Εκλογές 2019: Ενώπιον τεραστίων ευθυνών η ηγεσία της Ν.Δ.

Ενώπιον τεράστιων ευθυνών τίθεται η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και τα ανά την Ελλάδα στελέχη της, που εξελέγησαν χθες στις Περιφέρειακές και Δημοτικές εκλογές, αναλαμβάνοντας να δώσουν νέα προοπτική στη χώρα, χωρίς να διαψεύσουν τις προσδοκίες των εκατομμυρίων ψηφοφόρων τους.

 

Το κυριότερο στοιχείο απέναντι στο οποίο θα δοκιμαστούν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι το ήθος και η συμπεριφορά, χωρίς συμπτώματα αλαζονείας, κάτι για το οποίο ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σχετικές οδηγίες από την πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Ωστόσο αν λάβουμε υπόψη τους πολύωρους πανηγυρισμούς χθες, τόσο των ανθρώπων του νέου Δημάρχου της Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη, όσο και του ζεύγους Πατούλη ανά τας λεωφόρους και ρύμας της Αθήνας δεν αισιοδοξούμε για όσα θα ακολουθήσουν.

Το χειρότερο στην περίπτωση αυτή θα είναι η ασυνεννοησία όταν έρθει η στιγμή για την άσκηση διοίκησης στις Περιφέρειες και στους Δήμους, δεδομένου ότι οι νικητές στις περισσότερες περιπτώσεις δεν διαθέτουν πλειοψηφία συμβούλων, οπότε θα είναι απαραίτητη η συνεργασία με άλλες παρατάξεις.

Εκτός αυτού η κοινή γνώμη έχει βαρεθεί τα μεγάλα λόγια και τις υπερφίαλες υποσχέσεις. Η χώρα βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση επιφυλακής λόγω της οικονομικής κατάστασης με κίνδυνο νέας εκτράχυνσης σε περίπτωση, που δεν ασκηθεί σώφρων πολιτική. Άλλωστε  δεν είναι μακριά το 2008, οπότε και πάλι με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας η χώρα έφτασε στο οικονομικό αδιέξοδο με τα τεράστια ελλείμματα.

Συνεπώς δεν χρειάζονται πανηγυρισμοί και εξαλλοσύνες ενόψει και των εθνικών εκλογών της 7ης Ιουλίου, διότι οι πολίτες έχουν αυξημένο αισθητήριο κρίσης και περιμένουν να δουν ποιοτικά χαρακτηριστικά στην άσκηση της εξουσίας.

Τα χαρακτηριστικά των χθεσινών εκλογών

Η σαρωτική νίκη της Νέας Δημοκρατίας και η πολύ υψηλή αποχή -η υψηλότερη των μεταπολιτευτικών χρόνων- ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά των χθεσινών αυτοδιοικητικών εκλογών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κάτι αντίστοιχο είχε σημειωθεί και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Τότε είχαμε μιλήσει και πάλι για την υψηλότερη αποχή από την εκλογική διαδικασία. Η αποχή είχε φθάσει το 44,1% (και το 2,45% είχε ψηφίσει άκυρο ή λευκό). Χθες, η αποχή έφθασε σε νέα επίπεδα ρεκόρ:

Στις δημοτικές εκλογές, στον α’ γύρο ψήφισε το 59,02%, άρα η αποχή ήταν 40,98% και στον β’ γύρο ψήφισε το 43,86% με την αποχή να είναι 56,14%. Αντιστοίχως, στις περιφερειακές εκλογές στον α’ γύρο ψήφισε το 58,43%, άρα η αποχή ήταν 41,57% και στον β΄γύρο ψήφισε το 41,31%, οπότε η αποχή έφθασε το 58,69%.

Το δεύτερο χαρακτηριστικό των χθεσινών εκλογών ήταν η σαρωτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρες, με μοναδική εξαίρεση την Κρήτη όπου ο Σταύρος Αρναουτάκης κυριάρχησε άνετα από την πρώτη Κυριακή.

