Την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στους Ευρωπαίους ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον πολυετή προϋπολογισμό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στις 6:31 το πρωί σήμερα Τρίτη, μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων.
Η συμφωνία προβλέπει τελικά 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. υπό τη μορφή δανείων, ενώ στο αρχικό σχέδιο προβλέπονταν 500 δισ επιχορηγήσεις και 250 δισ δάνεια, κάτι, που σημαίνει ότι η πλάστιγγα έγειρε προς την πλευρά των “φειδωλών” βορείων.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου ανέφερε ότι πράγματι η συμφωνία αφενός προβλέπει 390 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 360 δισ. υπό τη μορφή δανείων και αφετέρου «καμία χώρα χώρα δεν έχει βέτο. Καμία χώρα δεν μπορεί να μπλοκάρει την εκταμίευση».
«Το τίμημα για να πείσουμε τις “φειδωλές” χώρες, είναι να πάρουν κάποιες επιστροφές» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης. “Ήταν ένας εύλογος και δίκαιος συμβιβασμός. Καταλήξαμε σε μια ιστορική συμφωνία και γυρίζουμε στην Αθήνα με πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ, τα οποία θα τα διαχειριστούμε με ευθύνη και σύνεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση”.
Ανακοινώσεις του Σαρλ Μισέλ
Έπειτα από πέντε ημέρες μαραθώνιων διαβουλεύσεων επιτεύχθηκε συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Οι 27 ενέκριναν το σχέδιο ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσού που θα αντληθεί με την έκδοση – για πρώτη φορά – κοινού ευρωπαϊκού χρέους και θα εγγραφεί στο προσεχές Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ (2021-2027), ύψους 1,074 τρισ. ευρώ.
“Έχουμε συμφωνία” τουίταρε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ ο Εμμανουέλ Μακρόν μέσω twitter έκανε λόγο “για ιστορική ημέρα για την Ευρώπη”.
Για «ιστορική ημέρα για την Ευρώπη» έκανε λόγο μέσω Twitter ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σήμερα, λίγα δευτερόλεπτα μετά την αναγγελία από τον Σαρλ Μισέλ ότι εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού στη μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.
Διπλωματικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι είναι θετικό το γεγονός πως υπήρξε μια συμφωνία, αλλά η σκληρότητα των διαπραγματεύσεων και η εντύπωση ότι “κέρδισαν οι Βόρειοι” αφήνει σκιές στις προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης σ ό,τι αφορά την αλληλεγγύη και τις ιδέες για ισχυροποίηση των θεσμών ειδικά στην εξωτερική πολιτική και στην οικονομική ανάπτυξη.