Δέκα προτομές ηρώων που ήταν τοποθετημένες σε παρακείμενο χώρο του Στρατιωτικού Μουσείου Λαχανά, στον δήμο Λαγκαδά, εκλάπησαν από αγνώστους, που προφανώς τις μετέφεραν για να τις πουλήσουν ως μέταλλα στη μαύρη αγορά.

Οι προτομές βρίσκονταν σε υπαίθριο χώρο που δεν ήταν περιφραγμένος. Την προανάκριση για το περιστατικό διενεργεί η διεύθυνση ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Δήλωση του δημάρχου Λαγκαδά Ιωάννη Ταχματζίδη

Τον αποτροπιασμό του για τη βεβήλωση του μνημείου στο Στρατιωτικό Μουσείο του Λαχανά εξέφρασε ο Δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης

«Η βεβήλωση του μνημείου στον Λαχανά που ήταν αφιερωμένο σε ήρωες οι οποίοι βρέθηκαν με αυταπάρνηση στο πεδίο της μάχης προκειμένου να είναι η πατρίδα μας ελεύθερη, αποτελεί πράξη μέγιστης ασέβειας προς τους προγόνους μας. Είμαστε σε συνεννόηση με τις αστυνομικές αρχές ώστε οι δράστες της κλοπής των δέκα προτομών να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά», δήλωσε ο κ. Ταχματζίδης.

Οι προτομές εκλάπησαν την επομένη της εθνικής γιορτής της 25ης Μαρτίου, προκαλώντας αγανάκτηση στους πολίτες, καθώς δεν είναι μόνο ένα παρόμοιο περιστατικό. Πολύ συχνά συμμορίες κλέβουν μεταλλικές προτομές, αγάλματα και ολόκληρα κομμάτια μνημείων, όπως έγινε με το μνημείο των ηρώων της Μάχης των Βασιλικών κοντά στη Μονή της Αγίας Αναστασίας στον Γαλαρινό.

Οι κλοπές, όπως και αυτές μετασχηματιστών της ΔΕΗ, που συνέβαιναν συχνά στο Δήμο Θέρμης, αποδίδονται σε συμμορίες τσιγγάνων, οι οποίες δρουν σε πολλές περιοχές της χώρας.