Αρνητικές εξελίξεις σημειώνονται στο χώρο των καυσίμων καθώς πέρα από τα σκληρά παζάρια για το φυσικό αέριο, η πρόθεση των πετρελαιοπαραγωγών χωρών να συγκρατήσουν σε υψηλά επίπεδα την τιμή του πετρελαίου, ανάβει φωτιές στις κυβερνήσεις και φυσικά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Πριν μπει το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, η τιμή του “μαύρου χρυσού” είχε πάρει τον κατήφορο, καθώς οι αγορές προεξοφλούσαν αυξημένες πιθανότητες επιβράδυνσης ή ύφεσης παγκοσμίως, άρα και μείωση ζήτησης για πετρέλαιο. Στις 30 Σεπτεμβρίου η τιμή του Brent είχε υποχωρήσει στα 85,9 δολάρια, δηλαδή στα επίπεδα του περασμένου Ιανουαρίου και το βασικό σενάριο εργασίας ήταν ότι θα συνεχίσει να υποχωρεί.

Αλλά κάπου εδώ άρχισε να αλλάζει το σκηνικό. Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ΟΠΕΚ θα “κόψει” την παραγωγή του για να διατηρήσει το πετρέλαιο γύρω στα 100 δολάρια. Η τελική απόφαση ήταν ακόμα χειρότερη μετά από το σήμα των Σαουδαράβων, η παραγωγή “ψαλιδίζεται” κατά 2 εκατ. Βαρέλια την ημέρα και το πετρέλαιο ξαφνικά βρέθηκε στα 94 δολάρια, ανάβοντας “φωτιές”.

Ήδη, χωρίς να έχουν φτάσει ακόμα στην εφοδιαστική αλυσίδα τα παλιρροϊκά κύματα από την απόφαση του ΟΠΕΚ, η τιμή των καυσίμων έχει αναπτύξει τάσης… φυγής. Κι αυτό που “καίει” περισσότερο το οικονομικό επιτελείο είναι η τιμή του πετρελαίου κίνησης, καθώς πέρα από την επιβάρυνση των οδηγών, δημιουργείται νέα εστία ανατιμήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω μεταφορικών.

Ουσιαστικά από το ξέσπασμα του πολέμου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, είχε αναπτυχθεί ανάχωμα στο κόστος των μεταφορικών, με την οριζόντια επιδότηση των 0,15 ευρώ/λίτρο.

Πλέον, αυτό το ανάχωμα δεν υπάρχει και σε συνδυασμό με τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις, αυτό ξεκίνησε από την 1η του μήνα κιόλας, να φαίνεται στην αντλία του πετρελαίου κίνησης:

30 Σεπτεμβρίου (τελευταία ημέρα επιδότησης): 1,828 ευρώ
1 Οκτωβρίου: 1,853 ευρώ
2 Οκτωβρίου: 1,858 ευρώ
3 Οκτωβρίου: 1,895 ευρώ
4 Οκτωβρίου: 1,921 ευρώ
5 Οκτωβρίου: 1,941 ευρώ

Σε πολλά πρατήρια της Αττικής το πετρέλαιο κίνησης έχει σπάσει το φράγμα των 2 ευρώ, ενώ η μέση τιμή είναι ήδη πάνω από τα 2 ευρώ στα Δωδεκάνησα, την Ευρυτανία, τις Κυκλάδες, τη Φωκίδα.