Στα λευκά ξύπνησαν οι κάτοικοι στη Δυτική Μακεδονία και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ χιονίζει και στα ορεινά γύρω από την Θεσσαλονίκη με την θερμοκρασία να έχει πέσει αισθητά, καθώς φυσάει ψυχρός βορειοδυτικός άνεμος.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης επικρατεί τσουχτερό ψιλόβροχο με αποτέλεσμα να γίνονται ολισθηροί οι δρόμοι και να συνιστάται προσοχή στους οδηγούς. Τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει στο μηδέν.

Νταλίκα «δίπλωσε» τα ξημερώματα στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Εδέσσης, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, στο ρεύμα προς Έδεσσα, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να διεξάγεται για περίπου μισή ώρα από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας.

Ο οδηγός της νταλίκας έχασε τον έλεγχο του οχήματος εξαιτίας της ολισθηρότητας του δρόμου, έκανε περιστροφές και κατέληξε στο διαχωριστικό κιγκλίδωμα. Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προκειμένου να κοπούν οι προστατευτικές μπάρες που έπεσαν στο οδόστρωμα με αλυσοπρίονο και να απομακρυνθούν για να δοθούν και πάλι στην κυκλοφορία και τα δύο ρεύματα της εθνικής οδού.

Κλειστά τα σχολεία στη Φλώρινα

Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ έντονη χιονόπτωση σημειώνεται στο κέντρο της Φλώρινας, ενώ με απόφαση του δημάρχου Φλώρινας Βασίλη Γιαννάκη θα παραμείνουν κλειστά σήμερα Τετάρτη τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης λόγω των δυσχερών καιρικών συνθηκών.
Τα νηπιαγωγεία, ωστόσο, όπως ενημέρωσε ο Δήμος, θα λειτουργήσουν κανονικά.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ ο καιρός τις επόμενες μέρες θα παρουσιάσει επιδείνωση.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 05-02-2020

Νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές αρχικά στα βόρεια και βαθμιαία από το μεσημέρι στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα εκδηλωθούν αρχικά στα ηπειρωτικά ορεινά, βαθμιαία έως αργά τη νύχτα σε όλα τα ορεινά-ημιορεινά, σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στα κεντρικά ηπειρωτικά καθώς και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια.
Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 8 και στο Ιόνιο τοπικά 9 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα, νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία σε αισθητή πτώση από τα βόρεια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχή ή χιονόνερο και χιόνια αρχικά στα ορεινά-ημιορεινά και από το μεσημέρι και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις θα είναι πρόσκαιρα κατα τόπους πυκνές.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 και στην κεντρική Μακεδονία έως 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 00 (μηδέν) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και χιόνια στα ορεινά και από το μεσημέρι στα ημιορεινά.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 06-02-2020
Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια με βαθμιαία βελτίωση.

Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές, έως τις πρωινές ώρες στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, έως το μεσημέρι στην Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες και έως το βράδυ στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά – ημιορεινά, σε πεδινές περιοχές της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρ (200-400 μέτρα) της κεντρικής-ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας, που πρόσκαιρα κατά τόπους κυρίως στα βόρεια θα είναι πυκνές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση στα δυτικά το βράδυ. Στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους 6 με 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα πτώση. Παγετός θα σημειωθεί τοπικά στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και τις βραδινές ώρες.