Χωρίς αστικά λεωφορεία έμεινε η Θεσσαλονίκη σήμερα (Σάββατο), ενώ η κυκλοφορία στους δρόμους γίνεται με πολλά προβλήματα, λόγω του χιονιού, αλλά και των περιορισμένων παρεμβάσεων των υπευθύνων για ρίψη αλατιού και καθαρισμό των δρόμων.

 

Οι πολίτες διερωτώνται τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο χιονιάς κρατούσε περισσότερο, όπως συμβαίνει σε άλλες περιοχές, δηλαδή πέντε ή δέκα μέρες, οπότε θα παρέλυαν τα πάντα. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ δεν κινούνται τουλάχιστον μέχρι τις 2.00 μ.μ. με εντολή της διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για προληπτικούς λόγους, ενώ σε άλλες περιπτώσεις η κίνηση γινόταν με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όπως και πριν από τρία χρόνια, όταν το χιόνι ήταν περισσότερο.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ με ακυρώσεις πτήσεων. Μια από αυτές κατευθύνθηκε στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας με τεράστια ταλαιπωρία των επιβατών.

Επίσης προβλήματα έχουν αναφερθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες με ματαίωση δρομολογίων σε πολλά λιμάνια της χώρας.

 

Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον ΟΑΣΘ  δόθηκε εντολή από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να διακοπούν όλα τα δρομολόγια τουλάχιστον μέχρι τις 2 σήμερα (Σάββατο 5-1-2019) το μεσημέρι.

Το επιβατικό κοινό που χρησιμοποιεί λεωφορεία του ΟΑΣΘ για τις μετακινήσεις του θα πρέπει να βρει εναλλακτικό τρόπο.

Για λόγους ασφαλείας η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχει απαγορεύσει στον ΟΑΣΘ να κινήσει τα λεωφορεία του μέχρι τις 14:00 και αυτό με την προϋπόθεση ότι τα καιρικά φαινόμενα θα παρουσιάσουν ύφεση.

 

Προβλήματα στο αεροδρόμιο

Προβλήματα στην λειτουργία του αεροδρομίου «Μακεδονία» προκάλεσε η έντονη κακοκαιρία του τελευταίου 24ωρου.
Έντεκα πτήσεις με προορισμό το αεροδρόμιο “Μακεδονία” δεν κατάφεραν να προσγειωθούν λόγω της χαμηλής νέφωσης, που επικρατεί από χθες, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.ο υπεύθυνος επικοινωνίας της Fraport Greece, Γιάννης Παπάζογλου.
Οι πτήσεις ήταν από Λάρνακα, Αθήνα, από Ηράκλειο, Άμστερνταμ και από Λονδίνο.
Σε μία από αυτές, την πτήση της Ryanair με 201 επιβάτες από Λονδίνο, το αεροσκάφος προσγειώθηκε τελικά στο αεροδρόμιο της Τιμισοάρα στη Ρουμανία.
Ο κ. Παπάζογλου δήλωσε ότι αποχιονιστικά μηχανήματα καθαρίζουν το αεροδρόμιο από το χιόνι συνεχώς και έχει ομαλοποιηθεί η λειτουργία του.
Οι επιβάτες πριν την αναχώρηση τους για το αεροδρόμιο πρέπει να επισκέπτονται την ιστοσελίδα skg-airport.gr, για να ενημερώνονται για τα ακριβή δρομολόγια των πτήσεων.

 

 Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε πολλούς δρόμους

Η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης και οι αστυνομικές διευθύνσεις σε όλους τους νομούς της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας αποφάσισαν να εφαρμόσουν προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, λόγω έκτακτων δυσμενών καιρικών φαινομένων (χιονόπτωση – παγετός) σε πολλούς δρόμους και σε τμήμα της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 15.30 ώρα, ισχύει προσωρινή και πλήρης διακοπή της κυκλοφορίας παντός είδους φορτηγού αυτοκινήτου μικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην Ε.Ο. Θεσ/νίκης-Ν.Μουδανίων, από την Χ/Θ 18+000Κόμβος Ν.Ρυσίου έως την Χ/Θ 32+000 όρια με Ν.Χαλκδικής.

Από τις ανωτέρω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα επιβατικά, φορτηγά και λεωφορεία αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 3,5 τόνων, η κυκλοφορία των οποίων θα διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, καθώς και τα οχήματα έκτακτης ανάγκης.

Αντίστοιχες απαγορεύεις ισχύουν για τους νομούς Χαλκιδικής, Πιερίας και Κιλκίς.

 

Και στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων που πνέουν σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και φθάνουν κατα τόπους τα 8 με 9 μποφόρ.
Από τη Ραφήνα δεν εκτελούνται τα  δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια για το Μαρμάρι.
Από το Λαύριο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για την Κέα, ενώ κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αρκίτσα-Αιδηψός,Καβάλα-Πρίνου Θάσου, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.
Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα, καλό είναι πριν την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν ακυρώσεις ή τροποποιήσεις δρομολογίων.