Απολυμάνσεις σε χώρους όπου κρίνεται απαραίτητο ξεκίνησε ο δήμος Σκύδρας μετά τη γνωστοποίηση των 114 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορονοϊού σε κονσερβοποιία στο Μαυροβούνι Πέλλας, εν αναμονή και των υπόλοιπων μέτρων που θα προτείνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ.

Η δήμαρχος Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, με δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ζήτησε από τους κατοίκους να δείξουν «ψυχραιμία, σύνεση, ατομική και κοινωνική ευθύνη», μετά τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα που εντοπίστηκαν σε τοπική επιχείρηση.

«Υπάρχει ανησυχία, ωστόσο πρέπει να διατηρήσουμε τη ψυχραιμία μας. Όπου είχαμε θέματα προχωρήσαμε σε απολυμάνσεις, σε αυστηρή καθαριότητα και θα συνεχίσουμε. Μεταξύ αυτών αίθουσες σχολείων, όπου παρατηρήθηκαν επιβεβαιωμένα κρούσματα μαθητών, των οποίων οι γονείς τους ήταν εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη κονσερβοποιία», πρόσθεσε η κ. Ιγνατιάδου.

Επίσης, με απόφαση της δημοτικής αρχής αναστέλλεται από το αύριο, Σάββατο 3 Οκτωβρίου και μέχρι νεότερης ανακοίνωσης η λειτουργία των λαϊκών αγορών του δήμου Σκύδρας, μετά την εμφάνιση των αυξημένων κρουσμάτων μετάδοσης του κορονοϊού στην περιοχή και για λόγους προστασίας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας.

Το δεύτερο εργοστάσιο με πολλά κρούσματα

Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες που ένα εργοστάσιο στο νομό Πέλλας γίνεται εστία κορωνοϊού με κρούσματα να εντοπίζονται σε δεκάδες εργαζόμενους.

Μετά το εργοστάσιο κονσερβοποιίας στα Γιαννιτσά που προκάλεσε ανησυχία στις αρχές του Σεπτέμβρη, ένα δεύτερο εργοστάσιο κονσερβοποιίας στη Σκύδρα αυτή τη φορά μπαίνει στο επίκεντρο καθώς σε αυτό εντοπίστηκαν 114 κρούσματα.

Σύμφωνα με το logospellas.gr, πρόκειται για το εργοστάσιο «Κρόνος» για το οποίο όπως τονίζει το τοπικό Μέσο εδώ και σχεδόν δύο μήνες είχε δημοσιεύσει πως υπήρξαν κάποιοι εργαζόμενοι θετικοί.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι από τα προχθεσινά 13 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, τουλάχιστον τα δέκα ανήκουν στη συρροή από το εργοστάσιο της Σκύδρας, ενώ την Πέμπτη υπήρξε η ενημέρωση ότι γυναίκα που δούλευε στο εν λόγω εργοστάσιο, με καταγωγή από τα Καλύβια, βρέθηκε θετική. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ανησυχία για τη διασπορά μεγεθύνεται, καθώς και άλλα άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος εργάζονταν εκεί και όπως είναι λογικό είχαν επαφές με πλήθος κόσμου.

Σημειώνεται επίσης ότι όπως μεταφέρει το τοπικό Μέσο, και στο Γυμνάσιο της Σκύδρας βρέθηκε μαθητής θετικός στον κορωνοϊό και έτσι με εντολή της Δημοτικής Αρχής, έγινε την Πέμπτη απολύμανση σε όλους τους χώρους. Το σχολείο λειτουργεί κανονικά, ο μικρός βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ η Δήμαρχος σε μήνυμα της συνέστησε ψυχραιμία, δηλώνοντας πως «εφαρμόζονται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ότι ορίζει ο νόμος, σε συνεννόηση με όλους τους αρμοδίους».

 Αναστέλλεται η λειτουργία της κονσερβοποιίας

Μετά τον εντοπισμό 114 κρουσμάτων στην εταιρεία κονσερβοποιίας στο Μαυροβούνι Σκύδρας, του νομού Πέλλας, λόγω επιβεβαιωμένου υψηλού επιδημιολογικού φορτίου ανεστάλη η λειτουργία της.

Με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, και απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, καθώς και σε συνεννόηση με τα στελέχη του ΕΟΔΥ που διενεργούν επιτόπιους ελέγχους, αναστέλλεται η λειτουργία της εν λόγω εταιρείας στο σύνολό της, συμπεριλαμβανομένων όλων των υποδομών και των εγκαταστάσεών της, και κάθε είδους χώρων κύριων και βοηθητικών, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

Η ανωτέρω αναστολή λειτουργίας ισχύει για 10 ημέρες, από 2-10-2020, στις 12:00 έως 11-10-2020, στις 12:00.

Την ίδια στιγμή, εσπευσμένα μετέβη στην Πέλλα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου μαζί με την διευθύντρια επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ Φλώρα Κοντοπίδου.

Ο γενικός γραμματέας είχε σύσκεψη στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην οποία συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής, οι δήμαρχοι της περιοχής, καθώς και εκπρόσωποι όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαχείριση και τον περιορισμό της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.