Αυξήσεις στις συντάξεις από 1ης Ιανουαρίου του 2023 προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, καθώς “ξεπαγώνει” η σχετική δέσμευση, που είχε  επιβληθεί με τα μνημόνια.

Οι αυξήσεις έρχονται από το 2023 για 2,5 εκατ. συνταξιούχους από όλα τα Ταμεία του ΕΦΚΑ  ανεξάρτητα από το αν οι δικαιούχοι έχουν πάνω ή κάτω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Η αύξηση των συντάξεων είχε «παγώσει» με τα Mνημόνια ως και το 2022, ενώ από 1ης/1/2023 «ξεπαγώνει» και όπως έχει προβλεφθεί από το νόμο (ν. 4387/2016 και ν. 4670/2020) το ποσοστό αύξησης θα καθοριστεί κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, δηλαδή του πληθωρισμού, για το 2022 και κατά 50% από τη μεταβολή που θα έχει ο ρυθμός ανάπτυξης (ΑΕΠ) για το 2022.

Η συνολική αύξηση που θα προκύψει όμως δεν θα πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό.

Μια εκτίμηση για το πού μπορεί να διαμορφωθούν οι αυξήσεις είναι μεταξύ του 4% και 4,5%. 

Οι αυξήσεις μπορεί να είναι οριζόντιες με ενιαίο ποσοστό (π.χ. 4%) για όλους τους συνταξιούχους, ανεξαρτήτως ποσού σύνταξης, ή και κλιμακωτές, ώστε να δοθεί μεγαλύτερο μερίδιο στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Μια οριζόντια αύξηση 4,5% για τις κύριες συντάξεις σημαίνει μια μέση αύξηση της τάξης των 30 – 35 ευρώ το μήνα και περίπου στα 400 ευρώ ετησίως.

Αν, όμως, επιλεγεί να δοθεί κλιμακωτή αύξηση, που είναι πολύ πιθανό ώστε να ενισχυθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, δηλ. οι δικαιούχοι συντάξεων ΟΓΑ όπου τα ποσά δεν υπερβαίνουν τα 600 ευρώ το μήνα, τότε μπορεί να αποφασιστεί αύξηση 5% ή 6% στις χαμηλές συντάξεις ως τα 700 ευρώ και 3,5% πάνω από τα 700 ευρώ.

Αλλη μια εκδοχή των αυξήσεων είναι να αποκλειστούν οι συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ ή των 2.500 ευρώ, ώστε να ενισχυθούν οι μεσαίες συντάξεις.

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό

Ερωτηθείς σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100, 3 για το που θα κυμαίνεται η αύξηση στον κατώτατο μισθό ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι αναμένει την εισήγηση των εμπειρογνωμόνων και του ΚΕΠΕ προκείμενου στην συνεχεία να κάνει την εισήγησή του στο υπουργικό την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου.

Πρόσθεσε ότι σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με τις ρυθμίσεις που αφορούν την επιτάχυνση της διαδικασίας έκδοσης των συντάξεων.

Εξήγησε ότι η πρώτη ρύθμιση έχει να κάνει με συντάξεις «fast track» ενώ η δεύτερη, η «σύνταξη εμπιστοσύνης» αφορά στο στοκ των εκκρεμών συντάξεων.

Έκανε γνωστό ότι από τις 130.000 εκκρεμείς συντάξεις, αυτή την στιγμή υπάρχουν 75.000 εκκρεμείς συντάξεις, εκ των οποίων οι 60.000 αφορούν τα έτη 2021 και 2022.

Για τις συντάξεις «fast track»

Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην πρώτη ρύθμιση που έχει να κάνει με συντάξεις «fast track». «Ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να εκδίδει τη σύνταξη σε τρεις μήνες» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι, εάν ο ΕΦΚΑ δεν εκδώσει τη σύνταξη εντός αυτού του χρονικού διαστήματος, τότε θα βασίζεται στα στοιχεία που διαθέτει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό κάθε ασφαλισμένου και σε δικαιολογητικά που θα προσκομίζει αμέσως μετά ο ασφαλισμένος και τα οποία θα λαμβάνει ως δεδομένα, προκειμένου να εκδώσει τη σύνταξη.

«Πρόκειται για μία καινοτομία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης συνολικά, όχι μόνο του ΕΦΚΑ» υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας και τόνισε ότι, με αυτόν τον τρόπο, η σύνταξη θα εκδίδεται σε χρόνο ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Σχετικά με τη δεύτερη ρύθμιση -τη «σύνταξη εμπιστοσύνης», εξήγησε ότι στην περίπτωση αυτή οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ θα στηρίζονται στα στοιχεία που έχει καταχωρήσει στην αίτησή του ο ασφαλισμένος για την έκδοση της σύνταξης. Ο ασφαλισμένος θα λαμβάνει τη σύνταξη και θα κρατά τα παραστατικά, που έχει καταθέσει, καθώς ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους, για να διαπιστώσει, εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης, εάν είναι απαραίτητο.