Από τον Κλάους Ρέγκλινγκ, που λέει ότι η χώρα είχε έλλειμμα 15,6% και ότι δεν θα σωζόταν αν δεν υπήρχε η γενναία απόφαση του Ιουλίου 2015. Καταστροφική η περίοδος Βαρουφάκη με ζημία, που μπορεί να φτάνει ως 200 δισ. ευρώ .-
Σε «καλό δρόμο», ώστε να γίνει βιώσιμη και ανταγωνιστική η οικονομία εκτιμά πως βρίσκεται η Ελλάδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, τονίζοντας παράλληλα ότι η χώρα μας θα πρέπει να συνεχίσει να εκσυγχρονίζεται στη βάση απαρέγκλιτων μεταρρυθμίσεων.
«Πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης είναι μεταρρυθμιστές και με διαβεβαίωσαν ότι υποστηρίζουν τους στόχους του προγράμματος ΕΜΣ» είπε χαρακτηριστικά.Την ίδια ώρα, ο κ. Ρέγκλινγκ τονίζει ότι η Ελλάδα «όχι μόνο διέκοψε αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015». «Το κόστος τιμολογείται από 86 έως 200 δισ. ευρώ» γράφει ο κ. Ρέγκλινγκ, σε άρθρο που φιλοξενείται στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής».
Στο άρθρο του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κάνει μια σύντομη αναδρομή της οικονομικής κρίσης και θυμάται, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «την ανακούφισή του όταν οι ηγέτες της Ευρωζώνης συμφώνησαν με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ένα πακέτο βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης νωρίς το πρωί στις 13 Ιουλίου του 2015».«Αυτό αποτέλεσε και τη βάση για ένα νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν στις 19 Αυγούστου του 2015 και που επέτρεψε στη χώρα να παραμείνει στην νομισματική ένωση και να ξεκινήσει εκ νέου τη διαδικασία μεταρρύθμισης» γράφει ο ίδιος, και συμπληρώνει:
«Είχαμε μόλις αποφύγει ένα Grexit, για το οποίο πάντα προειδοποιούσα ότι θα ήταν η πιο ακριβή λύση για την Ελλάδα αλλά και για τα υπόλοιπα 18 κράτη-μέλη».Αναφερόμενος εμμέσως στην εποχή του Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Ρέγκλινγκ υπογραμμίζει ότι η εμπειρία δίδαξε στους εταίρους μας ότι μπορούσαν να «βασίζονται στους πιο σημαντικούς Έλληνες συνομιλητές τους, τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό του Γιώργο Χουλιαράκη».
Μιλώντας για την αρχή των οικονομικών δεινών της Ελλάδας, ο κ. Ρέγκλινγκ αναφέρει ότι από το 1999 οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα αυξάνονταν πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη χώρα του ευρώ ενώ το κόστος της εργασίας «ξεπερνούσε την αύξηση της παραγωγικότητας».«Ως αποτέλεσμα η χώρα υπονόμευε την ανταγωνιστικότητά της, ενώ το έλλειμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατέστη μη βιώσιμο» υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΜΣ, και συμπλήρωσε:
«Οι επενδυτές τελικώς αρνήθηκαν να δανείσουν στην Ελλάδα το 2009, σοκαρισμένοι από την τεράστια ανοδική αναθεώρηση του ελληνικού δημοσιονομικού ελλείμματος στο 15,6%».Τονίζει δε, ότι ο μοναδικός τρόπος διόρθωσης των λαθών των περασμένων ετών ήταν οι οδυνηρές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που περιελάμβαναν μείωση μισθών και συντάξεων συν τη σμίκρυνση του δημόσιου τομέα.
Ωστόσο εκφράζει τη λύπη του για το γεγονός ότι οι «τεράστιες προσπάθειες από μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού -συχνά από τους πιο ευάλωτους- δεν αναγνωρίζονταν πάντοτε στη Γερμανίακαι σε άλλες χώρες»
Προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις
Τη σημασία της προσήλωσης στις μεταρρυθμίσεις υπογράμμισε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ερωτηθείς για το αν μπορεί η Ελλάδα να είναι ένα success story σημείωσε: «Απολύτως. Πριν από λίγο καιρό κανείς δεν πίστευε ότι η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Κύπρος θα είναι success stories. Όταν αναφέρομαι σε αυτές τις τέσσερις χώρες, πάντα μιλάω για τέσσερις επιτυχίες. Θα μπορώ πλέον να συμπεριλάβω την Ελλάδα σε αυτήν την ομάδα, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρήσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις».
«Συνολικά, το πρόγραμμα έχει αποδόσει θετικά αποτελέσματα», σχολίασε και πρόσθεσε: «Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει, η ανεργία εξακολουθεί να είναι υψηλή, αλλά σημαντικά χαμηλότερη απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια. Και πιστεύω ότι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μπορεί να είναι καλό εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως συμφωνήθηκε».
Μάλιστα, επεσήμανε ότι σήμερα για την Ελλάδα «υπάρχει σίγουρα πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια».
Αναφορικά με την ενισχυμένη εποπτεία της οικονομίας, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν συνεπάγεται νέο πρόγραμμα. «Η ενισχυμένη εποπτεία εφαρμόζεται για να βεβαιωθούμε ότι δεν θα υπάρξει ανατροπή. Δεν υπάρχει νέο πρόγραμμα, δεν υπάρχουν νέες προϋποθέσεις. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει τις μεταρρυθμίσεις, αφού ήδη παρουσιάζουν θετικά αποτελέσματα και η χώρα πρεπει να “χτίσει” σε αυτό».
Σχετικά με τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε: «όλα τα μέτρα για το χρέος συμφωνήθηκαν στο Eurogroup του Ιουνίου και θα τα εφαρμόσουμε τους επόμενους μήνες, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτωβριο».
Εξάλλου, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο μείωσης των φορολογικών συντελεστών. «Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές, μόλις υπάρξει δημοσιονομικός χώρος. Νομίζω ότι θα ήταν καλό», σχολίασε.
Ο κ. Ρέγκλινγκ, ακόμη, παραδέχθηκε ότι το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση, «η Ευρωζώνη ήταν εντελώς απροετοίμαστη για μία κρίση αυτού του μεγέθους».
Τέλος, μίλησε με καλά λόγια για τους κ.κ. Τσακαλώτο και Χουλιαράκη («Δουλεύουμε πολύ καλά μαζί. Τους θεωρώ αξιόπιστους συνεργάτες») και χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική» τη συνάντηση που είχε τον Ιούνιο στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
ΠΗΓΗ: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ/ΕΘΝΟΣ