξωτερικό, οι μηνιαίες απολαβές της θα πλησιάσουν τα 36.000 ευρώ.Με αυτά τα δεδομένα, η πρόεδρος της Κομισιόν γίνεται η πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με μισθό που ξεπερνά τα 30 χιλιάδες ευρώ.
  • Οι Επίτροποι της Ε.Ε. θα λάβουν επιπλέον 1.667 ευρώ με τον μισθό τους να ανέρχεται στα 25.475 ευρώ.Τα επιδόματα των 705 ευρωβουλευτών θα αυξηθούν σχεδόν κατά 700 ευρώ, με τους μισθούς τους να διαμορφώνονται στα 10.495 ευρώ τον μήνα – επίσης για πρώτη φορά θα ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ.
  • Διοικητικοί υπάλληλοι της Ευρωβουλής: Ο κατώτατος βασικός μισθός ενός εργαζόμενου στην Ευρωβουλή θα αυξηθεί κατά 214 ευρώ φθάνοντας τα 3.272 ευρώ και ο υψηλότερος κατά 1.483 ευρώ, αγγίζοντας τα 22.646 ευρώ.Σε αυτό προστίθενται και τα αφορολόγητα ποσά όπως επίδομα εξωτερικού, που μπορεί να φτάσει ως τα 3.400 ευρώ.
  • Bild: Ζωή και… κότα κάνουν οι υπάλληλοι της Κομισιόν – Διακοπές διαρκείας και «παχυλά» μπόνους

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της γερμανικής Bild, οι υπάλληλοι της Κομισιόν απολαμβάνουν ξεχωριστά προνόμια στις χριστουγεννιάτικες διακοπές τους, αφού, πρώτα απ’ όλα, έχουν χρόνο να χαρούν την οικογένειά τους στη διάρκεια της μεγάλης άδειας που παίρνουν.

«Εάν θα πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, αυτό ισχύει μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», εξηγεί το δημοσίευμα. Η άδεια αυτή διαρκεί συνήθως 24 μέρες, έως και έναν μήνα, για μερικούς ακόμη πιο προνομιούχους.

Μισθολογικά, οι υπάλληλοι της Κομισιόν βρίσκονται επίσης σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Σύμφωνα με την Bild, οι μισθοί για τους 18.250 μόνιμους υπαλλήλους της Κομισιόν κυμαίνονται από 2.745 έως 21.671 ευρώ το μήνα. Πρόσφατα, μάλιστα, οι μισθοί τους αυξήθηκαν κατά 4,4%.

Η Κομισιόν διαθέτει, επίσης, πληθώρα ειδικών επιδομάτων για τους υπαλλήλους της, όπως το επίδομα για ταξίδια στο εξωτερικό, ύψους 596 ευρώ, το επίδομα παιδιού 439 ευρώ, το εκπαιδευτικό επίδομα 107 ευρώ, το επίδομα για το σχολείο των παιδιών 293 ευρώ και το επίδομα στέγασης 201 ευρώ.

Ακόμη, υπάρχει και ένα εφάπαξ επίδομα ύψους 892 ευρώ, για να κάνουν οι υπάλληλοι τις εκδρομές τους στις Βρυξέλλες.

Τα παιδιά των υπαλλήλων της Κομισιόν μπορούν να φοιτήσουν δωρεάν στο Ευρωπαϊκό Σχολείο, του οποίου τα δίδακτρα κανονικά ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ.

Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, ωστόσο, που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι της Επιτροπής είναι ότι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 66 έτη. Εν αντιθέσει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνιστά στα κράτη- μέλη να υιοθετήσουν το μέτρο της συνταξιοδότησης στην ηλικία των 70 ετών.

Μετά από 39 χρόνια προϋπηρεσίας, η σύνταξη που μπορούν να λάβουν, υπολογίζεται βάσει του 70% του βασικού τους μισθού. Μετά από δέκα χρόνια προϋπηρεσίας, έχουν επίσης το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν λαμβάνοντας το 18% του βασικού τους μισθού.

Ζητούν κατάργηση των ειδικών προνομίων

Αξίζει να σημειωθεί πως η Ένωση Ευρωπαίων Φορολογουμένων ζητά εδώ και μήνες την κατάργηση των ειδικών προνομίων για τους εργαζόμενους στην Ευρωπαική Επιτροπή. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild», o Γενικός Γραμματέας της Ένωσης , Μίχαελ Γέγκερ επισημαίνει:

«Οι απλοί φορολογούμενοι μπορούν μόνο να ονειρεύονται τέτοια προνόμια. Είναι καιρός να υπάρξει διαφάνεια και να περιοριστούν τα επιδόματα πολυτελείας. Σε περιόδους προϋπολογισμών που χωλαίνουν, η Ε.Ε πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να βάλει τέλος στην πολυτελή εξυπηρέτηση των υπαλλήλων της».

Αυτή την στιγμή, μόνο το 6,4% των εργαζομένων στην Κομισιόν είναι Γερμανοί. Το 10,1% των υπαλλήλων στην Κομισιόν είναι Γάλλοι και το 13,2% Ιταλοί, αναφέρει η Bild.