Ιστορικό ρεκόρ στην πτώση θερμοκρασίας κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών /meteo.gr στον Νέο Καύκασο Φλώρινας το πρωί της Τρίτης, κατά τη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας “Μήδεια”.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 8:00 το πρωί το θερμόμετρο έδειξε -25,1 βαθμούς, ορίζοντας ένα νέο ρεκόρ ελάχιστης θερμοκρασίας για τους σταθμούς του δικτύου (εξαιρούνται οι σταθμοί μας στις δολίνες Κεχρωτής και Βαθυστάλου).

Οι δολίνες είναι φυσικοί σχηματισμοί που προκύπτουν σε υψίπεδα και γενικότερα σε οροσειρές λόγω της καταβύθισης του εδάφους. Οι σχηματισμοί αυτοί έχουν συνήθως μικρή έκταση και περικλείονται από υψηλότερες ράχες, που τους απομονώνουν από την ευρύτερη ατμοσφαιρική κυκλοφορία. Έτσι, χαρακτηρίζονται από μακρές περιόδους παγετού (ιδιαίτερα όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες) και από ακραίες τιμές ελαχίστων θερμοκρασιών.

Μια τέτοια δολίνη βρίσκεται στην Κεχρωτή Μαινάλου του νομού Αρκαδίας, νότια από τη Βυτίνα. Από το Νοέμβριο του 2010 λειτουργεί στη δολίνη αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός, ο οποίος έχει ενταχθεί στο δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Παγετός στη Δυτική Μακεδονία

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος στις περισσότερες περιοχές βρίσκεται σε διψήφιες τιμές υπό το μηδέν.

Στη Φλώρινα (-19,4) και στο Μεσόβουνο Κοζάνης (-19,1) καταγράφηκαν, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι χαμηλότερες τιμές από την αρχή της ημέρας.

Ακολουθούν ο Νέος Καύκασος Φλώρινας με -17,7, η Κοιλάδα Κοζάνης με -17,3 και η Νέα Κοιλάδα, επίσης στην περιοχή της Κοζάνης, με -16,7.

Στους -16,5 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία στο Βαρικό Φλώρινας, στους -16,2 στη Βωβούσα Ιωαννίνων, ενώ στα Γρεβενά το θερμόμετρο υποχώρησε στους -15,3 και στην Πτολεμαΐδα στους -13 βαθμούς Κελσίου.

Αρνητικές τιμές σημειώθηκαν το πρωί και στην κεντρική Μακεδονία, ενώ στη Θεσσαλονίκη και στην περιοχή του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου της πόλης ο υδράργυρος έδειξε -1 βαθμό Κελσίου. Παρόμοιες θερμοκρασίες και στη Θράκη, με τη χαμηλότερη από την αρχή του 24ωρου να εντοπίζεται στο Διδυμότειχο, στην Ορεστιάδα και στους Μεταξάδες Έβρου (-5 βαθμοί).

Λόγω του παγετού και των χιονοπτώσεων των προηγούμενων 24ωρων, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χειμερινά λάστιχα στα ορεινό οδικό δίκτυο της Κοζάνης, της Φλώρινας και της Καστοριάς, όπως επίσης σε σημεία με υψόμετρο στη Χαλκιδική, την Ημαθία, το Κιλκίς και την Πέλλα. Το ίδιο ισχύει και για το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Σαμοθράκης και της Ορεστιάδας.