Το τρίτο χαρακτηριστικό είναι οι ανατροπές στους δυο μεγάλους δήμους της χώρας, με τον Κώστα Μπακογιάννη στην πρωτεύουσα να κυριαρχεί στον β’ γύρο έναντι του Νάσου Ηλιόπουλου με διαφορά 30,50% (65,25% έναντι 34,75%) και τον Κώστα Ζέρβα στη Θεσσαλονίκη να κυριαρχεί έναντι του Νίκου Ταχιάου με διαφορά 33,58% (66,79% έναντι 33,21%), ενώ στον α’ γύρο προηγείτο ο κ. Ταχιάος (22,40%) έναντι του κ. Ζέρβα (14,93%).

Σε ό,τι αφορά τις άλλες μεγάλες πόλεις, σε Πάτρα, Πειραιά και Ηράκλειο Κρήτης επανεξελέγησαν οι νυν δήμαρχοι. Σε Βόλο και Περιστέρι οι νυν δήμαρχοι επανεξελέγησαν από τον α’ γύρο. Aλλαγές σημειώνονται, επίσης, στους Δήμους Ρόδου και Ιωαννιτών.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Από την πρώτη Κυριακή

Στις περιφερειακές εκλογές, από την 1η Κυριακή εξελέγησαν οι περιφερειάρχες: Γιώργος Κασαπίδης (52,13%) στη Δυτική Μακεδονία, Αλέξανδρος Καχριμάνης (57,10%) στην Ήπειρο, Κώστας Αγοραστός (55,75%) στη Θεσσαλία, Απόστολος Τζιτζικώστας (62,03%) στην Κεντρική Μακεδονία, Σταύρος Αρναουτάκης (60,78%) στην Κρήτη, Γιώργος Χατζημάρκος (53,61%) στο Νότιο Αιγαίο.

Από τους έξι περιφερειάρχες, οι πέντε είναι σε αυτήν τη θέση από το 2014: Αλ. Καχριμάνης, Κ. Αγοραστός, Απ. Τζιτζικώστας, Στ. Αρναουτάκης, Γ. Χατζημάρκος.

Η χαμηλότερη και η υψηλότερη διαφορά

Σε ό,τι αφορά τους περιφερειάρχες που εξελέγησαν χθες, μάχη στήθος με στήθος έδωσε ο Χρήστος Μέτιος στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, ο οποίος κυριάρχησε επί του Χριστόδουλου Τοψίδη με διαφορά μόλις 1,64% (50,82% έναντι 49,18%).

Ο Γιώργος Πατούλης στην Αττική σημείωσε τη μεγαλύτερη διαφορά έναντι της Ρένας Δούρου με 31,58% (65,79% έναντι 34,21%).

Στις υπόλοιπες περιφέρειες η τέως ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα κυριάρχησε έναντι του νυν περιφερειάρχη, Θεόδωρου Γαλιατσάτου, με διαφορά 20,24% (60,12% έναντι 39,88%).

Ο Νεκτάριος Φαρμάκης στη Δυτική Ελλάδα κυριάρχησε έναντι του νυν περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα, με διαφορά 13,08% (56,54% έναντι 43,46%).

Ο Κώστας Μουτζούρης στο Βόρειο Αιγαίο κυριάρχησε έναντι της νυν περιφερειάρχη, Χριστιάνας Καλογήρου, με διαφορά 10,8% (55,40% έναντι 44,60%).

Ο Παναγιώτης Νίκας στην Πελοπόννησο νίκησε τον νυν περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, με διαφορά 7,18% (53,59% έναντι 46,41%). Την πρώτη Κυριακή, οι δύο σημείωσαν ελάχιστοι δαφορά σε ψήφους με τον κ. Τατούλη να προηγείται του κ. Νίκα με διαφορά μόλις 0,49% (34,09% ο Π. Τατούλης έναντι 33,60% ο Π. Νίκας).

Ο Φάνης Σπανός στη Στερεά Ελλάδα κυριάρχησε έναντι του Απόστολου Γκλέτσου με διαφορά 4,84% (52,42% έναντι 47,58%).