Μήνυση κατά του Δήμου Κοζάνης για το θέμα της παραμέλησης στην περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων κατέθεσε  ο πρύτανης του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, Στέργιος Γκανάτσιος. Συνοδευμένος από τον νομικό σύμβουλο του ιδρύματος ο κ. Γκανάτσιος, προσήλθε στο Αστυνομικό τμήμα Κοζάνης, όπου εκτός από την μήνυση κατέθεσε και όλη την αλληλογραφία με τα αιτήματ του ιδρύματος προς τον δήμο Κοζάνης, καθώς και παλιότερη ενημερωτική επιστολή προς την  Εισαγγελέα Κοζάνης, όπου  γινόταν λεπτομερής αναφορά στο πρόβλημα των αδέσποτων του ΤΕΙ και τα κρούσματα επιθέσεων σε φοιτητές και προσωπικό του ιδρύματος.

“Σήμερα το πρωί ένας φοιτητής μας προσερχόμενος στη σχολή του έπεσε θύμα επίθεσης από αγέλη αδέσποτων και χρειάστηκε η μεταφορά του στο νοσοκομείο προκειμένου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες”, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρύτανης του ΤΕΙ και πρόσθεσε: “τελείωσε η υπομονή και η ανοχή που επιδείξαμε όλο αυτό το διάστημα προς την δημοτική αρχή που έχει την ευθύνη της διαχείρισης των αδέσποτων”.

Μίλησε για πληθώρα περιστατικών με επιθέσεις αδέσποτων που τα τελευταία δύο χρόνια, όπως υποστηρίζει, ξεπερνούν τις σαράντα περιπτώσεις, όπου τα θύματα κατάγγειλαν τραυματισμούς στο σώμα τους, είτε στην καλύτερη περίπτωση σκισίματα στο ρουχισμό τους.
Ο κ. Γκανάτσιος, ανέφερε ότι στις συνεχείς οχλήσεις του ιδρύματος, η δημοτική αρχή “έκανε επίκληση του ακαδημαϊκού ασύλου προκειμένου το συνεργείο περισυλλογής και η δημοτική αστυνομία να προσέλθουν στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος και παρότι προχωρήσαμε στην άρση του ασύλου από την 1 έως τις 8 Μαρτίου δεν έγινε περισυλλογή από τα συνεργεία του δήμου”.

Τέλος ο  πρύτανης μίλησε για “ανευθυνότητα η ακόμη και εσκεμμένες ενέργειες της δημοτικής αρχής προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τις φιλοζωικές οργανώσεις” ενώ συμπλήρωσε ότι από “τις 20 Δεκεμβρίου αναγκαστήκαμε με επιστολή μας να ενημερώσουμε τις εισαγγελικές αρχές για την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο ίδρυμα”.

Τι απαντά ο Δήμος Κοζάνης

Από την πλευρά του ο αρμόδιος  αντιδήμαρχος για την περισυλλογή των αδέσποτων Γιάννης Γρηγοριάδης, μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ διέψευσε τους ισχυρισμούς της διοίκησης του ιδρύματος, δήλωσε ότι τον Νοέμβριο 2018 μετά από αναφορές για επιθέσεις αδέσποτου στο ΤΕΙ “τα συνεργεία μας έκαναν την περισυλλογή, αλλά αμέσως μετά η πρυτανεία του ιδρύματος μας ενημέρωσε επισήμως να μην εισέλθουμε άλλη φορά στον προαύλιο χώρο και να κάνουμε περισυλλογή ζώου εάν δεν υπάρχει άδεια και άρση του ακαδημαϊκού ασύλου”.

Ο κ. Γρηγοριάδης, αναφέρει ότι ο δήμος – όχι από δική του ευθύνη – ενημερώθηκε δυο ημέρες πριν την μεγάλη αποκριάτικη παρέλαση για την απόφαση της πρυτανείας του ιδρύματος, που προέβλεπε μεν την άρση του ασύλου, αλλά δυστυχώς  η απόφαση δεν περιλάμβανε την παρουσία της αστυνομίας, κάτι που είχαμε εγγράφως ζητήσει. Και συμπλήρωσε ότι στους κόλπους του ιδρύματος υπάρχει μια ομάδα πολιτών, που παρόλες τις επιθέσεις που έχουν γίνει δεν επιθυμεί την περισυλλογή των αδέσποτων ζώων.

 

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