Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
Αρχική Μακεδονία Συλλήψεις για τα επεισόδια κατά της Όλγας Γεροβασίλη

Συλλήψεις για τα επεισόδια κατά της Όλγας Γεροβασίλη

Η παρουσία της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη στις εγκαταστάσεις της Σχολής Πυροσβεστικής Πτολεμαΐδας ήταν η αφορμή για να ξεσπάσουν επεισόδια, που είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματιστούν πέντε άτομα, ενώ έγιναν και δύο συλλήψεις.

 

Η αστυνομία είχε φροντίσει από νωρίς να αποκλείσει την περιοχή γύρω από τις εγκαταστάσεις της Σχολής Πυροσβεστικής Πτολεμαΐδας, λόγω της παρουσίας της Όλγας Γεροβασίλη στην τελετή αποφοίτησης των νέων πυροσβεστών. Ωστόσο η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι και δεν άργησαν να εκδηλωθούν επεισόδια.

Διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να φτάσουν στη Σχολή Πυροσβεστών για να αποδοκιμάσουν την υπουργό Όλγα Γεροβασίλη.
Οι αστυνομικοί τούς απέτρεψαν και τους απώθησαν με τη χρήση χημικών. Πέντε άτομα – τέσσερις αστυνομικοί και ένας διαδηλωτής – τραυματίστηκαν. Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν την κυρία Γεροβασίλη και φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία.

Έγιναν δύο συλλήψεις

Αργότερα η Ασφάλεια Κοζάνης προχώρησε στην σύλληψη δύο ατόμων με την κατηγορία ότι εμπλέκονται στα επεισόδια και στις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς που έγιναν  500 μέτρα από τον χώρο της εκδήλωσης όπου παραβρέθηκε η υπουργός προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ ο ένας από τους συλληφθέντες φέρεται να είναι μέλος της ομάδας “Πτολεμαίοι Μακεδόνες” και να έχει ηγετικό ρόλο στην διοργάνωση των σημερινών κινητοποιήσεων. Να σημειωθεί, ότι τα μέλη της συγκεκριμένης ομάδας προσπάθησαν να σπάσουν το απαγορευτικό κλοιό της αστυνομίας και να φτάσουν στο χώρο της εκδήλωσης, στη Σχολή Πυροσβεστών.
Από τις συμπλοκές υπάρχουν τέσσερις τραυματίες αστυνομικοί και ένας πολίτης που μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.

Δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας

Τα διπλώματα των πρώτων 89 αποφοίτων πυροσβεστών, απένειμε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη στις εγκαταστάσεις της Σχολής Πυροσβεστικής στην Πτολεμαΐδα.

Παρουσία δεκάδων συγγενών και φίλων των νέων πυροσβεστών, του αρχηγού του πυροσβεστικού Σώματος και των τοπικών αρχών της πόλης, κ. Γεροβασίλη  αναφέρθηκε στον σχεδιασμό του υπουργείου, αλλά και της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την δημιουργία Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, αλλά και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Ανέφερε ότι σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας “επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο για την ίδρυση της Εθνικής αρχής Πολιτικής Προστασίας που θα υιοθετεί ένα σύγχρονο μοντέλο αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών στα πρότυπα των αντιμετώπισης των Ευρωπαϊκών χωρών”.

Η κ. Γεροβασίλη, ανέφερε ότι οι σκέψεις που υπάρχουν στην πολιτική ηγεσία είναι να συνδέσουν τη μελλοντική λειτουργία και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης της Σχολής “με τις νέες απαιτήσεις στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών”. Διαπίστωσε ότι η εισαγωγή των σπουδαστών της Σχολής μέσω του συστήματος των πανελλαδικών εξετάσεων έχει αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το εκπαιδευτικό έργο, ενώ την έχει καταστήσει στις περιζήτητες σχολές στις προτιμήσεις των ενδιαφερόμενων νέων.

Η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ανακοίνωσε ότι ο εγχώριος σχεδιασμός του εθνικού συστήματος αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών “κουμπώνει στον ευρωπαϊκό στρατηγικό σχεδιασμό” που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες φωτιές, κλπ.
Θα βασίζεται στους άξονες, της αλληλεγγύης, της  πρόληψης, της  ταχύτητας και της παρέμβασης και όπως εξήγησε “το σχέδιο θα συμπεριλαμβάνει τη χρήση εναέριων μέσων, ειδικό εξοπλισμό, ομάδες για την έρευνα και διάσωση, προστασία των περιβαλλοντικών πόρων, ακόμη και κινητά νοσοκομεία για τις έκτακτες ανάγκες”.

Η κ. Γεροβασίλη, διαπίστωσε ότι οι μεγάλες φυσικές καταστροφές “δεν αντιμετωπίζονται πια με παραδοσιακούς τρόπους ούτε κατά μόνας όπως κάναμε μέχρι τώρα”. Υπενθύμισε ότι “οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικούς πόρους που πληρώσαμε ως χώρα ήταν τεράστιες και αυτό δεν πρέπει να ξανασυμβεί ούτε να επαναληφθεί”. Τέλος, κάλεσε τους νέους πυροσβέστες με την διάθεση για δουλειά και τις γνώσεις που απέκτησαν στην σχολή, να συμβάλλουν ώστε “στην νέα περίοδο που ανοίγεται μπροστά μας να πάμε την χώρα μπροστά, να την προάγουμε και να την προστατεύσουμε απο τους φυσικούς κινδύνους”

 

Ο. Γεροβασίλη: Ακραίοι κύκλοι, που κινούνται με βάση ένστικτα…

Στοχευμένη και προαποφασισμένη ενέργεια «από ακραίους κύκλους που κινούνται με βάση ένστικτα, τα οποία δεν είναι συμβατά με τη δημοκρατία» χαρακτήρισε η υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη, τα άτομα που προκάλεσαν τα επεισόδια σήμερα στην Πτολεμαΐδα, κατά την αποφοίτηση των πρώτων πυροσβεστών από τη Σχολή, όπου παραβρέθηκε η υπουργός και κατά τα οποία τραυματίστηκαν τέσσερις αστυνομικοί και ένας πολίτης. Επισημαίνει δε ότι «ο λαός της Πτολεμαΐδας, ο λαός της Κοζάνης γύρισε την πλάτη» σε αυτούς τους ακραίους κύκλους

Η Όλγα Γεροβασίλη, επίσης, σε ανάρτηση της στο Τwitter, δείχνει ευθέως τη Χρυσή Αυγή ως «παρούσα» στο «προσκλητήριο», που είχε γίνει από χτες μέσω του διαδικτύου για συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα των αυτοαποκαλούμενων «Πτολεμαίων της Μακεδονίας», επικαλούμενη και δήλωση που έκανε ο Χρυσαυγίτης βουλευτής Χρήστος Παππάς για τα επεισόδια, όποίος σε ανάρτησή του στο Twitter χαρακτήρισε «προδότες» τους αστυνομικούς που «χτυπούν αλύπητα τους Έλληνες πατριώτες».

Σημειώνεται ότι η υπουργός Προστασίας του Πολίτη είχε προειδοποιήσει από χτες με tweet ότι ακροδεξιοί κύκλοι καλούσαν σε συγκέντρωση στην Πτολεμαΐδα, τονίζοντας: «Ποντάρουν και πάλι στη βία, το φανατισμό και τη φασιστική εκτροπή».

 

ΠΗΓΗ iefimerida.gr/ ΑΠΕ-ΜΠΕ