Με μηνύσεις απάντησαν οι 11 από τους 17 προσαχθέντες στο αστυνομικό τμήμα των Γιαννιτσών, κατηγορώντας για κατάχρηση εξουσίας τους αστυνομικούς και κάθε άλλο υπεύθυνο για την ταλαιπωρία και τον εξευτελισμό, που υπέστησαν.

 

Ταυτόχρονα εκπρόσωπος της αστυνομίας προσπάθησε να δικαιολογήσει τις προσαγωγές, που έκανε η αστυνομία πριν από εκδήλωση, στην οποία θα παρίσταντο ο Φώτης Κουβέλης,

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξε  ότι οι προσαγωγές έγιναν για την «προστασία» της εκδήλωσης. «Οι προσαγωγές γίνονται με τη λογική να προστατεύσουμε μια εκδήλωση και να προστατευτούν και άλλοι» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Θεόδωρος Χρονόπουλος, προσθέτοντας πως «ο διοικητής και ο επικεφαλής των μέτρων κρίνουν τα μέτρα που πρέπει να λάβουν… Αλλο σύλληψη άλλο προσαγωγή, και προφανώς οι συνάδελφοι έκριναν ότι πρέπει να γίνει προσαγωγή».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας των Ειδικών Φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, υπογράμμισε: «Θα ήθελα να δω προληπτικές προσαγωγές στα Εξάρχεια, Σάββατο βράδυ, πριν δεχθεί επίθεση η διμοιρία των ΜΑΤ…».

«Ο αξιωματικός υπηρεσίας μπορεί να κάνει επέμβαση να κάνει συλλήψεις;» διερωτήθηκε στη συνέχεια.

Ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. του απάντησε, λέγοντας: «Εχουμε και συλλήψεις και προσαγωγές όπως τα 213 άτομα στα Εξάρχεια».

Ορισμένοι από τους προσαχθέντες μίλησαν στον ΣΚΑΪ και ισχυρίστηκαν ότι δεν προετοίμαζαν τη Δευτέρα συγκέντρωση κατά του κ. Κουβέλη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν ορισμένοι από τους προσαχθέντες, οι 11 από αυτούς κατέθεσαν αμέσως μετά την αποχώρησή τους μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας, της παράνομης κατακράτησης και παράβασης καθήκοντος. «Οι αστυνομικοί που μας προσήγαγαν εκτελούσαν όπως μας δήλωσαν (αορίστως)  εντολές ανωτέρων, πέραν των ορίων του Α.Τ Γιαννιτσών, χωρίς αυτοί να κατονομαστούν», όπως αναφέρεται ρητά και στη μηνυτήρια αναφορά.

Σε συνεντεύξεις τους μάλιστα ανέφεραν ότι αισθάνθηκαν προσβολή και εξευτελισμό και αναρωτήθηκαν αν μπορεί να συμβαίνουν αυτά σε δημοκρατικές χώρες.