Τα Βασιλικά τίμησαν και φέτος την παράδοση του τόπου και αναβίωσαν το έθιμο της “γουρουνοχαράς” με την επιμέλεια του Λαογραφικού Χορευτικού Συλλόγου Βασιλικών, τα μέλη του οποίου μοίρασαν άφθονο ντόπιο χοιρινό κρέας και περίπου 80 κιλά τσιγαρίδες σε όσους πλαισίωσαν τη γιορτή.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου του Δήμου Θέρμης, πρόκειται για ένα ένα έθιμο των Χριστουγέννων, που οι ρίζες του χάνονται στα βάθη των χρόνων και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, οι οποίοι μαζί με τους ντόπιους απολαμβάνουν πλούσια χοιρινά εδέσματα και στη συνέχεια γλεντούν με τραγούδια και χορούς.

Πέρα από τον ουσιαστικό χαρακτήρα που είχε το έθιμο αυτό δηλαδή την εξασφάλιση κρέατος για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ είχε και θρησκευτικό αλλά και συμβολικό χαρακτήρα, αφού η σφαγή των χοίρων γινόταν την 3η μέρα των Χριστουγέννων, που είναι η γιορτή του αγίου Στεφάνου του πρωτομάρτυρα, συμβολίζοντας έτσι το αίμα του αγίου που χύθηκε στο όνομα του Ιησού Χριστού.Επικράτησε δε να λέγεται “γουρουνοχαρά” γιατί ήταν κάτι που όλοι περιμένανε με μεγάλη χαρά αφού εκτός από το κρέας και το λίπος που εξασφάλιζε η οικογένεια για το υπόλοιπο της χρονιάς εξασφάλιζε το παιχνίδι για τα παιδιά [κάνανε το στομάχι μπάλα] καθώς και τσαρούχια για όλους από το δέρμα του γουρουνιού. Μιλάμε για οικιακή οικονομία σε όλο της το μεγαλείο αφού τίποτα δεν πάει χαμένο.

 

Προσφορά υπέροχων κρεατικών παραδοσιακών εδεσμάτων από μεγάλα καζάνια.

Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε τη δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων στον αύλειο χώρο της αίθουσας του συλλόγου, όπου λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι άρχισαν να καταφθάνουν εκατοντάδες συμπολίτες μας αλλά και επισκέπτες της περιοχής.

Ο Τοπικός Λαογραφικός – Χορευτικός Σύλλογος, ετοίμασε ένα ξέφρενο γλέντι με φαγοπότι που περιλάμβανε μεταξύ άλλων 80 κιλά τσιγαρίδες, 50 κιλά λουκάνικα, 30 κιλά πανσέτες και περισσότερα από 350 σουβλάκια σε μία ξεχωριστή ημέρα διασκέδασης και παράδοσης, με άφθονο κέφι και τραγούδι.

Με τον τρόπο αυτό για μία ακόμη χρονιά κάτοικοι του χωριού και επισκέπτες “ξόρκισαν” το «κακό» όπως επιτάσσει η παράδοση ώστε σε λίγες μέρες να υποδεχτούμε όλοι τη νέα χρονιά με πολλές  ευχές,  χορό και τραγούδια.

Η εκδήλωση έγινε παρουσία του Δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλου, ενώ επίσης ήταν εκεί ο Δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο Περιιφερειακός Σύμβουλος  Κωνσταντίνος Πάλλας , οι Αντιδήμαρχοι Απόστολος Τσολάκης και Βασίλειος Μουστάκας, ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ Αργύρης Μωραίτης και Γιώργος Αγγέλου αντίστοιχα, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Ευαγγελία Κούτρη καθώς και εκατοντάδες πολίτες, ντόπιοι και ξένοι επισκέπτες.

Λίγα λόγια για το έθιμο στη χώρα μας:

«Γουρνοχαρά» ή «Γουρουνοχαρά» ήταν παλαιότερα το μεγάλο γεγονός των Χριστουγέννων, καθώς την παραμονή ή την επομένη της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης σφάζονταν τα γουρούνια, τα οποία οι χωρικοί είχαν εκθρέψει επιμελώς για ένα χρόνο. Στη σχετική διαδικασία συμμετείχε όλη η οικογένεια. Το σφάξιμο και το τεμάχισμα ήταν δουλειά των αρσενικών, ενώ στο βράσιμο συμμετείχαν τα θηλυκά μέλη της οικογένειας, που τραγουδούσαν πανηγυριώτικα τραγούδια ή τα κάλαντα, αν το σφάξιμο συνέβαινε την παραμονή των Χριστουγέννων. Γύρω δε από κάθε γουρούνι συγκεντρώνονταν συγγενείς και φίλοι, έψηναν και γλεντούσαν. Με το κρέας που περίσσευε έφτιαχναν λουκάνικα, τσιγαρίδες (κομμάτια χοιρινού με λίπος, τσιγαρισμένα), πλευραμές (πλευρά χοιρινού στο αλάτι) και παστό (κομμάτια λίπους στο αλάτι).
Η γουρουνοχαρά είναι ένα από τα σημαντικότερα έθιμα διότι το αντιμετώπιζαν και ως τελετουργία. Τα χρόνια της προσφυγιάς άλλωστε και της εγκατάστασης στην νέα πατρίδα ήταν πολύ δύσκολα. Το πρώτο τους μέλημα ήταν η εξασφάλιση της τροφής και της ενδυμασίας για όλη την χρονιά. Για το λόγο αυτό και  οι  Θρακιώτες έτρεφαν και φρόντιζαν όλο τον χρόνο ένα γουρούνι, το οποίο έσφαζαν την παραμονή των Χριστουγέννων.