Δεν έχουν ανταποκριθεί ακόμη οι διοικήσεις των περισσότερων τραπεζών στις συστάσεις της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για αναστολή των πρόσθετων χρεώσεων και προμηθειών, που είχαν ανακοινώσει και οι οποίες επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

Μέχρι και χθες το μεσημέρι η εντολή προς τους υπαλλήλους των τραπεζών ήταν να γίνεται παρακράτηση 20 λεπτών για ενημέρωση κίνησης λογαριασμού από τα ΑΤΜ και 15 λεπτών για ερώτηση υπολοίπου. Διατηρούσαν επίσης και τις παρακρατήσεις για άλλες συναλλαγές , όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, παρότι στη συνάντηση μμε τον πρωθυπουργό είχαν πει ότι θα επανεξετάσουν το θέμα.

Και όλα αυτά ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η επιχείρηση από τα κλιμάκια υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ερεύνησαν μέχρι και τις προσωπικές τσάντες και τους χαρτοφύλακες των τραπεζιτών όταν έκαναν έφοδο στα γραφεία της διοίκησης των τραπεζών Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Attica, καθώς και στην Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Για τη διενέργεια της εφόδου η Επιτροπή χρησιμοποίησε 120 υπαλλήλους της, οργανωμένους σε κλιμάκια των 10 ατόμων. Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν από τα γραφεία των διευθυνόντων συμβούλων μέχρι και των γραμματέων των στελεχών.
Τα μέλη της Επιτροπής ξήλωσαν σκληρούς δίσκους, πήραν έγγραφα, όπως και προσωπικούς υπολογιστές που βρήκαν στα γραφεία. Οι έλεγχοι ήταν διεξοδικοί σε όλα τα γραφεία των επικεφαλής των τραπεζών, καθώς τους ζητήθηκε να ανοίξουν ντουλάπες, κλειδωμένους φοριαμούς και ασφαλισμένα συρτάρια.

Σε κάθε τράπεζα ερευνήθηκαν από 20 έως και περίπου 50 γραφεία της ανώτατης διοίκησης, αλλά και των βοηθών τους. Οι τραπεζίτες περιγράφουν το προσωπικό της Επιτροπής που έκανε τον έλεγχο ως «ευγενικούς, αυστηρούς και τυπικούς».
Οι διοικήσεις κάλεσαν τους νομικούς συμβούλους των τραπεζών και, καθώς δεν υπήρχε κάτι παράνομο στις ενέργειες της επιτροπής, περιορίστηκαν στο να παρακολουθούν τη διενέργεια του ελέγχου.

Οι έλεγχοι από τα κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αφορούν στο ενδεχόμενο εναρμονισμένων πρακτικών στις χρεώσεις των τραπεζικών καρτών.

Ερευνάται το θέμα της επιβολής προμηθειών

Σύμφωνα με πληροφορίες, που δημοσιεύτηκαν στο “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ”, η έφοδος ξεκίνησε στις 9 το πρωί της Πέμπτης. Τα κλιμάκια ήταν δεκαμελή και εμφανίστηκαν αιφνιδιαστικά στα γραφεία της διοίκησης των τραπεζών Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς, Attica, καθώς και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Ζήτησαν από τα στελέχη να απομακρυνθούν χωρίς να αγγίξουν τίποτε. Οι έρευνες στα γραφεία διευθυνόντων συμβούλων και άλλων ανώτατων στελεχών διήρκεσαν αρκετές ώρες, ενώ συνεχίζονταν ακόμα και στις 4 μετά το μεσημέρι.

Οι λόγοι της εφόδου εκτιμάται ότι συνδέονται με την κοινή πολιτική επιβολής προμηθειών από τις τράπεζες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η έφοδος προκύπτει έπειτα από αυτεπάγγελτη δίωξη που είχε ασκηθεί για ανάλογες πρακτικές.

Προ καιρού υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πως ακούει από την αγορά πως οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες έχουν συνεννοηθεί για την επιβολή προμηθειών.  Συγκεκριμένα ο υπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στη Βουλή: «Εξετάζουμε πολύ προσεκτικά τυχόν εναρμονισμένες πρακτικές ιδίως των τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Εγώ είμαι έτοιμος να στείλω προσωπικά καταγγελίες.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα επιβάλλει αυστηρά πρόστιμα, αν διαπιστωθούν παραβάσεις».
Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη έφοδος είχε γίνει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και στο παρελθόν στον κατασκευαστικό κλάδο όταν δεκάδες υπάλληλοι εισέβαλαν στα γραφεία των μεγάλων εταιρειών συγκεντρώνοντας υλικό, ξηλώνοντας σκληρούς δίσκους από τα γραφεία κ.τ.λ.