Η πλατφόρμα άνοιξε και ξεκίνησε η δυνατότητα που δίνεται πλέον και στους αγρότες για ρύθμιση που αφορά οφειλές έναντι της ΑΑΔΕ, ασφαλιστικών ταμείων ΕΦΚΑ και τραπεζών υπό εκκαθάριση.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης:

Απ’ την Τετάρτη 27 Ιουνίου 20128 ενεργοποιήθηκε η νέα έκδοση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, η οποία, μεταξύ άλλων, προσφέρει τη δυνατότητα υποβολής αίτησης και από κατ’ επάγγελμα αγρότες. Η ρύθμιση αφορά οφειλές έναντι της ΑΑΔΕ, ασφαλιστικών ταμείων ΕΦΚΑ (κυρίως ΟΓΑ) και τραπεζών υπό εκκαθάριση (κυρίως πρώην Αγροτική Τράπεζα, Συνεταιριστικές, ΤΤ, FBB, Probank, Proton κλπ).

Η ρύθμιση των αγροτικών χρεών μπορεί να περιλαμβάνει:
• 100% διαγραφή τόκων υπερημερίας δανείων
• διαγραφή τόκων και κεφαλαίου δανείων, βάσει των ήδη αποπληρωμένων ποσών, αφού ληφθεί υπόψη ο Νόμος για τα πανωτόκια και οι ισχύουσες υποθήκες (κατόπιν ελέγχου)
• διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας
• αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις, βάσει του διαθέσιμου εισοδήματος, αφού ληφθούν υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης

Ειδικά για τη ρύθμιση των αγροτικών δανείων προβλέπεται:
• η διαγραφή κεφαλαίου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 60%, σε περίπτωση ολικής εξόφλησης εντός τριμήνου της οφειλής που απομένει μετά τη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων
• η αποπληρωμή μπορεί να διαρκέσει έως και 10 έτη και η διαγραφή κεφαλαίου να φτάσει το 40%, σε περίπτωση ρύθμισης σε δόσεις της οφειλής που απομένει μετά τη διαγραφή τόκων και πανωτοκίων.

Όσον αφορά στη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο προβλέπονται:
• αποπληρωμή σε έως 120 δόσεις
• διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων, ακόμη και βασικού φόρου ή εισφοράς (υπό προϋποθέσεις, δηλ. να μην υπάρχει περιουσία υψηλής αξίας).

Επιπλέον στη νέα έκδοση της πλατφόρμας, τα κριτήρια υπαγωγής οφειλετών προσδιορίζονται με βάση τα στοιχεία της 31/12/2017, επιτρέποντας να ληφθεί υπόψη η νεότερη οικονομική θέση του οφειλέτη. Εφεξής θα είναι δυνατή, δε, η ρύθμιση οφειλών που γεννήθηκαν ή βεβαιώθηκαν μέχρι το τέλος του 2017, αυξάνοντας το σχετικό όριο κατά ένα έτος. Όσοι έχουν υποβάλλει οριστικά την αίτηση, χωρίς να περιλάβουν τις οφειλές του 2017, θα έχουν τη δυνατότητα να εντάξουν και τις οφειλές του 2017. Ακόμα και στην περίπτωση αιτήσεων που περατώθηκαν ως άκαρπες, για διαδικαστικούς λόγους, ο οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει εκ νέου αίτηση, προσθέτοντας και τις οφειλές που γεννήθηκαν / βεβαιώθηκαν μέχρι 31/12/2017.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

algrigoriou@yahoo.com