Επίσκεψη στην ακριτική Καστοριά πραγματοποιεί σήμερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο δήμος για τα 110 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τον Οθωμανικό ζυγό.

Η πρόεδρος της Δημοκρατίας επρόκειτο να φτάσει στις 11 το πρωί στο Μητροπολιτικό ναό της πόλης όπου θα παρευρεθεί στην επίσημη δοξολογία ενώ θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο ηρώων στην πλατεία Μακεδονομάχων.

Στη συνέχεια θα παρακολουθήσει την παρέλαση των Αναπήρων Πολέμου, του Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων Καστοριάς, Μαθητών της Α’θμιας και Β’ θμιας Εκπαίδευσης, Προσκόπων, Τοπικών Πολιτιστικών και Κοινωνικών Συλλόγων καθώς και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας.

Το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καστοριάς θα προχωρήσει στην ανακήρυξη της Προέδρου της Δημοκρατίας σε Επίτιμη Δημότη Καστοριάς.

Η Καστοριά απελευθερώθηκε κατά τον Α ΒΑλκανικό Πόλεμο στις 11 Νοεμβρίου του 1912 και ο Άγιος Μηνάς τιμάται ως ελευθερωτής της πόλης.

Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και την επακολουθήσασα υποχρεωτική ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης αρχικά εγκαταστάθηκαν στον Νομό Καστοριάς 388 Έλληνες Μικρασιάτες πρόσφυγες .

Στην Καστοριά ζούσαν 2.000 Τούρκοι. Μετά την αποχώρηση των Τούρκων έφθασαν στην πόλη της Καστοριάς (17-8-1924) 43 οικογένειες ψαράδων από την Απολλωνιάδα της Βιθυνίας, ύστερα από ενέργειες του τοπικού Γραφείου Εποικισμού, για να ασχοληθούν με το ψάρεμα στη λίμνη.