Χωρίς επαρκείς εξηγήσεις για τη σκληρή στάση της αλβανικής αστυνομίας απέναντι στον 35χρονο ομογενή, που έπεσε νεκρός από πυρά στους Βουλιαράτες, επιχειρεί να κλείσει την υπόθεση η πλευρά των Τιράνων, ενώ η Αθήνα παραμένει “μουδιασμένη” αναμένοντας περαιτέρω εξηγήσεις.

 

Η απάντηση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα δεν θεωρείται επαρκής, δεδομένου ότι δεν αναφέρει ποια πλευρά “ήρξατο χειρών αδίκων”. Αν πραγματικά οι Αλβανοί αστυνομικοί κατέβασαν την σημαία με προκλητικό τρόπο προφανώς αυτό εξόργισε τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, που έχασε τον έλεγχο των πράξεών του και άρχισε να πυροβολεί στον αέρα.  Ωστόσο η στάση του νεαρού Έλληνα δεν ήταν τόσο προκλητική από την αρχή, ούτε αυτό καθεαυτό το γεγονός δικαιολογούσε τα πυρά των Αλβανών που χτύπησαν στο ψαχνό τον 35χρονο.

Άλλωστε πολλά είναι τα παράπονα Ελλήνων ομογενών από χωριά της Βορείου Ηπείρου, που υφίστανται ποικίλες διώξεις από τις αλβανικές αρχές, όπως και γκρέμισμα σπιτιών ή αναγκαστικές απαλλοτριώσεις περιουσιών  με ψίχουλα. Φαίνεται ότι οι αντιδράσεις της ελληνικής πολιτείας είναι χλιαρές και παρατηρείται μια αδράνεια, που φέρνει δυσφορία στον πληθυσμό της μειονλοτητας.

Δικαιολογίες από τον Ράμα

Την στάση της αλβανικής αστυνομίας στο περιστατικό με τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα υπερασπίστηκε από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, ο οποίος απαντώντας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτήρισε τον 35χρονο ομογενή, «εξτρεμιστή» που έθεσε σε κίνδυνο τους αστυνομικούς.

«Αγαπητοί γείτονες! Αντί να χαρακτηρίζουμε απαράδεκτο το περιστατικό της απώλειας ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε την αστυνομία μας, η οποία έκανε μόνο τη δουλειά της, ας ευχαριστήσουμε μαζί τον Θεό, που δεν χάθηκε κανείς αθώος από μία εξτρεμιστική τρέλα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Έντι Ράμα ,σε ανάρτησή του στο twitter.

 

Η κατάσταση στους Βουλιαράτες

Στο χωριό Βουλιαράτες, κοντά στο Αργυρόκαστρο, έγινε το αιματηρό επεισόδιο με τον ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα ο οποίος κατέληξε νεκρός από πυρά Αλβανών αστυνομικών επειδή αντέδρασε με πυροβολισμούς όταν κατέβασαν την ελληνική σημαία που ανέβαζε κάθε χρόνο.Το επεισόδιο έγινε στο στρατιωτικό κοιμητήριο στις Βουλιαράτες όπου διεξάγονται κάθε χρόνο επετειακές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου από την ομογένεια.

Κρατώντας ελληνικές και αλβανικές σημαίες, το πρωί της Κυριακής, νέοι ομογενείς και κοπέλες με παραδοσιακές φορεσιές, έκαναν «παρέλαση» μέχρι το στρατιωτικό κοιμητήριο στις Βουλιαράτες. Εκαναν τρισάγιο, κατέθεσαν στεφάνια και δάκρυσαν για τους νεκρούς στρατιώτες που έπεσαν κατά τον πόλεμο του 1940 πολεμώντας στα αλβανικά εδάφη ενάντια στην Ιταλία του Μουσολίνι.

Δείτε τις φωτογραφίες από το Intimenews και την Παρασκευή Παππά που αποτυπώνουν όσα έγιναν σήμερα στο στρατιωτικό κοιμητήριο στις Βουλιαράτες Αλβανίας.

 

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr