Σε καλό δρόμο βρίσκεται η προσπάθεια αποκατάστασης της λειτουργίας των υποδομών στο τμήμα της Χαλκιδικής, που επλήγη από την πρωτοφανή θεομηνία το βράδυ της Τετάρτης, καθώς οι υπηρεσίες προχωρούν σε σταδιακή ρευματοδότηση περιοχών και σε καθαρισμό εγκαταστάσεων γύρω από τους οικισμούς, μαζί με τους επαγγελματίες και κατοίκους της παραλιακής ζώνης. 

 

Η παραλία των Νέων Φλογητών, που θα βρει και πάλι την γνωστή κίνηση.

Εκτός από τους εκπροσώπους και τα συνεργεία των οργανισμών και υπηρεσιών, που βρίσκονται επί τόπου σημαντική είναι η υποστήριξη από πλευράς Δήμων, αλλά και από εθελοντές, αθλητικά σωματεία και συλλόγους, σε βαθμό ώστε να ξεπεραστεί σύντομα το πρόβλημα και η Χαλκιδική να ξαναβρεί τους κανονικούς ρυθμούς ζωής.

Όλοι οι φορείς, οι ενώσεις ξενοδόχων και οι επαγγελματίες της περιοχής αναφέρουν ότι  η ζωή και η τουριστική κίνηση συνεχίζεται και  δεν παρατηρούνται προβλήματα στη διαμονή των τουριστών, καθώς δεν έχουν σημειωθεί ζημιές σε δωμάτια ξενοδοχείων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι εκδηλώνεται μια γενικότερη συμπαράσταση προς τους πληγέντες, πέραν των υποχρεώσεων της πολιτείας, με αναφορές πολλών ανθρώπων, που δηλώνουν μέσα και από τα κοινωνικά δίκτυα ότι θα προτιμήσουν την Χαλκιδική για διακοπές, υπακούοντας στο γνωστό σλόγκαν “σαν την Χαλκιδική δεν έχει…”

Η παραλιακή ζώνη στα Νέα Πλάγια, που επλήγη περισσότερο. Όλα θα γίνουν όπως πριν.

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση

Σχετικά με τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της ρευματοδότησης στη Χαλκιδική η εικόνα σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει ως εξής:

Στο ανατολικό και κεντρικό τμήμα της και στη χερσόνησο της Σιθωνίας έχουν αποκατασταθεί όλα τα προβλήματα ηλεκτροδότησης, πλην εξαιρέσεων, με κυριότερη αυτή του Νέου Μαρμαρά.

Στην Περιοχή μεταξύ Ν. Μουδανιών και Καλλικράτειας, η αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ώρες.

Στην χερσόνησο της Κασσάνδρας,λόγω της διακοπής της τροφοδοσίας του υποσταθμού Κασσανδρείας που προκλήθηκε από την απώλεια δύο ιστών της γραμμής μεταφοράς και μέχρι την αποκατάσταση της βλάβης από τα συνεργεία του ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά με την τροφοδότηση του Υποσταθμού μέσω γραμμών Μέσης Τάσης, έτσι ώστε να μπορέσει να ηλεκτροδοτήσει εκ περιτροπής τις περιοχές της χερσονήσου το συντομότερο δυνατό.”

Ένα από τα όμορφα σημεία της Νέας Ποτίδαιας με το λιμανάκι.

Λειτουργούν οι ξενοδοχειακές μονάδες

Την άμεση και όσο το δυνατόν ταχύτατη αποκατάσταση των καταστροφών από τη θεομηνία που έπληξε τη Χαλκιδική στη καρδιά της τουριστικής περιόδου, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΠΟΞ διευκρινίζει ότι δεν παρατηρούνται προβλήματα στη διαμονή των τουριστών, καθώς δεν έχουν σημειωθεί ζημιές σε δωμάτια ξενοδοχείων, παρά μόνο σε εξωτερικούς χώρους μονάδων που βρέθηκαν αντιμέτωπες με τα πρωτοφανή και ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος εξέφρασε τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, ενώ υπογράμμισε πως «οι ξενοδοχειακές κτιριακές υποδομές της Χαλκιδικής άντεξαν, διότι είναι σύγχρονες και ασφαλείς για τους τουρίστες». Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στις εντατικές προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού ώστε να αντιμετωπιστούν το συντομότερο δυνατόν οι μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο, στην ηλεκτροδότηση και στις υποδομές, κάνοντας λόγο για «αγώνα δρόμου που ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή και συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό».

Ο κ. Τάσιος υπενθύμισε το πάγιο αίτημα της ΠΟΞ για να αναβαθμιστούν οι φθίνουσες υποδομές αρκετών τουριστικών περιοχών της χώρας – μεταξύ των οποίων και η Χαλκιδική – που χρήζουν όπως είπε «άμεσων παρεμβάσεων, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργικότητάς τους».

   Όλα καλά στο Άγιον Όρος και στα μνημεία

«Μικρές ζημιές στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου, λόγω πτώσης δέντρων, και μεσαίες ή μικρές ζημιές στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Ν. Φλογητά δημιουργήθηκαν εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων στον νομό», αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε σχετική ανακοίνωσή του, κατόπιν ενημέρωσης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη από τη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Βελένη και από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής, Γιάννη Κανονίδη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, οι ιερές μονές του Αγίου Όρους δεν επλήγησαν από τη κακοκαιρία, ενώ δεν υπήρξαν προβλήματα και σε εκκλησιαστικά μνημεία, σύμφωνα με ενημέρωση από τις μητροπόλεις της Χαλκιδικής και τον ηγούμενο της Ι. Μονής Αγίας Αναστασίας.
Κανονικά λειτουργούν οι επισκέψιμοι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της ανατολικής Χαλκιδικής, των χερσονήσων της Σιθωνίας και της Κασσάνδρας, ο Πύργος Γαλάτιστας στη βόρεια Χαλκιδική, που επίσης δεν επλήγησαν από τη θεομηνία. Επίσης δεν καταγράφηκαν ζημιές στα εργοτάξια των αρχαιολογικών εργασιών στο πλαίσιο μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων (Άγιος Ιωάννης Νικήτης, Ελληνικός Χρυσός).
Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τις ζημιές, η ανακοίνωση σημειώνει πως στον αρχαιολογικό χώρο αρχαίας Ολύνθου, «υπήρξε μικρή φθορά σε τοιχοποιΐα αρχαίας κατοικίας, ενώ δεν βλάφθηκαν οι υποδομές. Κατόπιν εντολής της υπουργού Πολιτισμού ο χώρος παρέμεινε σήμερα κλειστός για το κοινό ενώ το εκεί προσωπικό της Εφορείας και το συνεργείο καθαρισμού της βλάστησης εργάζεται στην κοπή και απομάκρυνση των πεσμένων δέντρων και τον καθαρισμό του χώρου.

Στο Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού και στο Βυζαντινό Μουσείο Χαλκιδικής στα Νέα Φλογητά σημειώθηκαν ζημιές μεσαίας και μικρής κλίμακος στα κτίρια και τον περιβάλλοντα χώρο τους (υφαρπαγή κεράμων από τις στέγες των κτιρίων, καταστροφή στεγάστρων, μετακίνηση και μερική καταστροφή προκατασκευασμένων οικίσκων, καταστροφή προσωρινής περίφραξης πτώση δέντρων)».
«Ολοκληρωμένη εικόνα θα υπάρξει όταν επανέλθει η ηλεκτροδότηση και ελεγχθεί η καλή λειτουργία για τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων» καταλήγει η ανακοίνωση.  (Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)