Σε σχέδια για οικονομικές ελαφρύνσεις, οδηγείται άμεσα η κυβέρνηση, μετά την άνευ προηγουμένου αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2% στο β΄τρίμηνο, κάτι, που αναμένεται να αποτελέσει και το ισχυρό όπλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για εξαγγελίες στην 85η ΔΕΘ το Σάββατο.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας “η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του 2021, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής”.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων για Ανάπτυξη όμως ανοίγει σημαντικά μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια για παροχές το 2022. Πάνω στην “συνάρτηση” αυτή δουλεύουν από χτες ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μετά τις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, διανοίγεται χώρος για ανακοίνωση έξτρα φοροελαφρύνσεων 1 δισ. από την ΔΕΘ, με συνέπεια να κερδίζουν έδαφος πιθανά εναλλακτικά σενάρια για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού το Σαββατοκύριακο (πχ αναστολή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ ή του τέλους επιτηδεύματος για 1 χρόνο κλπ) ενώ αναζητούνται έως τελευταία στιγμή και νέα.

Ισχυρά αντανακλαστικά

Όπως αποκαλύπτουν πάντως τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ελληνική οικονομία καταγράφει ισχυρά αντανακλαστικά. Σε ένα χρόνο η ελληνική οικονομία υπερκάλυψε την πτώση 13,9% που είχε σημειώσει στο β΄τρίμηνο πέρυσι. Η άνοδος αυτή ήταν η 4η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, ξεπερνώντας αισθητά την Πορτογαλία (που είχε ανάκαμψη 15,5%) αν και πιο χαμηλή από Ισπανία – Γαλλία – Ιταλία που σημείωσαν αύξηση 19,8% – 18,7% – 17,3% αντίστοιχα.

Για την οικονομική πορεία της Ελλάδος πάντως, εντυπωσιάζουν κυρίως τρία στοιχεία:

1. Η φετινή ανάκαμψη δεν ήταν αυτόματη και “τεχνική” συνέπεια της περσινής μείωσης. Ακόμα και σε όρους όγκου (σταθερές τιμές με εποχική διόρθωση) ο αλυσωτός δείκτης του ΑΕΠ έφτασε στα 45,987 δισ. ευρώ, υψηλότερα δηλαδή όχι μόνο από το «μαύρο» β΄τρίμηνο του 2020 (τότε είχε πέσει στα 39,578 δισ. ευρώ) αλλά ψηλότερα ακόμα και από το…. προεκλογικό β΄τρίμηνο του 2019, όταν είχε φτάσει -με όλες τις παροχές δισεκατομμυρίων της τελευταίας στιγμής από την τότε κυβέρνηση- στα 45,972 δισ. ευρώ.

2. Οι επενδύσεις (σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) «τρέχουν» αυξητικά επί 5 τρίμηνα, παρά την πανδημία! Και όχι μόνο σε ετήσια βάση, αλλά και ανά τρίμηνο οι επενδύσεις αυξάνονται με συνεχώς επιταχυνόμενους ρυθμούς: ο σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αυξήθηκε από 1,4% έως 2,7% από τρίμηνο σε τρίμηνο στο β΄εξάμηνο του 2020, μέχρι και 3,9% και 4,3% αντίστοιχα στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2021.

3. Η αύξηση του Τουρισμού ρίχνει περισσότερα «καύσιμα» στη μηχανή της ελληνικής οικονομίας. Στο 3ο τρίμηνο αναμένεται η πιο έντονη τουριστική κίνηση του έτους. Στο 2ο τρίμηνο, μόνον ο Ιούνιος ήταν μήνας αφίξεων, ενώ από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο ο (φιλόδοξος) στόχος είναι να καλυφθεί έως και 75% των αφίξεων τουριστών του 2019. Αν επιβεβαιωθεί τελικά, μια τέτοια εξέλιξη θα φέρει από μόνη της έως και 3,5 δισ. ευρώ τουριστικό συνάλλαγμα ή 4 μονάδες αύξηση του ΑΕΠ στο β΄εξάμηνο!