Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς πόσο μεγάλη υπόθεση θα ήταν για την Credit Suisse, με ενεργητικό μισού τρισεκατομμυρίου δολαρίων και περισσότερους από 50.000 υπαλλήλους σε όλο τον κόσμο, να καταρρεύσει.

Η εκτίμηση ανήκει στο CNN, που αναλύει πώς και γιατί η Credit Suisse “έσκασε” τώρα και γιατί προκάλεσε μεγάλη παγκόσμια ανησυχία.

Η Credit Suisse, η γιγαντιαία, ηλικίας 167 ετών ευρωπαϊκή τράπεζα, ακροβατούσε στο χείλος της χρεοκοπίας χθες, Τετάρτη, πυροδοτώντας ανησυχίες για την υγεία του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Η πτώχευση την περασμένη εβδομάδα της Silicon Valley Bank και της Signature, δύο πολύ μικρότερων περιφερειακών τραπεζών, κλόνισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε όλο τον κόσμο. Η Credit Suisse, ένας από τους μεγαλύτερους δανειστές στην Ευρώπη, είναι «πολύ πιο παγκόσμια διασυνδεδεμένη, με πολλές θυγατρικές εκτός Ελβετίας, μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ», έγραψε ο Andrew Kenningham, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη. «Η Credit Suisse δεν είναι μόνο ένα ελβετικό πρόβλημα, αλλά ένα παγκόσμιο πρόβλημα».

Η Credit Suisse είναι γνωστή ως «παγκόσμια συστημικά σημαντική τράπεζα» (ή “G-SIB”, όπως την αποκαλούν). Μόλις μία από αυτές τις μεγαλοτράπεζες έχει πρόβλημα, ο κόσμος αρχίζει να αναρωτιέται τι συμβαίνει με το σύστημα και να κάνει εικασίες για το ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος που θα πέσει.

Οι επενδυτές παραμένουν σε εγρήγορση

Ακόμη και με το σωσίβιο σωτηρίας από τις ελβετικές αρχές υπάρχουν ακόμη πολλοί κίνδυνοι και από την Credit Suisse, κρατώντας και δικαιολογημένα οι επενδυτές παραμένουν σε εγρήγορση.

Η αναταραχή της Credit Suisse δείχνει ότι η κρίση δεν έχει περιοριστεί, αναφέρει ο Arthur Wilmarth, καθηγητής στη Νομική Σχολή του George Washington.

«Νομίζω ότι ήταν αφελές για τους περισσότερους ανθρώπους να πιστεύουν ότι θα μπορούσε να περιοριστεί μόνο σε μερικές περιφερειακές τράπεζες, διότι είναι σαφές ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κραδασμοί που αντηχούν στο εσωτερικό του δικού μας τραπεζικού συστήματος», δήλωσε ο Wilmarth. «Και αυτό δείχνει ότι θα μπορούσε δυνητικά να εξαπλωθεί σε τράπεζες πολύ μεγάλου μεγέθους»
Πώς συνδέονται η Credit Suisse και η Silicon Valley Bank;

Τεχνικά, όχι. Αλλά η ψυχολογία της αγέλης είναι πολύ ισχυρή δύναμη στον ταχέως κινούμενο κόσμο των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Η Credit Suisse αντιμετωπίζει άσχετα προβλήματα που υποβόσκουν εδώ και χρόνια και απλώς έτυχε να κλιμακωθούν την ίδια στιγμή που η SVB και η Signature έπρεπε να διασωθούν από τις ΗΠΑ.

«Η Credit Suisse είναι ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα που κινείται με αργούς ρυθμούς εδώ και χρόνια», έγραψε ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Financial Group. «Αλλά τώρα, τα σημερινά νέα, βέβαια συμβαίνουν στη δίνη της SVB».

Το αποτέλεσμα είναι πολλές ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δεν έκανε την Credit Suisse να παραπατήσει, αλλά έθεσε την ελβετική τράπεζα υπό ακόμη πιο έντονο έλεγχο. Και μπορεί να ενίσχυσε το ξεπούλημα που γονάτισε την Credit Suisse.

Τρωτά σημεία ς στο αμερικανικό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Εν τω μεταξύ, οι ευρωπαϊκές και οι αμερικανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν παρόμοιους μακροοικονομικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Μετά από χρόνια εξαιρετικά χαμηλών (και στην περίπτωση της Ευρώπης, ακόμη και αρνητικών) επιτοκίων, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών ομολόγων, έχουν εκτοξευθεί, διαβρώνοντας την αξία των υποκείμενων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

«Τα σημερινά γεγονότα δείχνουν ότι υπάρχουν πολυάριθμα τρωτά σημεία διαφορετικού μεγέθους, βαθμού και τοποθεσίας στο αμερικανικό και παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Better Markets Dennis M. Kelleher.

«Αυτά τα αλυσιδωτά γεγονότα καταδεικνύουν και πάλι ότι η ρύθμιση και η εποπτεία των μεγαλύτερων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, και μάλιστα σε ολόκληρο τον κόσμο, εξακολουθεί να είναι ανεπαρκής, κυρίως λόγω της επιτυχημένης άσκησης πίεσης από τον χρηματοπιστωτικό κλάδο».

Διαβεβαιώσεις από την Αθήνα

Από κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δίνεται η διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι θωρακισμένες με την αναγκαία ρευστότητα, ενώ υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας  μετά την κρίση του 2010.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία του διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος με Ευρωπαίους κεντρικούς τραπεζίτες, όπως επίσης και με κυβερνητικά στελέχη για επιβεβαίωση των μέτρων σταθερότητας της οικονομικής κατάστασης των τραπεζών.