Η Ευρώπη στο οικονομικό πεδίο χρειάζεται εργαλεία για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας και να προστατεύσει το οικοδόμημα του ευρώ και σε γεωπολιτικό επίπεδο να μην συνθλιβεί σε μία απειλούμενη αντιπαράθεση μεταξύ μιας ανερχόμενης δύναμης και μιας καθεστηκυίας δύναμης τόνισε στην ομιλία του στο Τhessaloniki Summit 2019, που οργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, καθηγητής Λουκάς Τσούκαλης.

Αναφερόμενος στις σημαντικές οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ο κ. Τσούκαλης είπε ότι υπάρχει σήμερα μία επιβράδυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, η οποία κινδυνεύει να μετατραπεί σε ύφεση, υπάρχει τεράστια αστάθεια και αβεβαιότητα στις παγκόσμιες αγορές και το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η οικονομική συγκυρία επιδεινωθεί ποια είναι τα εργαλεία που έχει στα χέρια της η Ευρώπη για να την αντιμετωπίσει. Όσον αφορά το ευρώ τόνισε ότι άλλαξαν παρά πολλά στην αρχιτεκτονική, στον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του κοινού νομίσματος και ότι αν δεν είχαν γίνει οι αλλαγές δεν θα υπήρχε σήμερα.

Εκτιμώντας ότι «το οικοδόμημα του ευρώ παραμένει ασύμμετρο, ανισοβαρές και δεν είναι καθόλου προφανές με ποιο τρόπο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει την επόμενη κρίση, όταν θα έρθει, αν θα έρθει» ο κ. Τσούκαλης είπε ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση του με κύρια έμφαση στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης. Αναφερόμενος στην ψηφιακή επανάσταση, υπογράμμισε ότι στις 15 μεγαλύτερες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο στον ψηφιακό κλάδο δεν υπάρχει ούτε μία ευρωπαϊκή, υπάρχουν μόνον αμερικανικές και κινεζικές. Το κρίσιμο θέμα για την Ευρώπη είναι πως να αντιμετωπίσει το ζήτημα έτσι ώστε να μην μείνει ουραγός στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, τόνισε.

Η κοινωνικοπολιτική βιωσιμότητα είναι μία ακόμη πρόκληση για την Ευρώπη, καθώς το μοντέλο που υιοθετήσει τα τελευταία 30 χρόνια έχει συμβάλει στη μεγέθυνση, αλλά έχει δημιουργήσει τεράστιες ανισότητες εντός των χωρών, είπε προειδοποιώντας: «Αν δεν αντιμετωπίσουμε στην Ευρώπη το πρόβλημα της διεύρυνσης των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων στο εσωτερικό των χωρών μας έχουμε μία ωρολογιακή βόμβα στα χέρια μας». Η περιβαλλοντολογική και κλιματική βιωσιμότητα είναι επίσης πρόκληση για την Ευρώπη, η οποία έχει πει ότι θέλει να είναι μπροστάρης, τόνισε ο κ. Τσούκαλης σημειώνοντας ότι αυτό συνεπάγεται ριζική αλλαγή του τρόπου που ζούμε και λειτουργούμε.

Η ανερχόμενη δύναμη, που λέγεται Κίνα

Σημαντικότερη γεωπολιτική πρόκληση χαρακτήρισε τη μετακίνηση των γεωπολιτικών τεκτονικών πλακών προς την Ανατολή, προς την Ασία. «Αλλάζει η ισορροπία δυνάμεων πολιτικά και ένα μεγάλο θέμα είναι κατά πόσο ή σε ποιο βαθμό οι ΗΠΑ, οι οποίες υπήρξαν η ηγεμονική δύναμη παγκοσμίως εδώ και πολλές δεκαετίες θα αφήσουν χώρο στην ανερχόμενη δύναμη που λέγεται Κίνα. Ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει ειρηνικά και βαθμιαία» τόνισε προσθέτοντας ότι το θέμα για την Ευρώπη σε μία απειλούμενη αντιπαράθεση μεταξύ μιας ανερχόμενης δύναμης και μιας καθεστηκυίας είναι o κίνδυνος να συνθλιβείς μεταξύ των δύο.

Ανέφερε ακόμη ότι η γειτονιά μας δεν είναι ό,τι καλύτερο στον κόσμο, ότι ένα μεγάλο μέρος της γειτονιάς της Ευρώπης εξάγει αστάθεια, και θα εξάγει ολοένα και περισσότερο τα επόμενα χρόνια, τις επόμενες δεκαετίες μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Η Ευρώπη είναι αναγκασμένη και υποχρεωμένη να ενισχύσει τις συνεργασίες της με τις γειτονικές χώρες, να θωρακίσει τα σύνορά της να ενσωματώσει καλύτερα αυτούς και αυτές που θέλει να έχει στο εσωτερικό της, είπε τονίζοντας ότι το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τα επόμενα χρόνια και δεν επιδέχεται απλών λύσεων.

