Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της έκοψε η διοίκηση της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) στην καθιερωμένη εκδήλωση, που διοργανώνει κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανείων.

 

Στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετώπισε ο δημοσιογραφικός κόσμος το 2018, με κορυφαία την προσπάθεια για τη διάσωση του ασφαλιστικού του συστήματος, αλλά και για τις προκλήσεις με τις οποίες αναμένεται να έρθει αντιμέτωπος το 2019 αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ Νίκος Καρράς, μιλώντας στους παριστάμενους.

Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΜ-Θ είπε, μεταξύ άλλων, ότι φέτος θα δοθεί η μάχη για την υπογραφή εκ νέου συλλογικών συμβάσεων εργασίας, σημειώνοντας ότι “ήδη στην ΕΣΗΕΜ-Θ επεξεργαζόμαστε το σχήμα που μπορεί να γίνει αφετηρία διαπραγμάτευσης με τους ιδιοκτήτες των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης” και αυτή, όπως τόνισε, είναι μια μάχη που “ τη δίνουμε και οι τρεις περιφερειακές ενώσεις της χώρας”.

Ζήτησε δε από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα μέτρα στήριξης του γραπτού Τύπου, ενώ υπογράμμισε τη μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ένωση “να αντιπροσωπεύσουμε όσο γίνεται πληρέστερα όσους εργάζονται στην ενημέρωση, στην περιοχή της ευθύνης μας”.

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως “το άνοιγμά μας σε όσους βιοπορίζονται από τη δημοσιογραφία ανεξάρτητα από το σχήμα της απασχόλησής τους, η θεσμική προσέγγισή μας με όσους σπουδάζουν δημοσιογραφία, προβλέπονται όλα στο νέο καταστατικό που θα προτείνουμε μέσα στο επόμενο δίμηνο στη γενική συνέλευσή μας να ψηφιστεί για να τεθεί σε εφαρμογή”, υπογραμμίζοντας πως “ η ανανέωση της ΕΣΗΕΜ-Θ που επιχειρούμε με την αναθεώρηση του Καταστατικού μας είναι μια ιστορικής σημασίας ενέργεια που δεν υπαγορεύεται απλώς από την ανάγκη να επιβιώσουμε, αλλά υπηρετεί έναν πολύ μακρόπνοο στόχο”.

Μίλησε ακόμα για το “συντριπτικό έλλειμμα εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δημοσιογραφία” και την ανάγκη και το χρέος των ενώσεων συντακτών να αποκαταστήσουν αυτή τη σχέση.

Ο γενικός γραμματέας της ΕΣΗΕΜ-Θ, Β. Κοντογουλίδης, τόνισε ότι οι εκλογικές αναμετρήσεις που επιφυλάσσει η φετινή χρονιά γεννούν μεγάλες απαιτήσεις από τη δημοσιογραφία, στις οποίες οι επαγγελματίες της Ενημέρωσης θα ανταποκριθούν με οδηγό τη δεοντολογία, αλλά και από την κοινωνία που πρέπει να δείξει νηφαλιότητα στην υποδοχή του δημοσιογραφικού έργου.

Το φλουρί της βασιλόπιτας έπεσε στην Ένωση Τεχνικών Μακεδονίας – Θράκης.

 

Στον Σταύρο Τζίμα το βραβείο “Μαρκίδες Πούλιου 2018”

Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκε με το Βραβείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ “ Μαρκίδες Πούλιου 2018” ο δημοσιογράφος Σταύρος Τζίμας, ο οποίος παραλαμβάνοντας την τιμητική διάκριση υπογράμμισε την ανάγκη “να εργαστούμε σκληρά και να προτάξουμε μια ποιοτική δημοσιογραφία”.

“Παρότι δεχόμαστε επιθέσεις από παντού ως επάγγελμα δεν πιστεύω ότι η δημοσιογραφία έχει πεθάνει, πιστεύω ότι η δημοσιογραφία έχει μέλλον” τόνισε ο κ. Τζίμας, ο οποίος εργάζεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην εφημερίδα “ Καθημερινή”, ενώ σημείωσε ότι “θα πρέπει εμείς -και κυρίως οι νέοι συνάδελφοι, αν θέλουν να θωρακίσουν τη δημοσιογραφική τους υπόσταση και παρουσία- να δουλέψουμε πολύ σκληρά και να φροντίσουμε να ανεβάσουμε ποιοτικά τον εαυτό μας” καθώς, όπως υπογράμμισε, “ αυτό θα απλώσει μια ασπίδα προστασίας ώστε να μην είμαστε ευάλωτοι όχι μόνο απέναντι στην κοινωνία αλλά και απέναντι στους εργοδότες μας, για να μην καταστούμε έρμαια των διαθέσεών τους”.

“Έχουμε μία ισχυρή παρουσία, αυτόνομη παρουσία και θα πρέπει να παράγουμε ένα προϊόν ελκυστικό”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην κοπή πίτας της ΕΣΗΕΜ-Θ τον αγιασμό τέλεσε εκπρόσωπος της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ενώ παρόντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονία – Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου, οι βουλευτές , Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, η ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Αλέξανδρος Θάνος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι των στρατιωτικών, πρυτανικών και διπλωματικών αρχών κ.ά.

Έκθεση γελοιογραφιών του Γ. Ακοκκαλίδη

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της γιορτής της ΕΣΗΕΜ-Θ εγκαινιάστηκε η έκθεση με τίτλο “ Παλιά σημερινά”, την οποία διοργανώνει το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης και παρουσιάζει γελοιογραφίες του Γιώργου Ακοκαλίδη. Σε τοποθέτησή του ο καλλιτέχνης αναφέρθηκε στη διαχρονικότητα των έργων του που ανακαλούν πάνω από τρεις δεκαετίες έργου σε εφημερίδες και περιοδικά. Η έκθεση λειτουργεί στον 3ο και 4ο όροφο του κτιρίου της ΕΣΗΕΜ-Θ (οδός Στρατηγού Καλλάρη 5), από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή (08.30-17.00).

ΠΗΓΗ ΑΠΕ-ΜΠΕ