Διήμερη ιδιωτική προσκυνηματική επίσκεψη στο ‘Αγιο Όρος πραγματοποίησε Ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Μισούστιν, που διατηρεί πνευματικούς δεσμούς με την μονή Φιλοθέου, την οποία έχει επισκεφθεί και στο παρελθόν.

Ο κ. Μισούστιν μετά την επίσκεψη επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και αναχώρησε σήμερα από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» με προορισμό τη Μόσχα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εορταστικού προγράμματος στην Αθήνα την Πέμπτη 25 Μαρτίου είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη και εν συνεχεία μετέβη στο Άγιο Όρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρχικά έφτασε στις Καρυές, όπου είχε συνάντηση με την αγιορείτικη ηγεσία και στη συνέχεια αναχώρησε για να καταλύσει στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος όπου διαμένουν ρωσικής, κυρίως, καταγωγής μοναχοί.

Το ταξίδι του Ρώσου πρωθυπουργού παρακολουθούσαν τα ρωσικά ΜΜΕ, μεταξύ αυτών και το κρατικό πρακτορείο «ΡΙΑ-Νόβοστι», το οποίο αναφέρει ότι η επίσκεψη του κ. Μισούστιν στο Άγιο Όρος μαρτυρά «την αδιάλειπτη σημασία των πνευματικών και ιστορικών δεσμών μεταξύ της Ρωσίας και του ελληνικού κόσμου», επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του αναπληρωτή επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας πρωθιερέα Νικολάου Μπαλασόφ.

«Είναι πολύ χαροποιό που το ρωσικό κράτος εκπροσωπήθηκε στις εορταστικές εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν στην Ελλάδα, σε τόσο υψηλό επίπεδο. ‘Αλλωστε χωρίς την εξαιρετικά σημαντική ρωσική συμμετοχή, θα ήταν αδύνατο ακόμη και να φανταστούμε την απελευθέρωση της Ελλάδας», σημείωσε ο Ρώσος εκκλησιαστικός διπλωμάτης, χαιρετίζοντας το γεγονός ότι «ως ορθόδοξος χριστιανός ο Μιχαήλ Βλαντίμιροβιτς Μισούστιν εκμεταλλεύθηκε αυτή τη δυνατότητα, ώστε να επισκεφθεί και πάλι τον ‘Αθω και να προσευχηθεί στα αγιάσματά του».

Την επίσκεψη του Ρώσου πρωθυπουργού στον ‘Αθω σχολίασε για το ίδιο ρωσικό πρακτορείο και ο υφηγητής του Πανεπιστημίου Μόσχας Αθανάσιος Ζωιτάκης, ο οποίος παρατήρησε ότι «δεν γνωρίζουμε, ποιος είναι ο πνευματικός του Μ.Μισούστιν, ή από ποιον γέροντα λαμβάνει κάποιες συμβουλές, όμως οι πνευματικές του σχέσεις με την μονή Φιλοθέου, είναι, ας πούμε, ολοφάνερες».

Ο ειδικός σε θέματα εκκλησιαστικής ιστορίας Α. Ζωιτάκης θύμισε επίσης ότι ο Ρώσος πρωθυπουργός είχε πραγματοποιήσει παρόμοια ιδιωτική επίσκεψη στο ‘Αγιο Όρος στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, ενώ «μαζί με τη σύζυγό του είχαν επίσης επισκεφθεί μετόχι της Φιλοθέου, μία από τις γυναικείες μονές στην Ελλάδα (του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Θάσο), η οποία τελεί υπό την πνευματική καθοδήγηση των γερόντων της μονής Φιλοθέου».