Αναφερόμενος στη διεύρυνση της Ε.Ε. είπε ότι θα πρέπει και η Ευρώπη να προσαρμοστεί και να προετοιμαστεί πολύ σοβαρά, αλλά να προετοιμαστούν και οι χώρες υποψήφια μέλη, καθώς το θέμα είναι ζωτικής σημασίας. Όσον αφορά την Τουρκία υπογράμμισε ότι έχει τεράστια σημασία για την Ευρώπη. «Είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε έναν στρατηγικό διάλογο ως Ευρώπη και ως Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει συμφέρον να εξευρωπαΐσει τον διάλογο» επισήμανε.

Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής

Στην πρόκληση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής εστίασε ο Ζολτ Ντάβρας, από το think – tank Bruegel. Δεν αρκεί η Ευρώπη να θέτει στόχο να γίνει ουδέτερη περιβαλλοντικά, αλλά θα πρέπει να εξάγει την πράσινη νοοτροπία που έχει υιοθετήσει στον υπόλοιπο κόσμο, τόνισε. Επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί από την Ε.Ε. αν είναι αποτελεσματικότερα τα τέλη, η φορολόγηση του άνθρακα η ή θέσπιση πιο αυστηρών κανονισμών και ανέφερε ως παράδειγμα τη Γαλλία, τις κινητοποιήσεις των “κίτρινων γιλέκων” και το πάγωμα της αύξησης των φόρων στα καύσιμα. Στην Ευρώπη, μειώθηκαν σε όλους τους τομείς οι εκπομπές άνθρακα, εκτός από τον τομέα των μεταφορών είπε και πρόσθεσε ότι με την επανάσταση των ηλεκτρικών οχημάτων μπορεί να βελτιωθεί η εικόνα.

Η άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων θα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της Ε.Ε., ανέφερε ο Ζολτ Ντάβρας παρατηρώντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και ότι τα εργαλεία είναι περιορισμένα όχι μόνο σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: “ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ”  

Τους βασικούς άξονες που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να κερδίσει το εθνικό στοίχημα της προσέλκυσης επενδύσεων, της τόνωσης των δεικτών ανταγωνιστικότητας και της αύξησης της παραγωγικότητας παρουσίασε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 4ου Thessaloniki Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.

Στην ομιλία του ο κ. Καράογλου τόνισε πως η κυβέρνηση εμπιστεύεται τις ελληνικές επιχειρηματικές δυνάμεις και έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου να τις υποστηρίξει.

Η βαθμιαία αλλαγή του φορολογικού συστήματος, οι φοροαπαλλαγές, οι ριζικές μεταβολές στο ασφαλιστικό σύστημα, η υποστήριξη της καινοτομίας, η δημιουργία κινήτρων για την απασχόληση εξειδικευμένου προσωπικού και η αποτροπή του φαινομένου του brain drain αποτελούν βασικές μας πολιτικές, οι οποίες υλοποιούνται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς στο σύντομο χρονικό διάστημα που έχουμε την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας” εξήγησε.

Πρόσθεσε δε ότι η αντιστοιχία λόγων-πράξεων σε επίπεδο παραγόμενου κυβερνητικού έργου συμβάλλει καθοριστικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και ευρωπαίων εταίρων.

Αυτή η εμπιστοσύνη επιβεβαιώνεται και από τις αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας από διεθνείς επενδυτικούς οίκους αξιολόγησης. Κυρίως, όμως, από το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ανάληψη πρωτοβουλιών στην ενδοχώρα. Η ανάκτηση εμπιστοσύνης προς την ελληνική πολιτεία, όπως εκφράζεται από τη διακυβέρνηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι αναγκαία προϋπόθεση και για τον εγχώριο επενδυτικό κόσμο”  σημείωσε ο κ. Καράογλου.

Ακολούθως έκανε ειδική αναφορά στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο που υπέγραψε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα το βράδυ των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου. Όπως εξήγησε: “Κεντρικός άξονας αυτού του συμβολαίου είναι ο σεβασμός της επιχειρηματικότητας στις εργασιακές σχέσεις και η ενδυνάμωση των κοινωνικά αδυνάτων με στόχο την επανένταξη τους ως νέα αγοραστική δύναμη. Το κοινωνικό συμβόλαιο για το οποίο σας μιλώ είναι μια πρόκληση, μια αναγκαιότητα, η οποία πρέπει να είναι σεβαστή από όλους“.

Σχετικά με τη Μακεδονία και τη Θράκη, ο κ. Καράογλου ανέφερε πως η Βόρεια Ελλάδα είναι η “πύλη” που οδηγεί στη Βαλκανική ενδοχώρα και τη Ν.Α. Ευρώπη.

“Μπροστά μας ανοίγεται μια τεράστια αγορά η οποία μπορεί και πρέπει να εξελιχθεί σε δυναμικό “πελάτη” για το καινοτόμο και ποιοτικό ελληνικό προϊόν, το οποίο σε συνδυασμό με την ελληνική επιχειρηματικότητα, το ελληνικό δαιμόνιο και την πλούσια εμπορική δραστηριότητα, μπορούν να εκτινάξουν την ελληνική οικονομία”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης).

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΜΑ-Θ